Danskernes dom: Politikerne får for mange tæsk på Facebook

Langt størstedelen af den danske befolkning mener, at tonen mod politikere og debattører på Facebook er for hård

(Foto: Rumle Skafte)
(Foto: Rumle Skafte)

"RØVHUL". "Du skulle have en kugle for panden". "Idiotiske nar".

Sådan lød nogle af læser-reaktionerne på Facebook, da Liberal Alliances Joachim B. Olsen til Avisen.dk sagde, at nedskæringer på boligydelsen er fornuftigt.

Men den hårde tone er ifølge en stor del af befolkningen slet ikke i orden.

Læs også: Fornærmede kongefamilien på Facebook: Her er straffen

I en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk blandt 1.060 repræsentativt udvalgte danskere, siger over halvdelen - 52,5 procent - at tonen på Facebook er alt for hård og langt over grænsen.

Det overrasker ikke medieforsker fra Roskilde Universtitet, Mads Kæmsgaard Eberholst. Ifølge ham går folk tit efter manden og ikke bolden i online-debatter.

- Det gør, at vi får de her hårde kommentarer, hvor folk bare lukker galde ud, siger Mads Kæmsgaard Eberholst.

Læs også: Joachim B. i kækt svar til kritiker: Bruger mine mio. på stoffer og damer

Spontant og følelsesbaseret
Undersøgelsens resultat kommer heller ikke bag på professor i it-etik ved Aalborg Universitet og medlem af Etisk Råd Thomas Ploug.

Når folk sviner politikere til på Facebook, skyldes det ifølge ham, at mediet er bygget til hurtige og spontane reaktioner.

- Mediet lægger op til, at man reagerer med følelser. Det bliver brugt til hurtige meningstilkendegivelser, som folk ikke når at tænke igennem, siger Thomas Ploug.

Læs også: Forskere slår fast: Derfor sletter vi venner på Facebook

Derudover kan det være svært for folk at finde ud af, hvordan de skal te sig. Facebook er nemlig mange ting. Nogle steder pjatter og leger man, andre steder snakker man seriøst.

Det er der ifølge Thomas Ploug nogle, som har svært ved at skelne imellem.

Opdrages og undervises i god tone
Selvom over halvdelen af danskerne synes, at den hårde tone går over stregen, har de ifølge forskeren alligevel accepteret den.

Læs også: Helt vildt: Så mange likes høster Facebook-stifters billede

- Den hårde tone er blevet accepteret. Der er ikke nogen, der fortæller folk, at de er gået over stregen, siger Thomas Ploug.

Han frygter, at vi er ved at glemme, hvordan man diskutere. Skulle det ske, vil vi ifølge ham blive mindre oplyste og miste evnen til at deltage i en demokratisk dialog.

For at undgå dette, ser han det som enmulighed at begynde og undervise i debat og argumentation i blandt andet folkeskolen.

- Jeg er nok meget skeptisk, men jeg synes, det står slemt til. Der er rigtig meget råben. Hvis vi synes, at en oplyst debat har værdi, så må vi stræbe efter den, siger Thomas Ploug.

Læs også: DF'ers julebillede udløste vildt had på Facebook

Sker det ikke, risikerer vi ifølge ham, at kun meget tykhudede personer tør gå ind i politik.

Facebook er som en bodega
Men danskerne kan ikke forvente samme tone på Facebook som ved det fine middagsbord. Det mener medieforsker fra Roskilde Universtitet, Mads Kæmsgaard Eberholst.

- Folk forestiller sig, at man sidder til et middagsselskab med hvid dug. Det er ikke sådan samtalen foregår, påpeger Mads Kæmsgaard Eberholst.

Læs også: Frank knaldet af jobcentret for Facebook-fotos: Du træner for meget

Ifølge ham kan Facebook langt bedre sammenlignes med en bodega, hvor alle mødes. Og i "bodega-Danmark," som han kalder det, er der bestemt ikke pænt.

Derfor er det forkert at forvente en helt sober tone.

Mindre hård end vi tror
Mads Kæmsgaard Eberholst har tidligere undersøgt tonen på sociale medier. Dér fandt han frem til, at debatten faktisk slet ikke er så slem, som vi går og tror.

Læs også: Spydig Joachim B. til Tesfaye: Er det ikke også velfærd?

Men når det drejer sig om politikere og debattører med mere markante holdninger, så anerkender han, at tonen kan være meget hård.

En af dem er Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance.

- Joachim B. Olsen har jo sat røven i klaskehøjde rigtig mange gange. Derudover bruger han Facebook rigtig meget. Og når man inviterer folk til brylluppet, så kommer de også til begravelsen, siger Mads Kæmsgaard Eberholst.

Læs også: Joachim B.: Der kommer flere penge til skattelettelser

Han understreger dog, at når nu over halvdelen af befolkningen er utilfreds med tonen, så er det selvfølgelig ikke noget, man bare skal acceptere.

Derfor foreslår han ligesom Thomas Ploug, at folk selv irettesætter hinanden, når tonen bliver for hård.

Der er følelser i politik
Joachim B. Olsen selv forstår godt, at folk kan få følelserne i kog, når der bliver snakket politik.

Han er efter eget udsagn blevet tykhudet. Så vil man påvirke ham, sker det ikke med tilsvining eller trusler.

- Dér hvor jeg stopper op og reflekterer, det er når folk er høflige og imødekommende. Hvis man bliver mødt med personangreb, er debatten jo allerede slut, siger Joachim B. Olsen.

Læs også: Joachim B. ser tilbage: Meget tilfreds med kontanthjælpsloftet

32 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere