600 millioner til trivsel og fagligt efterslæb for elever

Det skal være op til skolerne selv at prioritere indsatser for bedre trivsel og fagligt efterslæb

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på pressemøde. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på pressemøde. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Landet over har elever og studerende været hjemsendt på grund af coronapandemien. Mange døjer med et fagligt efterslæb eller mistrivsel, fordi de savner hverdagen i skolen, og det skal der gøres noget ved.

Derfor har et bredt flertal i Folketinget afsat 600 millioner kroner til tiltag som tovoksenordninger, ekstra undervisning og særlige trivselsindsatser. Indsatserne er både målrettet elever i grundskolen og på ungdoms- og voksenuddannelser.

- Jeg håber inderligt, at de initiativer, vi nu præsenterer, vil gøre en forskel for vores børn og unge og skabe lidt luft og lys i en svær tid, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i en pressemeddelelse.

To tredjedele af pengene i aftalen er målrettet faglige løft frem mod sommer, mens resten går til trivsel eller supplerende undervisning til elever på erhvervsuddannelser, der har praktiske fag.

Der lægges vægt på, at det bliver op til skolerne selv at prioritere, hvilke indsatser der giver bedst mening lokalt.

Det kan være tovoksenordning, mindre klasser eller turboforløb.

Aftalen lader det være en lokal beslutning, om der skal laves tidskrævende elevplaner i dette skoleår. Nogle partier vil fremover gerne afskaffe den del helt.

Det bliver muligt med små trivselsgrupper, hvor en lærer eller pædagog mødes med en gruppe elever på op til fire udenfor.

Flere partier har haft fokus på den pædagogiske eller psykologiske rådgivning af børn, der for eksempel mistrives, har angst eller skader sig selv. Der afsættes 44 millioner kroner specifikt til den del.

Da skoler og uddannelser ikke er fuldt åbne, er der fokus på, at også foreningerne kan bidrage. Der afsættes ti millioner kroner til eksempelvis fritids- og idrætsforeninger.

Ti millioner kroner afsættes til elevråd. Det svarer til, at hvert enkelt elevråd kan få 3000 kroner til at sikre bedre trivsel for elever eller kursister.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind