1. maj: Bjarne Laustsen vil have praktikplads-garanti

Socialdemokraten bruger sin 1. maj tale i Nordjylland på at sætte fokus på de manglende praktikpladser til unge

(Video: Rene Schütze)

Den tidligere metalarbejder Bjarne Laustsen slog et slag for de manglende praktikpladser på det danske arbejdsmarked, da han søndag formiddag holdt en af sine tre 1. maj taler hos Ejendomsfunktionærernes Fagforening Nordjylland i Aalborg.

Bjarne Laustsen understregede foran 40-45 tilhørere vigtigheden af reformen af erhvervsuddannelser, men han pegede samtidig på, at vi stadig plages af den urimelige mangel på praktikpladser.

- Vi må sætte os det mål at skabe mange flere praktikpladser og arbejde for en egentlig garanti. Det er blandt andet det, man taler om ved trepartsforhandlingerne. Unge mennesker skal have sikkerhed for en praktikplads, og hvis ikke vi kan få arbejdsgiverne til selv at udbyde de fornødne pladser, må vi bede dem om i stedet at betale for det. Vi kommer til at mangle faglærte, så vejen går i retning af at opkvalificere danskere, der ikke har kompetencerne, men vi skal især sætte os det mål, at også flygtningene kan blive en resurse for os i fremtiden, sagde Bjarne Laustsen.

Mindes Anker
62-årige Laustsen brugte også sin tale til at mindes netop afdøde Anker Jørgensen.

Den tidligere statsminister og partiformand stod for Bjarne Laustsen som en af de store træer i skoven, der havde visionen om et samfund, hvor alle skal have fair vilkår, med større lighed og en reel frigørelse fra den sociale arv.

Lizette Risgaard. (Foto: Jens Dresling) Dansk politik LO-formand: Gå efter skattesnydere frem for arbejdsløse

Det er kun 29 dage siden Anker Jørgensen sagde farvel for denne gang, men det er os, der må sige tak. Han efterlader sig en socialdemokratisk arv, som alle senere socialdemokrater må anerkende og leve op til, sagde Bjarne Laustsen.

Han rettede også opmærksomheden på de store problemer, som især skatteområdet har haft under den borgerlige regering.

- Nu står vi i den underlige situation, hvor en borgerlig skatteminister må fortryde de skattelettelser, hans regering var med til at give via årets finanslov. Regeringen har ikke foretaget sig andet end at dele skattelettelser ud med bind for øjnene, mens forventningerne til den økonomiske vækst bare sank og sank. Nu sår vi så med en indrømmelsessag, hvor de siger: Uha, vi havde alligevel ikke råd.

Mere styrke til Skat
Socialdemokraterne vil ifølge Bjarne Laustsen også skærpe lovgivningen, så skat har bedre muligheder for at forfølge sager om skatteunddragelse i skattely.

- En lille eksklusiv gruppe mennesker laver deres egne regler og blæser højt og flot på alt, hvad der bare minder om retfærdighed. De danske menige skatteborgere er ofrene. De betaler nemlig for, at milliarder af kroner hvert år forsvinder ned under Sydens palmer i stedet for at blive brugt til for eksempel på bedre velfærd. Socialdemokratiet vil fortsat bekæmpe mod disse 'skatteskjul', som det måske burde hedde – både herhjemme og internationalt.

Mette Frederiksen. (Foto: Per Rasmussen) Dansk politik Mette F: Vi vil bekæmpe imamer, som vi bekæmpede nazisterne

- Vi vil gerne skærpe lovgivningen, hvor det overhovedet er muligt, og sikre SKAT den fornødne styrke til at forfølge sagerne. Vi vil kræve af regeringen, at Danmark bliver foregangsland i EU, OECD mv. om tiltagene mod skatteskjullandene og et forbedret samarbejde mellem landene om at undgå skattesvig og kriminalitet.

Bjarne Laustsen begyndte sin 1. maj kl. 08.00 hos socialdemokraterne i Skagen og fortsætter hos Socialdemokraterne og fagbevægelsen Nordjylland i Frederikshavn kl. 13.00.

Se højdepunkter fra Mette Frederiksens 1. maj tale herunder:

15 kommentarer
Vis kommentarer