38 kommuner betaler gildet, men kan hæve skatten

Kommuner, som skal bidrage mere, kan sætte skatten op og beholde de ekstra indtægter, foreslår regeringen

Regeringen har på et pressemøde torsdag fremlagt et udspil til en ny udligningsreform, hvor 38 kommuner skal betale. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Regeringen har på et pressemøde torsdag fremlagt et udspil til en ny udligningsreform, hvor 38 kommuner skal betale. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

De velstillede kommuner, som skal aflevere flere penge i kommunal udligning, kan få lov til at sætte skatten op.

Det foreslår regeringen med et udspil til en reform af udligningssystemet. Det er det system, som sender milliarder af kroner fra kommuner med overskud til kommuner med underskud.

Hvis kommunerne vælger at sætte kommuneskatten op, vil regeringen samtidig sænke bundskatten i hele landet, så skatterne samlet set bliver holdt i ro.

- Men det er slet ikke sikkert, at kommunerne vil vælge at hæve skatten. Der er jo også kommuner, som har penge i kassen, de kan bruge, siger fungerende finansminister Morten Bødskov (S) på et pressemøde i Finansministeriet.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) supplerer:

- Der er en ret stor likviditet i nogle af kommunerne. De kommuner, som har haft det godt, har også kunnet lægge penge til side, siger hun.

Regeringen foreslår også, at kommuner, der får en stor gevinst ud af udligningsreformen, kan bruge en del at pengene på at sænke en måske høj kommuneskat, hvis de ønsker det.

- Vi har kommunalt selvstyre i det her land, så det vil være op til kommunerne, men vi mener, at der er behov for at bruge penge på at styrke velfærden, siger Morten Bødskov.

38 kommuner betaler
60 kommuner vil modtage penge, mens 38 kommuner skal betale.

Artiklen fortsætter under grafikken ...

 

Pengene skal groft sagt flyttes fra øst til vest. I alt 1,4 milliarder kroner skal flyttes fra hovedstadsområdet til landets øvrige kommuner.

De velhavende kommuner, som ikke mindst er centreret omkring og nord for København, kommer til at afgive flere penge til yderkommunerne, der er udfordret med økonomien.

Det gælder øerne og landdistriktskommuner i Syd-, Vest- og Nordjylland.

OVERBLIK: Det står der i regeringens forslag

  • Regeringen vil flytte 1,4 milliarder kroner fra 38 af landets rigeste kommuner til 60 af landets fattigste kommuner.
  • Det er særligt de rige hovedstadskommuner Gentofte, Rudersdal, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og Dragør, som skal betale. De skal tilsammen bidrage med 0,6 milliarder kroner.
  • Kommuner som Lolland, Langeland, Guldborgsund, Tønder, Vesthimmerland og Frederikshavn vil modtage penge.
  • De 38 kommuner, der skal aflevere penge, får lov til at sætte kommuneskatten op. Samtidig skal den statslige bundskat sættes ned.
  • Ifølge udspillet kommer 58 kommuner til at få en økonomisk gevinst med udligningsreformen, mens 34 kommuner vil skulle afgive mere.
  • For seks kommuner kommer reformens virkninger til at være omtrent neutrale.
  • Kommuner med mange ældre eller mange socialt udsatte skal modtage flere penge.
  • Der indføres et loft over den rabat, velstående kommuner kan få i udligningssystemet, så de skal bidrage mere, end de gør i dag.
  • Kommuner med mange indvandrere skal modtage mere. Au Pairs skal ikke længere medregnes som udlændinge og give tilskud.
  • Regeringen lægger først de konkrete tal for samtlige kommuner frem i morgen (fredag), når de har diskuteret det med Folketingets partier

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet

203 kommentarer
Vis kommentarer