Annonce:
Annonce:

Advarer: Ny epidemilov går for vidt

EL og R mener, at udkast til en ny epidemilov giver regeringen for store beføjelser til at lave indgreb

Sagen kort: Sådan er corona-situationen i Danmark. Video: Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

En ny epidemilov skal erstatte den hastelov, som blev vedtaget 12. marts.

Det var dagen efter, at statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde annoncerede, at store dele af samfundet skulle lukke ned for at bremse udbruddet af covid-19.

Hasteloven er gældende til 1. marts næste år. Men allerede nu drøfter partierne et udkast til en ny lov.

Regeringens udspil indeholder flere positive elementer, mener sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL). Men også en ny kategori kaldet 'samfundskritiske sygdomme', som ikke er spiseligt for Enhedslisten.

- Ifølge forslaget bliver det regeringen selv, der kan sige, at nu har vi en samfundskritisk sygdom, som dermed giver regeringen bemyndigelse til at foretage indgreb som forsamlingsforbud, krav om mundbind og andre generelle tiltag, siger Peder Hvelplund.

Annonce:

- Det kan vi ikke acceptere. Det er fint nok, at man kan anvende de redskaber, når en sygdom som for eksempel covid-19 truer de vitale samfundsfunktioner. Men det er ikke en bemyndigelse, som regeringen skal kunne bevilge sig selv, siger han.

Han ønsker en parlamentarisk kontrol, så det er et flertal i Folketinget, der bestemmer, om der er tale om samfundskritisk sygdom.

På den positive side peger han på, at udkastet indeholder en opdeling mellem smitsomme sygdomme og alment farlige sygdomme.

- Det udløser forskellige restriktioner og bemyndigelser, siger Peder Hvelplund.

Også De Radikale ønsker parlamentarisk kontrol efter onsdagens orientering. Partiet er også positiv overfor at oprette en national epidemikommission.

- Vi er bare nødt til at sikre os, at den er sammensat af en bred myndighedsgruppe, og at der er transparens i forhold til de faglige anbefalinger.

- Der skal være klarhed over, hvad der kommer fra det sundhedsfaglige lag, og hvad der kommer fra det politiske, siger sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R) i en skriftlig kommentar.

Annonce:

Det store oppositionsparti Venstre mener, at det skal være slut med det, som partiet betegner som enorme magtbeføjelser til regeringen.

Regeringen kan i dag i skikkelse af sundhedsministeren på egen hånd eksempelvis lukke butikker, skoler, restauranter og bestemme størrelsen på et forsamlingsforbud.

- I dag er det meget svært at få at vide, om regeringens beslutninger er truffet efter faglig indstilling, eller om de er truffet på statsministerens mavefornemmelse, sagde politisk ordfører Sophie Løhde (V) tidligere på ugen til Politiken.

Venstre har foreslået blandt andet at give mere magt over de sundhedsmæssige tiltag til en epidemikommission uden politikere.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyste på et pressemøde tirsdag, at regeringen har inviteret den uafhængige, juridiske tænketank Justitia, Institut for Menneskerettigheder og eksterne eksperter ind for at rådgive både regeringen og Folketinget.

Annonce:

- For det er store, demokratiske principper, der er på spil her. Derfor er det også vigtigt, sagde Magnus Heunicke.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: