Danske rederier efterlyser en hurtig og massiv indsats

Danmarks Rederiforening lægger pres på EU's regeringschefer forud for torsdagens topmøde i Bruxelles.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

På blot en uge har Danmarks Rederiforenings medlemmer reddet mere end 1100 bådflygtninge op af Middelhavet, fortæller foreningen. Men det er uholdbart, at redningsarbejdet bliver handelsflådens opgave.

Derfor efterlyser de nu en hurtig og massiv indsats fra EU.

- Med hurtig mener vi, at situationen lige nu er uholdbar, og at beslutningerne skal træffes med det samme, siger administrerende direktør, Anne H. Steffensen, i en pressemeddelelse.

Med massiv mener vi, at EU skal sikre, at der kommer tilstrækkeligt med ressourcer, herunder redningsfartøjer og overvågningsenheder til Middelhavet.

Torsdag eftermiddag mødes EU's stats- og regeringschefer til et ekstraordinært topmøde i Bruxelles for at forsøge at finde svar på flygtningesituationen i Middelhavet.

- Vi glæder os over, at EU-kommissionen tager ansvar i en situation, der er ved at udvikle sig til en humanitær katastrofe. Det afgørende er, at EU leverer og gør det hurtigt. Det er også vores klare forventning til stats- og regeringscheferne, siger hun.

Rederiforeningen efterlyser flere fartøjer, der er bygget til redningsarbejdet i Middelhavet og tilsvarende mandskab, så opgaven ikke kommer til at ligge på handelsflåden.

Derudover efterlyser de en indsats for at forbedre levevilkårene i de lande, der flygtes fra.

- FN og EU besidder en unik værktøjskasse, der blandt andet indeholder udviklingsbistand, diplomati og politisamarbejde.

- Arbejdet kræver en stærk intern koordinering, der til gengæld kan vise sig at være nøglen til at finde en løsning på situationen, siger Anne H. Steffensen i pressemeddelelsen.

Triton er spydspidsen ved EU's ydre grænser

For at finde en løsning på presset på EU's ydre grænser mødes EU's stats- og regeringschefer torsdag i Bruxelles.

Topmødet er ekstraordinært indkaldt som følge af weekendens kæntringsulykke i Middelhavet, hvor op mod 800 migranter og flygtninge druknede.

Programmet Triton og EU's grænseagentur Frontex er oprettet for at styrke kontrollen af de ydre grænser.

Her kan du læse, hvad de to ting er:

- EU-operationen Triton er et særprogram, som patruljerer ved Italiens grænser.

- Programmet blev sat i værk 1. november sidste år, da Italien lukkede sin egen eftersøgnings- og redningstjeneste Mare Nostrum i Middelhavet.

- Frem til februar i år er 19.500 mennesker blevet reddet, heraf knap 6000 som en direkte følge af Triton, ifølge EU-Kommissionen.

- Triton har et månedligt budget på mellem 1,5 og 2,9 millioner euro og har blandt andet syv skibsfartøjer, to fly og en helikopter til rådighed. 21 medlemsstater deltager med personel.

- Programmet hører under Frontex, som er Det Europæiske Grænseagentur, der blev etableret i 2005 i Warszawa, Polen.

- Frontex skal styrke og koordinere medlemsstaternes operative samarbejde med kontrollen af EU's ydre grænser.

- Agenturet har ikke selv operationelle beføjelser eller udstyr, fly og skibe, men holder styr på hvad medlemslandene kan bidrage med til fælles grænseaktioner i Middelhavet, Det Ægæiske Hav og Det Ioniske Hav mellem Italien og Grækenland.

- Formålet med Frontex er at styrke sikkerheden ved EU's ydre grænser.

- Frontex' opgaver går blandt andet ud på at udarbejde risikoanalyser, hjælpe med uddannelse af nationale grænsevagter, hjælpe med at koordinere fælles tilbagesendelser og overvågning af relevant forskning på området.

- Danmark deltog ikke i beslutningen om at etablere Frontex, fordi den er omfattet af det danske forbehold for retslige og indre anliggender.

- Siden har Danmark dog besluttet at deltage i Frontex på mellemstatsligt grundlag.

- Flere end 276.000 mennesker kom illegalt til EU sidste år, hvilket er en stigning på 155 procent sammenlignet med året før.

- Det er hovedsageligt syrere og eritreere, som bliver pågrebet ved EU's ydre grænser, samt migranter og flygtninge fra Afghanistan, Mali og Kosovo.

Kilder: EU-Kommissionen, Frontex, EU-Oplysningen.

29 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere