Danskeres tillid til EU består trods flere kriser

Trods muligt brexit og flygtningekrise tror danskerne fortsat på EU som institution, viser ny måling.

På trods af et kriseramt EU har danskerne tillid til, at samarbejdet mellem de europæiske lande består.

EU står over for flere kriser i form af et skeptisk Storbritannien, der torsdag skal stemme om, hvorvidt briterne skal melde sig ud, og en flygtningekrise, der truer den frie bevægelighed.

Men på trods af det har danskerne tillid til, at EU nok skal komme ud på den anden side.

Det viser en måling foretaget af Voxmeter for Ritzau. 67 procent mener, at EU-samarbejdet overlever et britisk farvel til EU, og 68 procent mener, at EU-samarbejdet overlever flygtninge- og migrationskrisen.

Danskernes tillid til EU beror på, at danskerne generelt stoler meget på myndigheder, siger lektor Derek Beach, der er EU-forsker på Aarhus Universitet.

- Danskerne har generelt stor tillid til de politiske institutioner. Det gælder især Folketinget, men det smitter også af på EU. Man har en tillid til, at de overordnet godt kan finde ud af tingene, siger Derek Beach.

Desuden er de fleste danskere bevidste om, i hvor grad de europæiske lande er afhængige af hinanden økonomisk, og at der derfor skal meget til for at opløse det samarbejde.

- De fleste er realistiske omkring, hvor meget der faktisk binder landene sammen, siger Derek Beach.

Selv om danskerne føler sig overbeviste om, at EU kommer til at klare flygtningekrisen, er der splittelse om hvordan.

Der har været tale om at efterligne den australske model, hvor alle både med flygtninge og migranter bliver afvist. Bådene bliver enten sendt retur eller til andre lande, som Australien har lavet asyltaler med til gengæld for massiv økonomisk støtte.

39 procent mener, at det er en model, som EU skal efterligne, mens 45,3 procent mener, det er en dårlig idé.

24 kommentarer
Vis kommentarer