Annonce:
Annonce:

Dansker-parti kan skabe chok i Tyskland i morgen

40.000 stemmer på dansk-tyske Stefan Seidler vil formentlig være nok til at sikre ham en plads i Forbundsdagen, hvor hans parti vil slå et slag for det danske mindretal i Tyskland

41-årige Stefan Seidler har kurs mod en plads i det tyske parlament ved søndagens valg. Foto: Axel Heimken/Ritzau Scanpix
41-årige Stefan Seidler har kurs mod en plads i det tyske parlament ved søndagens valg. Foto: Axel Heimken/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Helt oppe i det nordlige Tyskland kan et lille danskerparti skabe en vaskeægte sensation på søndag, når det tyske valg skal afgøres.

Her har danskerpartiet SSW - eller Sydslesvigsk Vælgerforening - nemlig for første gang i 60 år en reel chance for at sikre sig en plads i det tyske parlament, Forbundsdagen.

I spidsen for partiet står 41-årige Stefan Seidler. Han er født af en dansk mor og har en dansk far fra det danske mindretal i Flensborg.

Hvis han søndag kan sætte kursen mod sin nye arbejdsplads i Berlin, vil det være med det formål at få kollegerne i Forbundsdagen til at tænke mere på det danske mindretal i Tyskland og på danske løsninger.

Mens Stefan Seidler har medvind i ryggen, har Merkels partifælle Armin Laschet vadet i skandaler under valgkampen ...

Annonce:

Fokus på mindretallet
Syd for grænsen bor der godt 50.000 dansktalende tyske statsborgere. Efter valget kan de meget vel ende med at have en stemme i Europas mest magtfulde og indflydelsesrige parlament.

- Chancerne er ret gode. Vi skal have de her 40.000-50.000 stemmer, og til sidste delstatsvalg fik vi 49.000 stemmer. Så chancerne er gode, siger Stefan Seidler til Ekstra Bladet.

- Vi er jo et mindretalsparti, og derfor skal vi også koncentrere os primært om det, der ligger os aller nærmest, og det er jo at få rettigheder for vores danske mindretal ind i grundloven, fortsætter partilederen om SSW's vigtigste mærkesag. 

I Tyskland er spærregrænsen fem procent, hvilket er væsentligt højere end i Danmark, men stiller man op som et mindretalsparti, er man fritaget for den grænse.

Annonce:

Derfor kan 40.000 stemmer være nok til, at sikre SSW et mandat i det tyske parlament, selvom partiet kun kan gafle stemmer i delstaten Slesvig-Holstein.

- Vi stiller også op som et regionalt parti, fordi vores region for tit bliver forbigået i Berlin, når det handler om tilskudsmidler og infrastruktur. Det siger vi, at nu må det være nok, og derfor tager vi til Berlin og slår i bordet, så der kommer fokus tilbage på det nordligste Tyskland. Det kan ikke passe, at Bayern får det hele, lyder det fra den 41-årige Stefan Seidler.

Artiklen fortsætter under billedet ...

I Tyskland bruger man i mange tilfælde stadig faxmaskiner, hvilket er håbløst umoderne, mener Stefan Seidler. Foto: Colurbox.com
I Tyskland bruger man i mange tilfælde stadig faxmaskiner, hvilket er håbløst umoderne, mener Stefan Seidler. Foto: Colurbox.com
 

Danske løsninger
Et for stort fokus på det rige Tyskland mod syd, skaber udfordringer for naboerne mod nord, påpeger Stefan Seidler ligeledes over for Ekstra Bladet:

- I del aktuelle trafikplan har Bayern 325 initiativer, mens Slesvig-Holstein har 22. Det har jo en indflydelse på Danmark og hele Skandinavien.

Generelt skal der tænkes mere efter dansk forbillede i fremtidens Tyskland, mener partilederen:

Annonce:

- Vi vil gerne bringe danske løsninger på dagsordenen i Berlin. Når vi eksempelvis kigger på digitalisering, er Danmark jo lysår foran Tyskland inden for det offentlige, i skolerne og i sundhedsvæsnet. Det kender man ikke til hernede, så man behøver ikke at genopfinde den dybe tallerken, men blot tage ved lære af, hvad man gør i Danmark.

- Hernede er det jo sådan, at man nogle gange stadig skal sende ting med fax, siger Stefan Seidler.

Ifølge SSW's pressechef pressechef Per Dittrich ved partiet formentlig søndag ved 21-tiden, om Stefan Seidler får en plads i Bundesdagen.

- Og så skal vi nok finde champagnen frem, forsikrer han over for Ekstra Bladet.

De tyske partier

Det  tyske parlament Forbundsdagen består i dag af i alt 709 medlemmer fordelt på otte partier. De er listet efter størrelse herunder:

CDU -Tysklands Kristelig-Demokratiske Union - er et af de traditionelle store partier i tysk politik med intet mindre end fem kanslere gennem tiderne. Partiet har med Angela Merkel i spidsen siddet på magten siden 2005. Nu hedder partiformanden i stedet Armin Laschet. Han skal forsøge at følge mutti Merkel på posten som kansler. CDU har 200 pladser i Forbundsdagen.

SPD - Tysklands Socialdemokratiske Parti - er det andet af Tysklands store partier, som ofte har været med i regeringskoalitioner. I slutningen af juli overhalede partiet for første gang i 15 år rivalerne fra CDU i en meningsmåling. Partiets kanslerkandidat Olaf Scholz har dermed også øjnene rettet mod kanslerposten. Han er nuværende finansminister og vicekansler i koalitionsregeringen mellem netop CDU og SPD. De har 152 pladser i Forbundsdagen.

AFD - Alternative Für Deutschland - er et forholdsvist nyt bekendtskab i tysk politik. Det indvandre- og EU-kritiske parti på den yderste tyske højrefløj ledes af Jörg Meuthen og Tino Chrupalle. AFD har 88 pladser i Forbundsdagen.

FDP - Frie Demokratiske Parti - er Tysklands liberale parti. Christian Lindner er formand for partiet, der ved sidste valg fik 80 pladser i Forbundsdagen. De kan få en central rolle i den nye regering, hvis valget går deres vej.

Die Linke - Venstrepartiet - er et socialistisk parti på den tyske venstrefløj, som har både Jannie Wissler og Susanne Henning-Wellsow som ledere. Die Linke fik 69 pladser i Forbundsdagen ved seneste valg.

Die Grünen - De Grønne - er som navnet indikerer Tysklands grønne parti. De stormede i foråret frem i meningsmålingerne, men efter en række skandaler står partiet og deres kanslerkandidat Annalena Baerbock nu knapt så stærkt. Partiet kan forme en regering med både CDU eller SPD, men får formentlig brug for et tredje parti for at kunne danne et stabilt flertal. De Grønne har 67 pladser i Forbundsdagen.

CSU - Kristelig-Social Union i Bayern - er CDU's søsterparti fra delstaten Bayern. Partiets leder Markus Söder var tæt på at vinde et kampvalg mod Armin Laschet om at blive kanslerkandidat for de to partier. CSU har seks pladser i Forbundsdagen.

Die Partei - Partiet - er et satireparti i bedste Jacob Haugaard-stil. De har én repræsentant i Forbundsdagen - nemlig partiets stifter og frontfigur Martin Sonneborn.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Man skal ikke lade sig narre af Løkke
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: