A-kasser giver dagpenge-løsninger tommelfingeren nedad

Dagpengekommissionens tre alternativer til de nuværende regler hjælper ikke, mener AK-Samvirke

Verner Sand Kirk, der er direktør i A-kassernes sammenslutning AK-Samvirke, vil ikke forholde sig til, hvilken af de tre alternativer til de nuværende dagpengeregler, han hælder mest til.

- Alle de modeller er utilstrækkelige, siger han.

Landets dagpengemodtagere vil i fremtiden få færre penge om måneden, uanset hvordan det nye dagpengesystem skrues sammen.

Det fremgår af de konklusioner fra den lækkede dagpengekommissionsrapport, som Politiken er kommet i besiddelse af.

- Jeg lægger ikke så meget i det. Det er en regnedrengsrapport, der er kommet frem. Det mest interessante er, om de regnestykker, der er lavet, er retvisende, siger Verner Sand Kirk.

Se også: SF: Dagpengekommission må komme med noget andet

- Min bekymring er, at når det er gået så rivende galt i forhold til, hvor mange der har mistet dagpenge, så er det fordi, at de regnestykker, der var lagt til grund for den nuværende reform, var forkerte.

- Vi har brug for at nærstudere tallene først, når de kommer frem, siger Verner Sand Kirk.

En af konklusionerne er at "forlænge dagpengeperioden fra to til tre år". Den indebærer, at ydelsen sænkes med mellem 6 og 15 procent, alt efter hvem og hvor mange af dagpengemodtagerne, reduktionen skal gælde.

Anden mulighed er at fortsætte med en toårig dagpengeperiode. Som noget nyt skal et halvt års beskæftigelse "udløse et tredje år med dagpenge på 80 procent sats", som det står beskrevet i rapporten.

Se også: Enhedslisten kræver dagpengekommission lukket

Den tredje mulighed er, at man gør det muligt løbende at genoptjene og forbruge dagpenge, hvor der optjenes to måneders dagpengeret for hver måned i beskæftigelse.

Den kræver, at man reducerer ydelsen med fem procent, når den optjente dagpengeret er lavere end et år.

Hovedkonklusionen er altså færre penge til dagpengemodtagerne. Den nuværende reform fra 2010 har længe været under beskydning.

- Sagen er, at man kom til at stramme tre til fire gange hårdere end det, der var intentionen, da man lavede den nuværende reform, siger Verner Sand Kirk.

25 kommentarer
Vis kommentarer