73-årige Auken: Jeg genopstiller

'Jeg vover ikke at forlade politik', lyder det fra SF's medlem af EU-Parlamentet, Margrete Auken. Hun melder sig klar som partiets spidskandidat ved EU-valget til næste år, hvor hun vil være 74 år 

Margrete Auken er ikke færdig med at kæmpe for et grønnere og rødere Europa, oplyser hun. Foto: Anders Brohus/Ritzau Scanpix
Margrete Auken er ikke færdig med at kæmpe for et grønnere og rødere Europa, oplyser hun. Foto: Anders Brohus/Ritzau Scanpix

SF's europæiske veteran Margrete Auken melder sig klar som partiets spidskandidat til Europa-Parlamentet, når der skal være valg i foråret 2019.

Det skriver den 73-årige SF'er på Facebook.

'Jeg er ikke færdig med at kæmpe for et grønnere og rødere Europa. Jeg er rigtignok ikke 65 længere, det ses og mærkes vel også lidt, men jeg har stadig en masse energi, og jeg har ikke opgivet at gøre verden til et bedre sted for de kommende generationer – heriblandt mine otte børnebørn,' skriver hun.

Medlemmerne af SF beslutter ved en urafstemning senere på året, hvorvidt hun skal være spidskandidat. Ved valget næste forår vil hun være fyldt 74 år. (artiklen fortsætter)

'Jeg vover ikke at forlade politik og læne mig tilbage når jeg faktisk har chancen for at fortsætte på den ubestridt vigtigste politiske arena, nemlig EU. Det er her de helt store kampe om klima og ulighed skal tages', lyder det fra Auken.

SF-veteranen har siddet i Europa-Parlamentet siden 2004 - og er altså blevet valgt tre gange tidligere.

Før det sad hun i Folketinget for SF i perioderne 1979-1990 og 1994-2004, hvor hun blandt andet var medlem af Folketingets Præsidium.

Opbakning fra SF-toppen
I SF's partitop er der opbakning til Margrete Aukens beslutning.

- Hendes store erfaring og brændende politiske engagement er i særklasse. Kampen for grøn omstilling og et mere solidarisk Europa er vigtigere end nogensinde, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr i en pressemeddelelse.

Margrete Auken er partiets eneste medlem af Europa-Parlamentet, men hun var ved valget i 2013 tæt på at hive et ekstra mandat med.

Det var på et tidspunkt, hvor meningsmålingerne var i bund, da partiet sad i regering med Socialdemokratiet og De Radikale.

Margrete Auken meldte sig ind i Socialistisk Folkeparti 3. oktober 1972. Det var dagen efter, at Danmark havde sagt ja til at gå med i det daværende EF, hvilket hun var imod dengang.

Hun er født i Aarhus og er uddannet præst, hvilket hun i sin politiske karriere har lænet sig en del op ad.

Margrete Auken er mor til det radikale folketingsmedlem, tidligere miljøminister Ida Auken - og søster til den forhenværende socialdemokratiske folketingspolitiker og miljøminister Svend Auken, der døde i 2009.

Lettere at blive valgt
Udmeldingen fra Margrete Auken kommer samtidig med, at Danmark formentlig er på vej til igen at få 14 medlemmer af Europa-Parlamentet fra og med valget næste år i stedet for de 13, der er i dag.

Det er i hvert fald, hvad EU-præsident Donald Tusk lægger op til før et uformelt topmøde fredag i Bruxelles, skriver Ritzau.

Her skal lederne af de 27 lande, der fortsætter i EU, tage hul på diskussionen om magt og penge i det europæiske samarbejde, når briterne siger farvel næste år.

Og et af punkterne på dagsordenen handler om pladserne i Europa-Parlamentet - og det er her, at der formentlig falder et ekstra sæde i Europa-Parlamentet af til Danmark.

Otte andre lande står også til at få en ekstra plads. Irland står til to nye pladser, Italien og Holland står til hver tre, mens Frankrig og Spanien står til hver at få fem pladser mere.

For 13 lande sker der ingen forandring. Der er heller ingen, der mister nogle af de pladser, de har i dag.

156 kommentarer
Vis kommentarer