68-årige Inge om Løkkes-plan: Først blev jeg vred, så blev jeg bange

To pensionister med navnet Inge sidder i hver sin landsdel og frygter for deres økonomi med Lars Løkkes plan

Pensionerede Inge Fejerskov er vred over, at der er skattelettelser til beboerne i Nordsjælland, mens hun som pensionist ikke får lettet skatten. Foto: Privatfoto
Pensionerede Inge Fejerskov er vred over, at der er skattelettelser til beboerne i Nordsjælland, mens hun som pensionist ikke får lettet skatten. Foto: Privatfoto

Det bringer store følelser frem hos folkepensionisten Inge Fejerskov i Silkeborg, når hun hører om Lars Løkkes (V) plan for danskernes fremtid. Men ingen af følelserne er positive.

Den 68-årige pensionerede advokatsekretær blev først sur og harm, da hun hørte, at regeringen vil fjerne den grønne check og give skattelettelser uden om pensionisterne.

- Jeg blev vred, fordi det er uretfærdigt, at dem der bor i Nordsjælland får en kæmpe skattegave. De har jo ikke brug for ekstra penge, og de kan jo ikke mærke, om de får flere, siger Inge Fejerskov til Ekstra Bladet.

Efter lidt tid kom frygten.

- Senere blev jeg bange. Jeg bor i nærheden af mine tre børnebørn, men jeg skal måske flytte, fordi jeg ikke har råd til at bo her, fortæller hun.

5000 om måneden
Inge Fejerskov bor i en treværelses lejlighed i Silkeborg, og hun har omkring 5000 kroner om måneden at leve for, når de faste udgifter er betalt. Så kommer forsikringer og den slags oveni.

Lars Løkke foreslår at fjerne Inges årlige grønne check på 950 kroner. Samtidig vil regeringen spare 480 millioner kroner på boligydelsen, så Inge frygter, at der bliver skåret i hendes boligstøtte på 3428 kroner om måneden.

- Det har stor betydning, fordi jeg virkelig ikke har særlig mange penge. Jeg har endda meldt mig ud af folkekirken for at spare penge, fortæller Inge Fejerskov.

- Jeg kan ikke komme meget længere ned. Det er som om, at regeringen siger, at vi folkepensionister ikke er noget værd. Vi er bare en belastning.

- Regeringen siger, at du får flere penge i 2025, fordi priserne på el, vand og varme falder?

- Til den tid er jeg 77 år. Det er her og nu, mens jeg er rask og rørig, at jeg ønsker et godt og værdigt liv. Jeg kan jo kun gisne om mit liv til den tid, siger Inge Fejerskov.

Frygten for at skulle flytte eller ikke have råd til julegaver til børnebørnene har bidt sig fast i Inge.

Inge på 75 år: 100 kroner er meget for mig
For mange folkepensionister er der ofte ikke det store rutte med hver måned, når udgifterne er betalt. Det kan Inge Graff på 75 år i Gladsaxe snakke med om.

Derfor synes hun, det er for dårligt, at regering snyder pensionisterne for skattelettelser, når den økonomiske kompensation til de ældre samtidig er meget usikker.

-   Det lyder helt åndssvagt, siger den uddannede børnehavepædagog, der bor i en et-værelses lejlighed i Gladsaxe.

Inge fortæller, at selv mindre beløb har stor betydning i hendes hverdag:

- 100 kroner er mange penge for sådan en som mig. Jeg har kun folkepensionen og lidt ATP. Jeg får 9424 kroner i folkepension, når skatten er betalt. Det har jeg at leve for, siger hun.

Derfor er det ikke sjovt, når regeringen nu lægger op til bl.a. at fjerne den grønne check.

- Det er ikke godt. Jeg har for eksempel sukkersyge. Det går ud over tænderne, hvor jeg en måned har fået en regning på 2500 kroner. Så det er hårdt kun at have folkepension, lyder det fra Inge.

Inge Graff synes, at det er helt åndssvagt, at regeringens plan snyder pensionisterne for skattelettelser, når den økonomiske kompensation samtidig er meget usikker. Foto: Stine Tidsvilde
Inge Graff synes, at det er helt åndssvagt, at regeringens plan snyder pensionisterne for skattelettelser, når den økonomiske kompensation samtidig er meget usikker. Foto: Stine Tidsvilde
 

Professor: Det bliver et tab for ældre
På papiret ser det ellers godt ud.

Hvis man skal tro de beregninger, som ligger til grund for regeringens storstilede 2025-plan, er en god økonomisk gevinst at hente for pensionisterne.

Her er regeringen kommet frem til, at et pensionistpar i lejebolig samlet vil få et større rådighedsbeløb på 3200 kroner om året. For en enlig pensionist i lejebolig er der ifølge planen 2300 kroner mere at hente.

Problemet er blot, at regnestykket rammer skævt fordelt over år ifølge økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen.

Nok understreger han, at en sløjfet PSO-afgift til vil komme privatforbrugere til gode rimelig hurtigt, fordi der er relativ stor konkurrence på elmarkedet. Men ellers mener han, at de såkaldte dynamiske effekter ved, at virksomhederne bliver mere effektive, er mere usikre.

- Det kunne godt tage op til ti år, før det måske slår igennem, siger Bo Sandemann og slår fast:

-  Der vil nok blive et tab for nogle ældre, fordi de mister den grønne check, og så simpelthen går bort, før de andre effekter får betydning for deres økonomi, lyder det fra professoren.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.