21. valgdag: Det gik du glip af

Socialdemokratiske skræmme-breve, V og S i beskidte angreb og en debattone, der trætter danskerne. Det er tid til et overblik over nogle af valg-historierne fra valgdag nummer 21

(Foto: PR foto)
(Foto: PR foto)

Nu er der lidt mere end en dag tilbage, inden krydset kan blive sat fra klokken ni torsdag morgen. Det betyder, at det er tid til at danne sig et overblik over nogle af de valg-historier, vi har skrevet om på valgkampens dag nummer 21.

Advarselsbreve
Lyst til en mudderkage? Tirsdag har der været nok at tage af. Dagen startede ud med kritik af Socialdemokraterne for, at de har sendt 1,5 millioner breve ud til danskerne, hvor de advarer mod Venstres og Dansk Folkepartis politik.

'Dansk Folkeparti taler meget om velfærd. Men hvis man stemmer på Dansk Folkeparti, får man Lars Løkke Rasmussen som statsminister', står der blandt andet i brevene, der er underskrevet af enten Helle Thorning-Schmidt eller en lokal kandidat fra området, hvor de er omdelt.

Det huede dog ikke den politiske ordfører i Venstre, Inger Støjberg:

- Det er en fuldstændig desperat handling, siger hun.

Læs hele historien her.

Angreb mod Thornings familie
Det er ikke kun Socialdemokraterne, som er tyet til de lidt mere beskidte toner i sangen mod de andre partier. En Venstre-kandidat gjorde sig i den grad bemærket i dag, da han i Jyllands-Posten udtalte:

- Min statsminister skal sgu ikke have en ægtefælle, der er parlamentariker i et andet land. De skal sgu leve som en dansk familie, sagde Finn Thranum blandt andet.

Han fortrød dog hurtigt. Faktisk kun 36 minutter efter interviewet blev offentliggjort:

 

Læs hele historien her.

Debatniveauet trætter
For at blive i slipstrømmen af de to ovenstående eksempler viser en ny måling lavet af Wilke for Jyllands-Posten, at et markant flertal af vælgerne synes, at tonen blandt politikerne ikke er præget af gensidig respekt.

Derudover siger syv ud af ti, at politikerne tit gør brug af urimelige personangreb.

- Denne måling tegner et ret forstemmende billede, for det tyder på, at valgkampen skaber en endnu større afstand mellem politikere og befolkning, siger professor og valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager.

Læs hele historien her.

Tætte målinger får medier til at ændre kurs
Kendtetegnende for mange valg er, at resultatet først kommer meget, meget sent. Og hvad skal man så få ventetiden til at gå med? De sidste par valg har flere medier valgt at lave de såkaldte exitpolls, som er lavet ud fra, hvad en skare af danskere faktisk har stemt på selve valgdagen.

Fordi meningsmålingerne dog giver et billede af, at valget på torsdag bliver historisk tæt, har flere store medier valgt at droppe at offentliggøre exitpolls, før valgstederne er lukkede klokken 20. De vil nemlig ikke påvirke folks stemmer.

- Forskellen mellem er blokkene så usædvanligt tæt, at usikkerheden bliver for stor, siger TV2's nyhedsdirektør, Michael Dyrby i en pressemeddelelse.

Du kan læse hele historien her.

22 kommentarer
Vis kommentarer