A-kasse krise-lukker efter direktør-fyring: Jobsøgende må gå forgæves

Akademikernes A-kasse holder helt ekstraordinært lukket fra klokken 10 fredag på grund af den mørklagte direktør-fyring

Sandheden om Michael Valentins (tv.) pludselige fyring i Akademikernes A-kasse skal nu undersøges af statens tilsyn og Kammeradvokaten.  Formand i a-kassen Allan Luplau mener ikke, at der er brudt nogen regler. Pr-foto
Sandheden om Michael Valentins (tv.) pludselige fyring i Akademikernes A-kasse skal nu undersøges af statens tilsyn og Kammeradvokaten. Formand i a-kassen Allan Luplau mener ikke, at der er brudt nogen regler. Pr-foto

Arbejdsløse akademikere kan ikke som vanligt komme ind på Akademikernes A-kasse lige nu og få lovpligtige samtaler om jobsøgning og hjælp med cv'et.

Det er konsekvensen af den betændte sag om fyringen af den tidligere direktør Michael Valentin, som nu er politianmeldt af a-kassen for mandatsvig.

De jobsøgende akademikere kan læse nyheden om lukningen på a-kassens hjemmeside.

 

Akademikernes A-kasse oplyser, at man for længe siden har planlagt at samle medarbejderne fra hele landet i København til fælles julefrokost fredag.

Det er dog sagen om den fyrede direktør, hvor en whistleblower mener, at topledelsen er 'fedtet ind', som er skyld i den tidligere lukning.

'Pga. af den aktuelle situation er der nu samtidig planlagt et orienteringsmøde kl. 10.30', oplyser pressekonsulent Morten Huse Eikrem-Jeppesen.

'Det er baggrunden for, at A-kassen i dag holder lukket allerede fra kl 10 og ikke kl. 12, som der tidligere har været meldt ud', lyder det.

Sagen kort: Den mørklagte fyring

Michael Valentin blev fyret som direktør for Akademikernes A-kassen 27. september.

Baggrunden for den hidtil mørklagte afskedigelse er genstand for to undersøgelser.

Dels har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering selv iværksat en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten. Denne er endnu ikke afsluttet.

Dels har Akademikernes A-kasses bestyrelse iværksat en advokatundersøgelse. Den er afsluttet, men bestyrelsesformanden, Allan Luplau, ønsker ikke at løfte sløret for dens indhold og konklusioner, fordi undersøgelsen vedfører 'en eller flere personalesager'.

Ekstra Bladet har dog afsløret, at advokatundersøgelsen bl.a. har omhandlet påstået chikane og mobning af tillidsfolk.

Ekstra Bladet har også afsløret, at a-kassen har politianmeldt Michael Valentin for at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kroner.

Samtidig har den fyrede direktør støttet Løkkefonden med 50.000 kroner for at få adgang til Lars Løkke, afslørede Ekstra Bladet. Det lykkedes, da Lars Løkke kom forbi Akademikernes A-kasse i februar 2015 til en times møde.

Ekstra Bladet har også afsløret, at a-kassens medlemmer betalte 400.000 kroner for Michael Valentins reception, da han blev 50 år i 2017.

En whistleblower mener, at topledelsen er 'fedt ind' i sagen.

'Der er et grundlæggende behov for at få ryddet op i den øverste ledelse af a-kassen', skriver whistlebloweren til medlemmerne af a-kassens to øverste organer - bestyrelsen og de 57 medlemmer af repræsentantskabet.

Ekstra Bladet har også afsløret, at Michael Valentin bookede lokaler på Johan Borup Højskole for 250.000 kroner, som aldrig blev anvendt. Senere kom han med i skolens bestyrelse.

Som følge af sagen har Michael Valentin fratrådt posten som formand for Folkemødet på Bornholm.

Interne mails, som Berlingske har afsløret, viser, at Michael Valentin godt vidste, at han som formand for Folkemødet og storsponsor i igennem a-kassen bestred en kritisabelt dobbeltrolle. Ikke desto mindre fortsatte han opretholdt han pengestrømmen fra a-kasse til Folkemødet på omkring 200.000 kroner årligt i årene '15 til '18.

Ekstra Bladet har tidligere afsløret, at a-kassen politianmeldte Michael Valentin for mandatsvig og for at have modtaget returkommission i form af vinrejser til fire kontinenter for 40.000 kroner.

Kovending af a-kasse
Politianmeldelsen er noget af en kovending. Om fyringen skrev A-kassens bestyrelsesformand, Allan Luplau, i sidste måned til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at 'der ikke er identificeret forhold, som er i strid med straffelovens bestemmelser'.

Siden er forholdene i landets største a-kasse med 233.000 medlemmer blevet genstand for to advokatundersøgelser.

Dels har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering selv iværksat en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten om baggrunden for fyringen af Michael Valentin. Dels har Akademikernes A-kasses bestyrelse også iværksat en advokatundersøgelse

Michael Valentin mener ikke, at han har brudt loven om returkommission, og han erklærer at have handlet i god tro.

I familie med bestikkelse

Returkommission nævnes ofte i forbindelse med bestikkelse i den private sektor. Det kan eksempelvis være en indkøber i en virksomhed, der modtager gaver eller ydelser fra en leverandør med henblik på at få indkøberen til at købe den pågældende leverandørs produkter.

Bestemmelsen om returkommission findes i straffelovens paragraf 299, stk. 2:

'Med bøde eller fængsel indtil fire år straffes den, som ved varetagelse af en andens formueanliggender for sig selv eller andre på pligtstridig måde modtager, fordrer eller lader sig tilsige gave eller anden fordel, såvel som den, der yder, lover eller tilbyder en sådan gave eller anden fordel.'

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Akademikernes A-kasse og bestyrelsesformand Allan Luplau.

Fyret direktør trækker sig som Folkemøde-formand

Bestyrelsen i Akademikernes A-kasse

Allan Luplau, formand
Poul Michael Øllgaard
Peter Toftsø
Anne Marie Lassen-Nielsen
Rikke Løvig Simonsen
Sara Gundelach Vergo
Kim Oberg Jessen
Camilla Noelle Rathcke
Ole Helby Petersen, næstformand
Christen Staghøj Sinding
Eva Secher Mathiasen
Charlotte Groule
Tine Segel
Bolette Mohr Sillassen, næstformand
Jan Rose Andresen