87-årige Tove fra Danmark går viralt i brexit-debat

En ældre dansk kvinde, der har boet i Storbritannien i 59 år, skal registreres, før brexit rammer om få uger

87-årige Tove fra Danmark går viralt i brexit-debat

Forstå brexit på tre minutter ved hjælp af denne video. Video/redigering: AP/Kristian Hansen

En interview med en dansk kvinde på 87 år er gået viralt i Storbritannien, efter hun har fået et brev om, at hun skal registrere sig hos de britiske myndigheder på grund af brexit.

Danske Tove Macdonald har boet i Skotland i 59 år, hvor hun flyttede til i 1960 for at stifte familie med sin skotske mand.

På trods at at have boet to tredjedele af sit lange liv i Skotland, hvor hun har født to børn og er blevet bedstemor, har Tove Macdonald nu fået brev fra de britiske immigrationsmyndigheder om, at hendes status som udenlandsk EU-statsborger skal registreres i forbindelse med Storbritanniens udtræden af EU, der efter alt at dømme træder i kraft 29. marts.

I et interview med den skotske tv-station STV fortæller Tove Macdonald, at situationen gør hende meget trist.

- Det får mig til at føle mig rigtig ked af det, fordi det her har været mit hjem i alle disse år. Og jeg føler mig mere skotsk end dansk, lyder det fra Tove Macdonald.

Macron advarer: - En fælde af løgne

- Det, jeg ved, er, at danskere og briter minder meget om hinanden. Og briter er meget afholdte i Danmark. Det har de altid været. Særligt da jeg voksede op under den tyske besættelse, syntes vi bare, at briterne var vidunderlige, og det var de, fordi de kom og befriede os, siger den 87-årige dansker, der aldrig har fået et britisk pas eller statsborgerskab i forbindelse med sit ægteskab.

- Det var bare ikke nødvendigt.

Interviewet med Tove Macdonald er blevet delt på Twitter af den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, der er notorisk brexit-modstander, hvilket har fået mere end 12.000 likes i skrivende stund.

'At se dette gør mig lige dele ked af det og vred. Tove, der er dansk født, har boet i Skotland i 59 år, stiller det rimelige spørgsmål 'hvorfor skal jeg så registreres?'. Svaret i et ord er 'brexit'. Tove - dette er dit hjem. Skotland vil have dig her', lyder det fra førsteministeren.

Toves situation er samtidig blevet diskuteret i det skotske parlament, hvor en skotsk minister har lovet, at Tove Macdonald vil blive ringet op af en minister fra den britiske regering.