A-kasseskandale meldt til politiet

Beskæftigelsesministeret har konkluderet, at der er foregået misbrug af medlemmers penge

Allan Luplau og Michael Valentin i hyggeligt selskab i sidstnævntes kælder - det var, før skandalesagerne begyndte at rulle i a-kassen. Privatfoto
Allan Luplau og Michael Valentin i hyggeligt selskab i sidstnævntes kælder - det var, før skandalesagerne begyndte at rulle i a-kassen. Privatfoto

Forløbet i Akademikernes A-kasse, hvor blandt andre den administrerende direktør Michael Valentin blev smidt på porten, er blevet meldt til politiet.

Det oplyser Beskæftigelsesministeriet.

Sagen er blevet undersøgt af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), og de har konkluderet, at medlemmernes penge er blevet misbrugt, hvorfor styrelsen har valgt at inddrage politiet i sagen. Samtidig har beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) valgt at lave en række initiativer for at forhindre, at noget lignende sker igen.

- Det, der er sket i Akademikernes A-kasse, er under al kritik, og vi skal sikre os, at det ikke gentager sig andre steder, siger han i pressemeddelelsen.

Ekstra Bladet har løbende beskrevet, hvordan a-kassen blandet andet har betalt for mad og vin til flere af Michael Valentins private arrangementer. Formand Allan Luplau har også siddet med til bords ved flere vinarrangementer.

SKANDALEN I A-KASSEN

doc735zasc0b3svk5iujlz.jpg

Ekstra Bladet kunne i september afsløre, at Michael Valentin var blevet fyret som direktør for Akademikernes A-kassen per 27. september.

Efter flere uger med artikler om kritisable dispositioner i a-kassen meldte bestyrelsesformand Allan Luplau ud den 17. december, at han vil trække sig ved et ekstraordinært repræsentantskabsmøde 4. januar 2019. Det samme gør de to næstformænd Bolette Sillassen (Ingeniørforeningen) og Ole Helby (Dansk Musikpædagogisk Forening).

A-kassens konstituerede direktør, Britt Dyg Haun, og sekretariatschef Line Verbik Byriel er den 17.december fratrådt med øjeblikkelig virkning efter gensidig aftale med bestyrelsen.

Den 17. december meldte a-kassen ligeledes ud, at vicedirektør Mette Gregersen fortsætter som konstitueret adm. direktør i a-kassen frem til ansættelsen af en ny.

28. december meldte a-kassen ud, at whistleblower og vicedirektør Lars Kreutzmann er blevet opsagt.

A-kassen valgte selv at iværksat en advokatundersøgelse. Samtidig foretog Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten. Sidstnævnte undersøgelse mundede ud i en politi-anmeldelse af, at medlemmernes penge var misbrugt under Michael Valentin. Desuden rettede undersøgelsen en skarp kritik af a-kassens bestyrelse med formand Allan Luplau i spidsen.

Ekstra Bladet har afsløret, at:

- den interne undersøgelsen bl.a. har omhandlet påstået chikane og mobning af tillidsfolk.

- ifølge whistleblower forsøgte bestyrelsesformand Allan Luplau at få skjult en sag om grov chikane af tillidsrepræsentanter i a-kassen. Samtidig oplyser whistleblower, at Luplau gav hjemmel til Michael Valentin til, at tillidsfolk skulle fryses ud ved at give dem kedelige opgaver.

- a-kassen har politianmeldt Michael Valentin for at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kroner.

- a-kassen også har meldt Michael Valentin til politiet for at lade a-kassen betale for mad og servering ved direktørens private arrangementer.

- Formand for a-kassen, Allan Luplau, var vinven med den fyrede direktør, og han har flere gange siddet til bords under middage i direktørens villa, hvor a-kassen betalte.

doc731tkgtcpyc162v8r2zg.jpg

- den fyrede direktør har støttet Løkkefonden med 50.000 kroner for at få adgang til Lars Løkke. Det lykkedes, da Lars Løkke kom forbi Akademikernes A-kasse i februar 2015 til en times møde.

- Michael Valentin var vennernes mand. Sammenlagt har han givet venner fra vinklubben ordrer for 2,6 mio. kr. i a-kassen. Det gælder alt fra rådgivning til kunst og podcasts.

- Michael Valentin fik a-kassen til at leje lokaler på Johan Borups Højskole for 250.000 kroner. Lokalerne blev dog aldrig anvendt, og senere kom Michael Valentin med i skolens bestyrelse.

- a-kassen medlemmer betalte for, at Michael Valentin kunne komme på et welnessophold i Spanien til 25.000 kr, godkendt af bestyrelsesformand Allan Luplau. 

doc7329l7ka76qfe9zl2zh.jpg

- a-kassens medlemmer betalte 400.000 kroner for Michael Valentins reception, da han blev 50 år i 2017.

En whistleblower har påpeget, at topledelsen er 'fedtet ind' i sagen.

'Der er et grundlæggende behov for at få ryddet op i den øverste ledelse af a-kassen', skrev whistlebloweren til medlemmerne af a-kassens to øverste organer - bestyrelsen og de 57 medlemmer af repræsentantskabet. Efterfølgende fandt den store udskiftning i a-kassens top sted.

Som følge af sagen har Michael Valentin også fratrådt posten som formand for Folkemødet på Bornholm. Samtidig har han mistet fem bestyrelsesposter i forskellige firmaer.

Læs artikler her:

Mystik om dansk topdirektørs fyring

Topchef fyret efter tip fra medarbejder

Interne mails: Fyret fagboss mobbede tillidsfolk

Fyret direktør trækker sig som Folkemøde-formand

Fyret fagboss på dyre vinrejser: Nu er han politianmeldt 

Fyret fagboss skyder igen: Formand er 'sovset ind'

Fagboss fik besøg af V-formanden: Gav 50.000 kr. til Løkkes fond

Fortrolige dokumenter: Fagboss fik fest for 400.000 kr.

Løkke afkræves svar: Fagboss gav 50.000 og fik et møde

Fyret fagboss købte vin for 250.000 på et år

Whistleblower i skandaleramt a-kasse: Hele topledelsen er fedtet ind

Bagmandspolitiet om fyret direktør i fortroligt dokument: 'Alvorlige sager'

Væltede sig i vin til middage i a-kasse: Op mod 300 kroner pr. flaske

A-kasse krise-lukker efter direktør-fyring: Jobsøgende må gå forgæves

Fældet fagboss: Her er vennerne han hjalp

Ny afsløring: Fagboss betalte for tomme lokaler

Fagboss optrapper fødselsdags-krig om 400.000 kroner

Valentin og a-kasseformand: Rigtige pamper-venner 

Medlemmerne betalte: Formand sendte Valentin på wellness-tur

Fyret direktør gav vin-venner ordrer for 2,6 mio. kr: Formanden sad med til bords

A-kasse melder fyret direktør til politiet for middage 

Valentin afviser alt: Her er kvitteringerne

Nyt krisemøde i skandaleramt a-kasse: Stolen vakler under formanden

Under krisemøde i a-kasse: Skandaleramt formand og to direktører trækker sig

Annonce afslører formand: Inviterede til svinedyr reception 

Whistleblower: Pamper-formand ville skjule chikane af tillidsfolk

Afslørede a-kasse: Nu er whistleblower fyret 

Politiker om whistleblower-fyring: Et spark i skridtet  

Whistleblower: Ny direktør også fedtet ind i skandaler

Afsløring: Pamper-direktør havde VIP-vinskab og flasker til 800 kr stykket 

Ved du noget, så tip os enten på sms/mms: 1224 (almindelige takst) eller på mail: 1224@eb.dk

Se også: Pamper-direktør på bonusjagt: Bestilte vin efter rabat på vinrejser

Michael Valentin blev fyret fra a-kassen i september 2018, og STAR udarbejdede derefter sammen med Kammeradvokaten en undersøgelse af a-kassen og baggrunden for fyringen.

Tidslinje: Her startede skandalen

16. september 2018, kl. 21.30:

Whistleblower giver oplysninger til bestyrelsen i Akademikernes A-kasse om problematiske forhold ved direktør Michael Valentins virke.

Dette betyder, at bestyrelsen med det samme beder a-kassens administration og revisor om at igangsætte en undersøgelse af oplysningerne.

19. september og 24. september 2018:

Revisoren rapportering bliver gennemgået på bestyrelsesmøder.

27. september 2018:

Bestyrelsen beslutter af fyre Michael Valentin

Se også: Styrelse retter skarp kritik: Regnskabs-kaos i a-kasse

Ifølge Beskæftigelsesministeriet fremgår det blandt andet af tilsynsundersøgelsen, at der er 'grund til at rette kritik af, at den forhenværende administrerende direktør Michael Valentin har haft mulighed for at handle på eget initiativ og uden tilstrækkeligt ledelsestilsyn fra a-kassens bestyrelse og formand.'

Derudover bliver a-kassen blandt andet kritiseret for ikke at være konsekvent med regnskabs- og økonomistyringen.

Af ministeriets meddelelse fremgår det desuden, at a-kassen tøvede med at være behjælpelig med oplysninger i sagen, og først i slutningen af oktober har de selv fået afdækket en række alvorlige svigt i administrationen.

Se også: Fortroligt notat: Pamper-formand fuld af løgn

Beskæftigelsesministeren har nu blandt andet bedt STAR om at indskærpe over for alle a-kasse, at de skal lave retningslinjer for, hvad deres direktører må.

- Jeg har samtidigt bedt styrelsen om at arbejde på en model for, at den fremover offentliggør udgifter til a-kassernes repræsentation og markedsføring løbende, så man let som medlem kan sammenligne de enkelte a-kasser, siger Troels Lund Poulsen i pressemeddelelsen.

Se også: Afsløring: Vagthund i hård kritik af pamper-formand

Han kalder desuden undersøgelsens konklusioner 'meget alvorlige'.

- Jeg kan godt forstå, at mange måbende har fulgt denne sag og er dybt forargede over, hvad der er sket.

63 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere