A-kasse anmelder whistleblower efter pamper-afsløring

Akademikernes A-kasse har anmeldt en whistleblower til Datatilsynet for at have skaffet sig adgang til mails, der afslørede misbrug af medlemmers penge, skriver Radio24syv

Udadtil har Akademikernes A-kasse takket whistleblower Lars Kreutzmann for at afsløre blandt andet vennetjenester, dyre vinfester og inhabilitet i Akademikernes A-kasse.

Men nu viser det sig, at A-kassen har anmeldt ham til Datatilsynet for at have fået oplysningerne frem i lyset. Det viser dokumenter, som Radio24syv har fået indsigt i.

Akademikernes A-kasse anmeldte 2. november whistlebloweren til Datatilsynet for 'brud på datasikkerheden' for at have skaffet sig 'utilsigtet adgang' til e-mails på en personlig computer eller server.

Der står desuden, at der skal være forekommet 'utilsigtet videregivelse' af disse e-mails. Hændelserne er ikke konkretiseret yderligere i dokumenterne, da store dele er streget over.

Politik Pamper-formand førte kniven: Smed whistleblower på porten

Anders Kjærgaard, næstformand i whistleblowerorganisationen Veron, mener, at det er problematisk, at a-kassen har meldt whistlebloweren til Datatilsynet.

- Det er en ret alvorlig sag at anmelde en whistleblower til Datatilsynet, fordi han har skaffet sig adgang til bevismateriale, som beviser de her ulovligheder, og som efterfølgende har haft ret store konsekvenser, siger Anders Kjærgaard.

I forbindelse med fyringen af whistleblower Lars Kreutzmann sendte en afdelingschef i Akademikernes A-kasse mails ud til en håndfuld medlemmer, hvor der står, at Lars Kreutzmann er blevet sendt hjem, fordi han har begået ulovlige handlinger. Afdelingschefen skriver i mailen:

'Bestyrelsen har besluttet at afskedige whistlebloweren – og vi er blevet forsikret om, at det intet har med hans store indsats i forhold til at afdække forhold i direktionen. Men undervejs har vedkommende også begået nogle handlinger, som er ulovlige.'

Disse mails trak afdelingschefen dog tilbage efterfølgende, hvilket den nye bestyrelsesformand, Thomas Damkjær Petersen, bakkede op om.

”Jeg har ikke kendskab til, at whistlebloweren har gjort nogen ulovlige ting. Heldigvis viste det sig at være en forkert mail, der var gået afsted, så jeg har ikke kendskab til, at whistlebloweren har lavet noget ulovligt,” sagde bestyrelsesformanden tidligere på måneden til Radio24syv, hvor han også sagde, at a-kassen ”selvfølgelig” skyldte Lars Kreutzmann en stor tak.

Thomas Damkjær Petersen sagde også, at der skulle 'transparens' og 'gennemsigtighed' ind i a-kassen. Den udtalelse undrer Anders Kjærgaard.

- Det lader jo til, at den her nye bestyrelse har meget, meget svært ved at finde ud af, hvad gennemsigtighed i virkeligheden er, siger han.

Datatilsynet oplyser til Radio24syv, at de er gået videre med sagen. Thomas Damkjær Petersen vil ikke at stille op til interview med Radio24syv.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Lars Kreutzmann, men han har ikke nogen kommentarer.

SKANDALEN I A-KASSEN

doc735zasc0b3svk5iujlz.jpg

Ekstra Bladet kunne i september 2018 afsløre, at Michael Valentin var blevet fyret som direktør for Akademikernes A-kassen per 27. september.

Efter flere uger med artikler om kritisable dispositioner i a-kassen meldte bestyrelsesformand Allan Luplau ud den 17. december, at han vil trække sig ved et ekstraordinært repræsentantskabsmøde 4. januar 2019. Det samme gør de to næstformænd Bolette Sillassen (Ingeniørforeningen) og Ole Helby (Dansk Musikpædagogisk Forening).

A-kassens konstituerede direktør, Britt Dyg Haun, og sekretariatschef Line Verbik Byriel er den 17.december fratrådt med øjeblikkelig virkning efter gensidig aftale med bestyrelsen.

Den 17. december meldte a-kassen ligeledes ud, at vicedirektør Mette Gregersen fortsætter som konstitueret adm. direktør i a-kassen frem til ansættelsen af en ny.

28. december meldte a-kassen ud, at whistleblower og vicedirektør Lars Kreutzmann er blevet opsagt.

A-kassen valgte selv at iværksætte en advokatundersøgelse. Samtidig foretog Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten. Sidstnævnte undersøgelse mundede ud i en politi-anmeldelse af, at medlemmernes penge var misbrugt under Michael Valentin. Desuden rettede undersøgelsen en skarp kritik af a-kassens bestyrelse med formand Allan Luplau i spidsen.

Ekstra Bladet har afsløret, at:

- Den interne undersøgelsen bl.a. har omhandlet påstået chikane og mobning af tillidsfolk.

- Ifølge whistleblower forsøgte bestyrelsesformand Allan Luplau at få skjult en sag om grov chikane af tillidsrepræsentanter i a-kassen. Samtidig oplyser whistleblower, at Luplau gav hjemmel til Michael Valentin til, at tillidsfolk skulle fryses ud ved at give dem kedelige opgaver.

- A-kassen har politianmeldt Michael Valentin for at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kroner.

- A-kassen også har meldt Michael Valentin til politiet for at lade a-kassen betale for mad og servering ved direktørens private arrangementer.

- Formand for a-kassen, Allan Luplau, var vinven med den fyrede direktør, og han har flere gange siddet til bords under middage i direktørens villa, hvor a-kassen betalte.

- Den fyrede direktør har støttet Løkkefonden med 50.000 kroner for at få adgang til Lars Løkke. Det lykkedes, da Lars Løkke kom forbi Akademikernes A-kasse i februar 2015 til en times møde.

- Michael Valentin var vennernes mand. Sammenlagt har han givet venner fra vinklubben ordrer for 2,6 mio. kr. i a-kassen. Det gælder alt fra rådgivning til kunst og podcasts.

- Michael Valentin fik a-kassen til at leje lokaler på Johan Borups Højskole for 250.000 kroner. Lokalerne blev dog aldrig anvendt, og senere kom Michael Valentin med i skolens bestyrelse.

- A-kassen medlemmer betalte for, at Michael Valentin kunne komme på et welnessophold i Spanien til 25.000 kr, godkendt af bestyrelsesformand Allan Luplau. 

- A-kassens medlemmer betalte 400.000 kroner for Michael Valentins reception, da han blev 50 år i 2017.

En whistleblower har påpeget, at topledelsen er 'fedtet ind' i sagen.

'Der er et grundlæggende behov for at få ryddet op i den øverste ledelse af a-kassen', skrev whistlebloweren til medlemmerne af a-kassens to øverste organer - bestyrelsen og de 57 medlemmer af repræsentantskabet. Efterfølgende fandt den store udskiftning i a-kassens top sted.

Som følge af sagen har Michael Valentin også fratrådt posten som formand for Folkemødet på Bornholm. Samtidig har han mistet fem bestyrelsesposter i forskellige firmaer.

Læs artikler her:

Mystik om dansk topdirektørs fyring

Topchef fyret efter tip fra medarbejder

Interne mails: Fyret fagboss mobbede tillidsfolk

Fyret direktør trækker sig som Folkemøde-formand

Fyret fagboss på dyre vinrejser: Nu er han politianmeldt 

Fyret fagboss skyder igen: Formand er 'sovset ind'

Fagboss fik besøg af V-formanden: Gav 50.000 kr. til Løkkes fond

Fortrolige dokumenter: Fagboss fik fest for 400.000 kr.

Løkke afkræves svar: Fagboss gav 50.000 og fik et møde

Fyret fagboss købte vin for 250.000 på et år

Whistleblower i skandaleramt a-kasse: Hele topledelsen er fedtet ind

Bagmandspolitiet om fyret direktør i fortroligt dokument: 'Alvorlige sager'

Væltede sig i vin til middage i a-kasse: Op mod 300 kroner pr. flaske

A-kasse krise-lukker efter direktør-fyring: Jobsøgende må gå forgæves

Fældet fagboss: Her er vennerne han hjalp

Ny afsløring: Fagboss betalte for tomme lokaler

Fagboss optrapper fødselsdags-krig om 400.000 kroner

Valentin og a-kasseformand: Rigtige pamper-venner 

Medlemmerne betalte: Formand sendte Valentin på wellness-tur

Fyret direktør gav vin-venner ordrer for 2,6 mio. kr: Formanden sad med til bords

A-kasse melder fyret direktør til politiet for middage 

Valentin afviser alt: Her er kvitteringerne

Nyt krisemøde i skandaleramt a-kasse: Stolen vakler under formanden

Under krisemøde i a-kasse: Skandaleramt formand og to direktører trækker sig

Annonce afslører formand: Inviterede til svinedyr reception 

Whistleblower: Pamper-formand ville skjule chikane af tillidsfolk

Afslørede a-kasse: Nu er whistleblower fyret 

Politiker om whistleblower-fyring: Et spark i skridtet  

Whistleblower: Ny direktør også fedtet ind i skandaler

Afsløring: Pamper-direktør havde VIP-vinskab og flasker til 800 kr stykket 

Ved du noget, så tip os enten på sms/mms: 1224 (almindelige takst) eller på mail: 1224@eb.dk

1 af 2 Allan Luplau direktør Sygeforsikringen Danmark og tidligere bestyrelsesformand for Akademikernes A-kasse. PR-foto
2 af 2 
6 kommentarer
Vis kommentarer