Åbning på plads: De kan komme i skole

En ny aftale om åbning af samfundet er på plads, erfarer Ekstra Bladet. Skoler, butikker og øer åbnes en smule

Følg Politik

Der er politisk enighed om, at alle efterskoler og højskoler i Danmark kan åbne fra mandag som led i fortsat genåbning.

Samtidig kan elever i grundskolen fra 5. til 8. klasse møde i skole fysisk en dag om ugen, hvor de helst skal være udendørs.

Det erfarer Ekstra Bladet på baggrund af flere kilder.

Butikker, øer og ældste elever
Tidligere har alle elever på Bornholm fået lov til at komme tilbage i skole. Nu får elever på øerne Ærø, Læsø og Samsø også lov til at møde i skole, erfarer Ekstra Bladet.

Afgangselever i 9. og 10. klasse har tidligere fået lov til at møde hver anden uge i en række vest- og nordjyske kommuner, hvis de lod sig teste to gange om ugen.

Den ordning udvides til at gælde hele landet på nær hovedstaden.

Reglerne for, hvor mange kunder der må være i store butikker på over 5000 kvadratmeter, vil også blive opdateret i aftalen mellem regeringen og støttepartierne SF, de radikale og Enhedslisten.

Røde venner til Mette F: Åben skoler på mandag

Kontakttal på 1
Da den seneste aftale om genåbning mellem regeringen og dens støttepartier blev præsenteret, åbnede regeringen for, at der kunne komme yderligere genåbning fra den 15. marts.

Og tirsdag eftermiddag har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skrevet på Twitter:

'Kontakttallet er beregnet til 1,0. Betyder at epidemien i Danmark ikke er i vækst. Dermed har vi grundlaget for yderligere kontrolleret genåbning.'

Både blå blok og flere af regeringens støttepartier har de seneste dage talt for, at den relativt lave smitte bør tilsige, at skolerne i højere grad kan åbne.

Tirsdag skriver eksempelvis SF's formand, Pia Olsen Dyhr, i en kommentar:

- Allerede på mandag mener vi, at efterskolerne, højskolerne og folkeskoleeleverne skal afsted igen på en sikker måde med forskudt fremmøde. Og efter påske skal vi så have ungdomsuddannelserne med.

- Det er virkelig vigtigt, at vi tager genåbningen i et langsomt, sikkert tempo. Men ifølge regeringens egen faglige rådgivningsgruppe er de her større elever noget af det, der har allerstørst betydning for trivslen og lavest indvirkning på smitten.

Presset har fået yderligere styrke, efter at direktør for Statens Serum Institut Henrik Ullum mandag aften skrev, at smitten arter sig bedre end de modeller, der blev lavet ved genåbningen, der projicerede 870 indlagte i midten af april.

- Grundlaget for, at vi ikke kunne åbne mere tidligere, var jo de 870 indlagte i midten af april. Det må man forstå nu, var et lidt for frygtsomt scenarie.

- Det får mig til at slutte, at nu må vi se at få sat gang i genåbningen. For os handler det om at få alle børn tilbage i skole, åbnet efterskoler og højskoler, og så de liberale erhverv, siger han.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind