A-kasseformand og fyret direktør i druk-video: 'Så går vi til enkebal'

Bestyrelsesformanden for Akademikernes A-kasse gav den fuld gas med den fyrede direktør Michael Valentin. I dag er de i bitter strid om skandalerne i a-kassen.

Opdateret med kommentar fra Michael Valentin

I dag tager formanden for Akademikernes A-kasse, Allan Luplau, skarp afstand fra den nu fyrede direktør i a-kassen, Michael Valentin, og hans kritisable økonomiske dispositioner. Omvendt mener Valentin, at Allan Luplau og resten af bestyrelsen er ude at vaske hænder.

Striden står i skærende kontrast til det tætte venskab de to vin-venner tidligere har haft. Da Allan Luplau ved én lejlighed – i foråret 2016 – nødtvungent måtte melde afbud til 'den traditionsrige vinsmagning' i de private gemakker hos Michael Valentin, beklagede han sig over, at ’fruen’ havde lagt beslag på hans aften.

'Det er med stor sorg, at jeg må melde afbud. Ikke mindst fordi det nok nær er årets begivenhed i det allerbedste selskab', skrev Luplau i en mail til vin-kammeraten Michael Valentin, som Ekstra Bladet er i besiddelse af. Selskabet var ifølge invitationen uden nogen relation til a-kassen

Luplau var til gengæld helt klar, da Valentin i december 2017 afholder et selskab med syv deltagere. Ud over de to tidligere vin-venner talte selskabet blandt andre næstformand i Socialdemokratiet Mogens Jensen, journalist og tidligere studievært Reimer Bo.

'Så går vi til enkebal, hjemme i vor dansehal! Der er fest og go' musik - og kulørte lamper', skråler selskabet lystigt med på Katy Bødtgers klassiker, mens store mængder mad og alkohol løfter stemningen i Valentins meget omtalte vinkælder på Frederiksberg. Det afslører videoen og billeder fra den lille fest. 

Høj cigarføring. Der blev gået til den når den fyrede direktør i Akademikernes A-kasse Michael Valentin holdt hof i sin vinkælder. Her ses han i blå skjorte ryge cigar med bestyrelsesformand Allan Luplau ved sin side. PRIVATFOTO
Høj cigarføring. Der blev gået til den når den fyrede direktør i Akademikernes A-kasse Michael Valentin holdt hof i sin vinkælder. Her ses han i blå skjorte ryge cigar med bestyrelsesformand Allan Luplau ved sin side. PRIVATFOTO

Bestyrelsesformand i a-kassen Allan Luplau skriver på Facebook efterfulgt af et emoji-rødvinsglas om aftenen:

'I det bedste selskab'

Mens journalist og tidligere studievært Reimer Bo tilføjer:

'Tak for det bedste selskab på en skøn og sjov aften. Tak Michael Valentin'

Valentin: Betalte selv

Det er tidligere blevet afsløret, at a-kassens medlemmer har betalt for vinsmagninger i Valentins private gemakker. Men i følge Michael Valentin blev arrangementet i december 2017 betalt af ham selv. I den forbindelse har han fremvist en mobilepaykvittering, hvor han har overført 1125 kr. til Akademikernes A-kasse, der stod for maden. Beløbet dækker over tapas til 7 personer. I følge Michael Valentin betalte han også selv for drikkevarerne:

- Ja, alt betalt privat. Der er ikke drukket et glas vin eller spist en cocktailpølse i vores hjem betalt af andre end os selv, skriver han i en mail til Ekstra Bladet. 

Formand: Troede Michael betalte

Næstformand i Socialdemokratiet Mogens Jensen fortæller, at arrangementet i december var privat i modsætning til de større vinsmagninger, hvor der var langt flere gæster, der mødtes for at skabe netværk.

- Det arrangement, du henviser til, var privat. Jeg er gennem tiden kommet til en del arrangementer hos Michael Valentin, fordi jeg er en ven af familien og gudfar til hans barn. Jeg har ingen anelse om, hvordan de arrangementer har været finansieret - og derfor har jeg heller ikke yderligere kommentarer til det, siger han.

Ekstra Bladet har spurgt Allan Luplau, om han ikke burde have spurgt ind til betaling for mad og personale fra a-kassen til Valentins private fester?

- Det er korrekt, at der ved disse arrangementer har været kantine- og køkkenpersonale til stede fra Akademikernes A-kasse. Og netop fordi karakteren var så privat, som den var, regnede jeg med som en selvfølge, at Michael Valentin havde lavet private aftaler med de ansatte fra AKA. Der var intet fagligt indhold, som på nogen måde kunne indikere, at der var tale om AKA-arrangementer. Derfor var der ingen anledning til at stille spørgsmålstegn ved, hvem der betalte.

- Vi har konstateret, at Michael Valentin i andre sammenhænge har benyttet sig af - og selv betalt for - ydelser til private arrangementer, skriver Allan Luplau i en mail til Ekstra Bladet.   

SKANDALEN I A-KASSEN

doc735zasc0b3svk5iujlz.jpg

Ekstra Bladet kunne i september 2018 afsløre, at Michael Valentin var blevet fyret som direktør for Akademikernes A-kassen per 27. september.

Efter flere uger med artikler om kritisable dispositioner i a-kassen meldte bestyrelsesformand Allan Luplau ud den 17. december, at han vil trække sig ved et ekstraordinært repræsentantskabsmøde 4. januar 2019. Det samme gør de to næstformænd Bolette Sillassen (Ingeniørforeningen) og Ole Helby (Dansk Musikpædagogisk Forening).

A-kassens konstituerede direktør, Britt Dyg Haun, og sekretariatschef Line Verbik Byriel er den 17.december fratrådt med øjeblikkelig virkning efter gensidig aftale med bestyrelsen.

Den 17. december meldte a-kassen ligeledes ud, at vicedirektør Mette Gregersen fortsætter som konstitueret adm. direktør i a-kassen frem til ansættelsen af en ny.

28. december meldte a-kassen ud, at whistleblower og vicedirektør Lars Kreutzmann er blevet opsagt.

A-kassen valgte selv at iværksætte en advokatundersøgelse. Samtidig foretog Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten. Sidstnævnte undersøgelse mundede ud i en politi-anmeldelse af, at medlemmernes penge var misbrugt under Michael Valentin. Desuden rettede undersøgelsen en skarp kritik af a-kassens bestyrelse med formand Allan Luplau i spidsen.

Ekstra Bladet har afsløret, at:

- Den interne undersøgelsen bl.a. har omhandlet påstået chikane og mobning af tillidsfolk.

- Ifølge whistleblower forsøgte bestyrelsesformand Allan Luplau at få skjult en sag om grov chikane af tillidsrepræsentanter i a-kassen. Samtidig oplyser whistleblower, at Luplau gav hjemmel til Michael Valentin til, at tillidsfolk skulle fryses ud ved at give dem kedelige opgaver.

- A-kassen har politianmeldt Michael Valentin for at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kroner.

- A-kassen også har meldt Michael Valentin til politiet for at lade a-kassen betale for mad og servering ved direktørens private arrangementer.

- Formand for a-kassen, Allan Luplau, var vinven med den fyrede direktør, og han har flere gange siddet til bords under middage i direktørens villa, hvor a-kassen betalte.

doc731tkgtcpyc162v8r2zg.jpg

- Den fyrede direktør har støttet Løkkefonden med 50.000 kroner for at få adgang til Lars Løkke. Det lykkedes, da Lars Løkke kom forbi Akademikernes A-kasse i februar 2015 til en times møde.

- Michael Valentin var vennernes mand. Sammenlagt har han givet venner fra vinklubben ordrer for 2,6 mio. kr. i a-kassen. Det gælder alt fra rådgivning til kunst og podcasts.

- Michael Valentin fik a-kassen til at leje lokaler på Johan Borups Højskole for 250.000 kroner. Lokalerne blev dog aldrig anvendt, og senere kom Michael Valentin med i skolens bestyrelse.

- A-kassen medlemmer betalte for, at Michael Valentin kunne komme på et welnessophold i Spanien til 25.000 kr, godkendt af bestyrelsesformand Allan Luplau. 

doc7329l7ka76qfe9zl2zh.jpg

- A-kassens medlemmer betalte 400.000 kroner for Michael Valentins reception, da han blev 50 år i 2017.

En whistleblower har påpeget, at topledelsen er 'fedtet ind' i sagen.

'Der er et grundlæggende behov for at få ryddet op i den øverste ledelse af a-kassen', skrev whistlebloweren til medlemmerne af a-kassens to øverste organer - bestyrelsen og de 57 medlemmer af repræsentantskabet. Efterfølgende fandt den store udskiftning i a-kassens top sted.

Som følge af sagen har Michael Valentin også fratrådt posten som formand for Folkemødet på Bornholm. Samtidig har han mistet fem bestyrelsesposter i forskellige firmaer.

Læs artikler her:

Mystik om dansk topdirektørs fyring

Topchef fyret efter tip fra medarbejder

Interne mails: Fyret fagboss mobbede tillidsfolk

Fyret direktør trækker sig som Folkemøde-formand

Fyret fagboss på dyre vinrejser: Nu er han politianmeldt 

Fyret fagboss skyder igen: Formand er 'sovset ind'

Fagboss fik besøg af V-formanden: Gav 50.000 kr. til Løkkes fond

Fortrolige dokumenter: Fagboss fik fest for 400.000 kr.

Løkke afkræves svar: Fagboss gav 50.000 og fik et møde

Fyret fagboss købte vin for 250.000 på et år

Whistleblower i skandaleramt a-kasse: Hele topledelsen er fedtet ind

Bagmandspolitiet om fyret direktør i fortroligt dokument: 'Alvorlige sager'

Væltede sig i vin til middage i a-kasse: Op mod 300 kroner pr. flaske

A-kasse krise-lukker efter direktør-fyring: Jobsøgende må gå forgæves

Fældet fagboss: Her er vennerne han hjalp

Ny afsløring: Fagboss betalte for tomme lokaler

Fagboss optrapper fødselsdags-krig om 400.000 kroner

Valentin og a-kasseformand: Rigtige pamper-venner 

Medlemmerne betalte: Formand sendte Valentin på wellness-tur

Fyret direktør gav vin-venner ordrer for 2,6 mio. kr: Formanden sad med til bords

A-kasse melder fyret direktør til politiet for middage 

Valentin afviser alt: Her er kvitteringerne

Nyt krisemøde i skandaleramt a-kasse: Stolen vakler under formanden

Under krisemøde i a-kasse: Skandaleramt formand og to direktører trækker sig

Annonce afslører formand: Inviterede til svinedyr reception 

Whistleblower: Pamper-formand ville skjule chikane af tillidsfolk

Afslørede a-kasse: Nu er whistleblower fyret 

Politiker om whistleblower-fyring: Et spark i skridtet  

Whistleblower: Ny direktør også fedtet ind i skandaler

Afsløring: Pamper-direktør havde VIP-vinskab og flasker til 800 kr stykket 

Ved du noget, så tip os enten på sms/mms: 1224 (almindelige takst) eller på mail: 1224@eb.dk

143 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere