112-operatør får skattesmæk for coronavagter

Jørgen Friis tog ekstra vagter på alarmcentralen, da coronapandemien ramte landet, men han får kun 30 procent af lønnen, fordi konen modregnes i førtidspension

Følg Politik

Bliver du eller din partner også straffet for at tage coronavagter, og er du klar til at stå frem ligesom Jørgen Friis, så skriv til kbl@eb.dk

Den 53-årige Jørgen Friis vil helst ikke kaldes en coronahelt. Han passer bare sit arbejde som civiloperatør på alarmcentralen i Slagelse, siger han.

Men da coronaen ramte Danmark i første halvdel af 2020, var alarmcentralen presset, og det var svært at få vagtskemaet til at hænge sammen.

Derfor passede han sit arbejde - og lidt til - fordi han tog ekstra vagter. Det endte med at koste 2000 kroner i mindre udbetaling fra konens førtidspension. Simpelthen fordi Jørgen Friis tjente mere.

- Det er ikke i orden, at vi skal straffes for at gøre en ekstra indsats, siger Jørgen Friis.

- Jeg tager helst ikke overarbejde, selvom det er nødvendigt, da min kone bliver trukket i pension, forklarer han.

'Det er nedværdigende'
Et brev fra Udbetaling Danmark fra juli sidste år, som Ekstra Bladet har set, viser, at Jørgen Friis' øgede indtægt satte konens førtidspension ned fra 11.500 kroner udbetalt til 9500 kroner.

Førtidspensionen reguleres nemlig efter, hvor meget en ægtefælle tjener. Når man kommer over et vist beløb, modregnes 30 kr. i førtidspensionen for hver 100 kr., ægtefællen tjener ekstra.

Derfor ender familier, hvor en af parterne er førtidspensionist, med reelt at betale omkring 70 procent til staten, hvis de tager ekstra coronavagter.

- Hvad jeg tjener ekstra, går 70 procent fra, og 30 procent går til os. Det er ikke tilfredsstillende. Det er nedværdigende, siger Jørgen Friis.

Til gengæld for sin ekstra indsats får Jørgen Friis et tak og en kold skulder fra statsminister Mette Frederiksen (S), som afviser at hjælpe.

Mettes tak, men nej tak

Statsminister Mette Frederiksen har flere gange takket ansatte i frontlinjen mod corona, siden landet lukkede ned på grund af den smitsomme virus.

- En kæmpe tak til alle jer, der arbejder i vores sundhedsvæsen. Til alle jer i ældreplejen. Til alle jer, der passer på udsatte og sårbare borgere. Corona har stillet helt særlige krav til personalet i frontlinjen, sagde Mette Frederiksen ved Folketingets afslutningsdebat, 22. juni 2020.

Men coronaheltene får ingen hjælp, sagde statsministeren, der talte om 'enkeltsager' i Folketingssalen 19. januar 2021.

- Det er, fordi vi har et gammelt hæderkronet princip i Danmark, hvor - hvis man kan forsørge sig selv - så skal man gøre det, forklarede statsministeren.

Det er på tide
Jørgen Friis vil have droppet den gensidige forsørgerpligt, der er skyld i modregningen af konens førtidspension.

- Selvom vi står i en coronasituation, hvor der er brugt rigtig mange penge på forskellige tiltag for at redde virksomheder, synes jeg faktisk, det er på tide, at man sløjfer fælles forsørgerpligt fuldstændig, siger han.

- Der er ingen grund til at have noget kørende, der har eksisteret siden 1920'erne, og som der egentlig ikke er nogen berettigelse for. Folk oplever det som nedværdigende og ydmygende, fortæller Jørgen Friis.

Sidste år måtte familien betale 10.000 kroner tilbage, fordi Jørgen Friis havde tjent mere end forventet.

Koster 250 mio. kr.

Det koster omkring 250 millioner kroner om året, hvis man dropper regulering af førtidspension på grund af partnerens indtægt.

Det viser et svar fra finansminister Nicolai Wammen til Folketingets beskæftigelsesudvalg fra maj 2020.

Umiddelbart koster det 730 millioner kr. i ekstra førtidspension.

Men når der er betalt skat og indregnet mere arbejde til partnere, ender det altså med at koste statskassen en kvart milliard kr.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kirsten Gebauers mand bliver trukket i pension, hvis hun tager ekstra vagter som intensiv sygeplejerske på Slagelse Sygehus. Læs mere, om coronahelte, der bliver straffet herunder

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind