83 norske flypassagerer i karantæne: Danmark vil stoppe corona-smitte med plakater

To fly fra corona-isoleret region lander i København. I Norge modtages rejsende fra Norditalien af politi og læger i beskyttelsesdragter - i Kastrup med plakater og håndsprit (opdateret, interview med Sundhedsstyrelsen)

Når to fly med passagerer fra de karantæneramte områder i Norditalien i aften lander i Kastrup direkte fra Milano, så mødes de rejsende af informationsplakater og håndsprit, som skal begrænse corona-smitten i Danmark. Antallet af registrerede danske smittede er steget med 30 procent fra i går til i dag.

I Norge er corona-beredskabet i Oslos lufthavn, Gardermoen, på et andet niveau. Det viser en reportage i det norske medie vg.no.

Her fremgår det, at 83 nordmænd sent lørdag aften blev sat i karantæne, efter de var ankommet med et fly fra franske Lyon. Alle passagerne havde opholdt sig i Norditalien eller i lufthavne i landets risikozoner.

Flyet landede i et særligt område af Gardermoen, hvor nordmændene har oprettet et særligt modtagecenter, som er oprettet til formålet.

Den norske lufthavn Gardermoen har et særligt modtagecenter for fly med rejsende fra fx 'rød zone' i Norditalien. I København er ikke et tilsvarende beredskab. Foto: Søren Breiting/Ritzau Scanpix
Den norske lufthavn Gardermoen har et særligt modtagecenter for fly med rejsende fra fx 'rød zone' i Norditalien. I København er ikke et tilsvarende beredskab. Foto: Søren Breiting/Ritzau Scanpix
 

Passagerne blev mødt af læger, andet sundhedspersonale, politi og lufthavnsansatte, som alle var iført sikkerhedsdragter, der beskytter mod corona-smitte.

– Flyet blev tømt på kort tid. Der var 83 passagerer, alle norske og fem besætningsmedlemmer. Ingen er sat i isolation (dermed er ingen konstaterede smittede, red.), og alle har fået individuel vejledning, forklarer overlæge Lars Meyer Myklestad til VG.

– Alle som kommer fra Norditalien bedes om at gå i 14 dages frivillig hjemmekarantæne. De bliver informeret om, at hvis de under karantæne udvikler symptomer, så skal de umiddelbart tage kontakt til deres lokale sundhedsmyndigheder, siger den norske overlæge.

Ekspert-kritik af Mettes coronaplan: Fortæl os den ubehagelige sandhed

Københavns Lufthavne oplyser, at det er myndighederne, som bestemmer foranstaltningerne, når der ankommer fly fra risikoområder, som eksempelvis Norditalien.

Her blev flere end 15 millioner italienere i nat sat i karantæne, og de er dermed afskåret fra at rejse ind og ud af de berørte områder.

I et mail-citat via presseafdelingen oplyser Københavns Lufthavn:

'Vi understøtter Sundhedsstyrelsens kampagne ‘undgå smitte’. Samtidig er vi på nuværende tidspunkt blevet bedt om at hænge informationsplakater op, som er målrettet de rejsende, som kommer hjem fra udsatte områder. Vi er i løbende kontakt med myndighederne og følger deres anvisninger'.

Artiklen fortsætter under plakaten

Det fremgår ikke af plakaterne, at danskere fra fx Italiens røde zone skal blive hjemme i 14 dage.
Det fremgår ikke af plakaterne, at danskere fra fx Italiens røde zone skal blive hjemme i 14 dage.
 

Derudover er rengøringen i lufthavnen øget - og det samme er mængden af beholdere med håndsprit. Ifølge Københavns Lufthavn har man et beredskab, som døgnet rundt kan sættes ind, hvis behovet opstår fx. i forbindelse med virusudbrud - eller hvis myndighederne efterspørger det.

Sundhedsstyrelsen: Der kommer skranker op

Opdateret: Interview med overlæge i Sundhedsstyrelsen, Bolette Søborg, om beredskabet, når fly i aften og de kommende dage lander med danskere fra Norditalien.

- Hvorfor er der ikke samme beredskab i Danmark, som i Norge?

- Der er ved at blive lavet nogle skranker derude med bemanding, og det er primært rettet mod fly fra risikoområder som Norditalien. Der vil være personale med særlige veste. Ikke i rumdragter men med veste, så de er synlige. Og som så går i dialog med folk og giver dem pjecer og information.

- Vi har det samme forhold som i Norge, at folk kan gå hjem og blive hjemme. De får information om, at de godt må tage offentlig transport hjem, men at de selvfølgelig skal holde afstand. Så beskeden til de norske og danske passagerer vil være den samme. Det er ved at blive lavet.

- Nu?

- Ja. De kan vist ikke nå at få det op i dag. Men hurtigst muligt. Formentlig i morgen.

- Hvor vil skrankerne så være?

- Helt præcist om placeringen tror jeg, du skal tale med lufthavnen om, når de bliver sat op. Men som jeg har forstået det, så vil de være tilgængelige for folk, der kommer med fly fra risikoområder.

- Det undrer mig, at VG’s billeder viser, at passagerne i Norge modtages af læger, politi og sundhedspersonale i særlige dragter?

- Det er ikke det, som kommer til at ske i Danmark. Men hvis der kommer melding om, at der er smittede ombord, så vil der ske det samme. Hvis der er en person med symptomer på flyet, vil man hente vedkommende.

- Der kommer to fly til København fra Milano i dag?

- Det er formentlig dem, man har prøvet at modtage med det nye setup med skranker. Men de skal også bemandes. København er i øvrigt en anden type lufthavn end Gardermoen. Der er flere, som kommer via mellemlandinger fra andre steder. Alle kommer altså ikke med direkte fly fra eksempelvis Milano.

Direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet, Erik Brøgger Rasmussen, understreger til Ritzau, at han på grund af karantænen ikke ser nogen grund til, 'at danskere tager derned'.

Hvis man allerede opholder sig i Norditalien, vil der ifølge Udenrigsministeriet være mulighed for at rejse hjem i en kort periode.

- Der er i dekretet en mulighed for, at borgere kan tage hjem til egen bolig. De italienske myndigheder har bekræftet, at det betyder, at udlændinge kan rejse hjem. Men vi ved ikke, hvor længe det vindue vil være der, fortæller Erik Brøgger Rasmussen.

Han påpeger, at danskere, der kommer hjem fra en af de karantæneramte regioner, opfordres til at holde sig hjemme i 14 dage efter hjemkomsten.

 

Men der er altså pt. ingen individuel rådgivning og modtagelse af de passagerer, som lander med to fly fra Ryanair og Easyjet i aften fra Milano, ifølge Københavns Lufthavn.

De seks regioner i Norditalien, som blandt andet omfatter byerne Milano og Venedig, vil som følge af karantænen være lukket ned indtil 3. april.

Opdateret med interview med overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen.