26.000 kr. per møde: Træk dig, Ilse Jacobsen

Efter afsløringer af elendige arbejdsforhold bør Ilse Jacobsen ikke længere sidde i en lukrativ offentligt fond, mener flere politikere

Ilse Jacobsen går også under navnet Dronningen af Hornbæk. Her lufter hun hund på stranden netop dér. Foto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix
Ilse Jacobsen går også under navnet Dronningen af Hornbæk. Her lufter hun hund på stranden netop dér. Foto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix

Gummistøvle-dronningen af Hornbæk, Ilse Jacobsen, bør trække sig fra sin lukrative bestyrelsespost i Vækstfonden.

Det mener flere politikere i kølvandet på afsløringerne af rådne arbejdsforhold i den nordsjællandske iværksætters virksomheder.

- Det vil være helt på sin plads, hvis hun vælger at trække sig fra den post, siger DF's erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, og fortsætter:

- I stedet skulle hun bruge sin tid på den virksomhed, hun mener, hun er så god til. Det var måske bedre.

Godt lønnet
Bestyrelsesposten i Vækstfonden sikrer Ilse Jacobsen et årligt vederlag på 160.000 kroner. Der er seks årlige møder, hvilket svarer til over 26.000 kroner pr. møde.

- Hvis man ikke kan finde ud af de ting, så synes jeg, det er underligt, at man skal honoreres med så relativt mange penge for så relativt få møder i Vækstfonden, siger Hans Kristian Skibby.

Vækstfonden er en offentlig fond, som har til opgave at understøtte ny udvikling i danske virksomheder og iværksættere. Sidste år skød fonden 2,5 milliarder kroner i over 800 virksomheder. Det blev startet i 1992 med to milliarder kroner. I dag bugner kassen med over fem milliarder kroner.

Som maskiner
Berlingske kunne midt i oktober afsløre elendige arbejdsforhold på Ilse Jacobsens virksomheder. Avisen beskrev adskillige sager med bl.a. psykisk terror og manglende udbetalinger af feriepenge.

Eksempelvis oplevede en tidligere ansat kok, at Ilse Jacobsen ringede til hans nye arbejdsgiver og fremsatte grove, urigtige beskyldninger mod hans person. Opkaldet bekræftes af den nye arbejdsgiver. Ilse Jacobsen endte efter flere omveje med ikke at kunne huske episoden. 

En anden tidligere ansat, 29-årige Maria Studsgaard Larsen, har til Ekstra Bladet fortalt om hverdagen hos Ilse Jacobsen:

- Vi blev ikke set på som mennesker, men bare som maskiner.

En vis moral
Enhedslistens erhvervsordfører, Pelle Dragsted, betegner det som 'stærkt problematisk', at Ilse Jacobsen sidder i Vækstfonden.

- Vi ønsker en vis moral i forhold til, hvordan en virksomhed skal drives. Derfor synes jeg, det er modsætningsfyldt, at hun sidder dér med den adfærd, vi kender i dag.

Det er den til enhver tid siddende erhvervsminister, som udnævner medlemmer af Vækstfondens bestyrelse. Ilse Jacobsen kom i bestyrelsen i maj 2016 under Brian Mikkelsen (K).

Det var onsdag ikke muligt at få nuværende erhvervsminister Rasmus Jarlov i tale om Ilse Jacobsens bestyrelsespost, men Pelle Dragsted og Lisbeth Bech Poulsen, SF's erhvervsordfører, opfordrer ham til at revurdere Ilse Jacobsens position.

- Jeg synes, at erhvervsministeren skal overveje, om Ilse Jacobsen svarer til den profil, vi ønsker, lyder det fra Pelle Dragsted.

Hører ikke hjemme
- De ting, som er kommet frem omkring de arbejdsforhold, der er i Ilse Jacobsens virksomhed, har været rystende. Det hører ikke hjemme i et land som Danmark, mener Lisbeth Bech Poulsen.

- Vækstfonden er finansieret af skatteborgernes penge. Det er en fond, der investerer og beslutter, hvad der skal investeres i. Og hvilke værdier, der skal ligge til grund for, hvad der bliver investeret i. Det er mange penge, og derfor har man stor indflydelse på dansk erhvervsliv.

- Jeg kan konstatere, at selv i hendes egen virksomhed har man indset, at det ikke har været passende, siger hun med henvisning til, at Morten Albæk, der er bestyrelsesformand i IJH A/S (Ilse Jacobsen Hornbæk, red.), i kraftige vendinger har irettesat gummistøvle-imperiets førstedame og varslet, at hun fremover ikke skal varetage den daglige drift, men koncentrere sig om at gøre reklame for firmaets produkter i udlandet.

Tavs Ilse
- Hans Kristian Skibby, hun er blevet millionær på noget så banalt som gummistøvler. Har hun ikke dermed bevist, at hun kan sit kram og derfor fortjener en plads i Vækstfondens bestyrelse?

- Nu er Vækstfonden altså andet end gummistøvler.

- Jeg betvivler ikke, at hun har været god til at drive sin virksomhed rent kommercielt. Men når det kommer til HR, ledelse og at sørge godt for sine medarbejdere, så synes jeg, hun har lidt at lære endnu, fastslår DF'eren.

Ilse Jacobsen har ikke ønsket at medvirke i denne artikel.

Hun har tidligere trukket sig fra DR-programmet 'Løvens hule' på baggrund af afsløringen.

Efter mediestorm: Ilse Jacobsen trækker sig fra 'Løvens hule'

 

Ilse Jacobsens mand på indkøbstur i Hornbæk: Opkøbte aviser med kritiske artikler