Bliver du eller din partner også straffet for at tage coronavagter, og er du klar til at stå frem ligesom Jørgen Friis, så skriv til kbl@eb.dk
Den 53-årige Jørgen Friis vil helst ikke kaldes en coronahelt. Han passer bare sit arbejde som civiloperatør på alarmcentralen i Slagelse, siger han.
Men da coronaen ramte Danmark i første halvdel af 2020, var alarmcentralen presset, og det var svært at få vagtskemaet til at hænge sammen.
Derfor passede han sit arbejde - og lidt til - fordi han tog ekstra vagter. Det endte med at koste 2000 kroner i mindre udbetaling fra konens førtidspension. Simpelthen fordi Jørgen Friis tjente mere.
- Det er ikke i orden, at vi skal straffes for at gøre en ekstra indsats, siger Jørgen Friis.
- Jeg tager helst ikke overarbejde, selvom det er nødvendigt, da min kone bliver trukket i pension, forklarer han.
'Det er nedværdigende'
Et brev fra Udbetaling Danmark fra juli sidste år, som Ekstra Bladet har set, viser, at Jørgen Friis' øgede indtægt satte konens førtidspension ned fra 11.500 kroner udbetalt til 9500 kroner.
Førtidspensionen reguleres nemlig efter, hvor meget en ægtefælle tjener. Når man kommer over et vist beløb, modregnes 30 kr. i førtidspensionen for hver 100 kr., ægtefællen tjener ekstra.
Derfor ender familier, hvor en af parterne er førtidspensionist, med reelt at betale omkring 70 procent til staten, hvis de tager ekstra coronavagter.
- Hvad jeg tjener ekstra, går 70 procent fra, og 30 procent går til os. Det er ikke tilfredsstillende. Det er nedværdigende, siger Jørgen Friis.
Til gengæld for sin ekstra indsats får Jørgen Friis et tak og en kold skulder fra statsminister Mette Frederiksen (S), som afviser at hjælpe.
Det er på tide
Jørgen Friis vil have droppet den gensidige forsørgerpligt, der er skyld i modregningen af konens førtidspension.
- Selvom vi står i en coronasituation, hvor der er brugt rigtig mange penge på forskellige tiltag for at redde virksomheder, synes jeg faktisk, det er på tide, at man sløjfer fælles forsørgerpligt fuldstændig, siger han.
- Der er ingen grund til at have noget kørende, der har eksisteret siden 1920'erne, og som der egentlig ikke er nogen berettigelse for. Folk oplever det som nedværdigende og ydmygende, fortæller Jørgen Friis.
Sidste år måtte familien betale 10.000 kroner tilbage, fordi Jørgen Friis havde tjent mere end forventet.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.