Annonce:
Annonce:

2030-fup

Partierne drukner os i 2030-planer. De lyder visionære, men vi kan reelt ikke bruge dem til noget

Arkivfoto: Jens Dresling
Arkivfoto: Jens Dresling
Annonce:
Følg Politik

Der er ingen grænser for, hvilke monstrøse kriser politikerne kan løse for os. Heldigvis for dem - og desværre for os - må vi lige vente til 2030.

Lige nu hælder partierne nemlig den ene 2030-plan efter den anden i hovederne på de sagesløse vælgere. Og det er der flere gode grunde til:

De langsigtede planer får partierne til at lyde visionære og handlekraftige samtidig med, at vi aldrig nogensinde kan klynge dem op på noget af deres storladne patos, hvis det viser sig at det hele ender i ingenting om to-tre valgperioder.

Planernes behageligt lange lys giver politikerne mulighed for at trylle rundt med milliarder og atter milliarder fra råderummet.

Penge, som de så kan bruge på at redde jorden og skaffe psykologer til alle, mens de sænker skatten og gør de syge raske.

Annonce:

Men alt dette kan som bekendt forsvinde som dug for solen med en enkelt sætning om, at 'verden har ændret sig'. Det er sket før.

De konservative slettede i sommer væsentlige dele af deres gamle 2034-plan. Det var bare en 'drømme-vision', pointerede formand Søren Pape Poulsen, da Ekstra Bladet opdagede sletteriet. De havde ellers brugt det i valgkamp.

De radikale har lige præsenteret en 'trivselsplan', der skal nå sit mål om et bedre liv til alle i 2035.

Men hvad der konkret skal ske nu svæver mere i det uvisse. Det er noget med at lave et 'nationalt kompromis' med partier, der blandt andet omfatter de radikale selv. Hvem det så øger trivslen for udover partiet selv, er hver mands gæt.

Og i sidste uge præsenterede regeringen - som nummer syv i rækken - en plan for at 'afbureaukratisere' det offentlige, så der kommer milliarder i kassen i 2030. Det skal ske ved hjælp af et princip om 'en regel ind, en regel ud', sagde finansminister Nicolai Wammen.

Annonce:

Men han nævnte selvfølgelig ikke noget om, hvor mange regler der skal være taget ud i 2023.

2030-planer i valgkampe er så gratis en omgang, at selv fødevareminister Rasmus Prehn kun kan se misundeligt til.

De fødes altid efter det samme mønster: Først udråbes et eller andet til en 'krise', som så hænger i luften til skræk og advarsel for vælgerne, indtil der loves en løsning om otte-ti år.

Det er skamløst.

Hvis der skulle indføres en ny valg-regel, så kunne det jo passende være, at politikere ikke må præsentere en 2030-plan uden, at der følger delmål med, så vælgerne år for år kan se, hvor langt man er nået.

Så vil vi lade det være op til Nikolai Wammen at fjerne en anden regel til gengæld. Det er han jo netop gået til valg på at være i stand til.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: