17 Godhavns-børn får godtgørelse på 300.000 kroner for misrøgt

En gruppe tidligere børn på Godhavn har indgået forlig med staten for misrøgt og modtager godtgørelse

Statsminister Mette Frederiksen (S) gav en undskyldning til de såkaldte Godhavnsdrenge, der blev tævet og ydmyget på børnehjemmet Godhavn i 1960'erne. Mødet foregik på Marienborg. Arkivfoto: Jens Dresling
Statsminister Mette Frederiksen (S) gav en undskyldning til de såkaldte Godhavnsdrenge, der blev tævet og ydmyget på børnehjemmet Godhavn i 1960'erne. Mødet foregik på Marienborg. Arkivfoto: Jens Dresling
Følg Politik

17 tidligere beboere på børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland får tilkendt 300.000 kroner hver i godtgørelse af staten for misrøgt efter at have indgået forlig. Det oplyser Børns Vilkår.

De 17 stævnede staten i 2020, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) i 2019 kort efter sin valgsejr som den første statsminister undskyldte for den behandling, en stor gruppe børn blev udsat for på børnehjem i 1960'erne og 1970'erne.

- Vi er naturligvis rigtig glade på disse menneskers vegne. Vi er også glade for, at regeringen har påtaget sig et ansvar, og at sagerne er blevet afgjort uden om domstolene.

- Vi ved, hvor langsommelige og opslidende disse sager kan være - i nogle tilfælde ligefrem retraumatiserende, skriver direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl i en kommentar.

De kummerlige forhold og overgreb, børn på børnehjem som Godhavn blev udsat for, var længe ukendte i den brede offentlighed. I 2005 afdækkede en DR-dokumentar dog overgrebene.

I 2010 slog en rapport bestilt af Socialministeriet fast, at drenge på Godhavn i årtier var blev udsat for fysisk og psykisk vanrøgt, medicinske forsøg og seksuelle overgreb.

Ministre under både Helle Thorning-Schmidts (S) og Lars Løkke Rasmussens (V) regeringer ville ikke give en officiel undskyldning, men da Mette Frederiksen (S) tiltrådte i 2019, valgte hun hurtigt at give en officiel undskyldning.

- Børn – nogle af jer – blev fjernet fra deres mor og far. Men i stedet for støtte og undervisning blev I sat til arbejde, som ingen spinkel barnekrop kan klare.

- I stedet for omsorg fik I tæsk. I stedet for varme blev I mødt med ydmygelser og overgreb, sagde hun ved et arrangement i august 2020 og tilføjede:

- Når I spørger mig: Mette, kan du officielt på Danmarks vegne give os en undskyldning? Så svarer jeg: Ja!

Efter undskyldningen valgte en gruppe af Godhavnsdrengene med den i hånden at stævne staten. Det er den sag, der altså er indgået forlig i.

Valget om at stævne staten for svigtet har fra start splittet gruppen af Godhavnsdrengene, og de 17, der torsdag modtager godtgørelsen, står ikke for, hvad den samlede gruppe af Godhavnsdrenge har ønsket for sagen.

Blandt andet har Bent Petersen, medlem af foreningen Godhavnsdrengene, til Kristeligt Dagblad i oktober udtalt følgende:

- Flere klager over, at vi bagefter kommer og siger, at vi vil have penge ud af det her. Men vi er trods alt en hel del Godhavnsdrenge, der siger, jamen vi har fået den undskyldning – slut, prut, finale.

Børns Vilkår håber, at forliget kan danne grundlag for afgørelser i andre sager og for flere af dem, der led overlast på børnehjem.

OVERBLIK: Børnehjemsdrenge blev udsat for grove overgreb

Drenge fra institutionen Godhavn i Nordsjælland stævnede i 2020 staten med et krav om erstatning for de svigt og overgreb, de for 50-70 år siden blev udsat for som børn på drengehjemmet.

Torsdag er det lykkedes 17 tidligere beboere at få en godtgørelse for det, der skete dengang. Efter et forlig i sagen har de hver modtaget 300.000 kroner i godtgørelse.

Her følger et overblik over sagen om Godhavnsdrengene:

* Drengehjemmet Godhavn blev oprettet i 1893 i Tisvildeleje i Nordsjælland som selvejende institution.

* Det var typisk unge, der havde mistet deres forældre eller ikke kunne passe skolen, der blev anbragt på Godhavn.

* Efter DR-dokumentarprogrammet 'Drengehjemmet' i 2005 organiserede en række tidligere anbragte fra Godhavn sig i gruppen 'Godhavnsdrengene'.

* I 2009 bevilgede Socialministeriet penge til en uvildig undersøgelse af forholdene på en række danske børnehjem, herunder Godhavn.

* Resultatet var Godhavnsrapporten. Her blev det slået fast, at drengene blev udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb og medicinske forsøg.

* I ti år kæmpede flere af de mænd, som var drenge på Godhavn, for at få en undskyldning fra staten.

* En af Godhavnsdrengene krævede erstatning fra staten ved domstolene, men fik afslag i byretten i 2015 og senere i landsretten i 2017, fordi sagen faldt for forældelsesfristen.

* Retten fandt, at kravet skulle have været anlagt senest i 1985.

* Folketinget vedtog i februar 2018 en ny lov, der ophæver forældelsesfrister i alle sager om overgreb mod børn.

* 13. august 2019 undskyldte statsminister Mette Frederiksen (S) officielt på vegne af regeringen. Det skete på Marienborg, hvor Godhavnsdrengene også var til stede.

* 4. august 2020 fortalte Mads Pramming, advokat for 15 af Godhavnsdrengene, at de ville stævne staten for mindst 4,5 millioner kroner og kræve erstatning.

* Da det kom frem, at en gruppe af Godhavnsdrengene ville stævne staten for misrøgt, stod flere andre af drengene fra Godhavn frem i blandt andet Kristeligt Dagblad og sagde, at det ikke var et søgsmål i hele gruppens navn.

* 25. februar 2021 modtog 17 tidligere beboere på drengehjemmet hver 300.000 kroner i godtgørelse for misrøgt efter at have indgået forlig i sagen mod staten.

Kilder: TV2 Lorry, DR og Jyllands-Posten.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind