Advarsel til Dan J: - Du kan ikke gå på vandet

Regeringens støtteparti SF er: Bekymret, bekymret, bekymret! Sammen med Enhedslistens buldrer de mod Dan Jørgensens enegang i sagen om udbud af håndteringen af Danmarks skrald

Pernille Skipper er træt af Dan Jørgensens soloridt. Foto: Jonas Olufson
Pernille Skipper er træt af Dan Jørgensens soloridt. Foto: Jonas Olufson
Følg Politik

Dan Jørgensen (S), klimaminister, forsøger at tromle sit parlamentariske grundlag i sagen om danskernes skrald.

Men han skal ikke komme for godt i gang, advarer Enhedslisten og SF nu.

- Jeg vil gerne advare Dan Jørgensen imod at tro, at han kan gå på vandet og bare trumfe det her igennem uden at dokumentere klimaeffekterne og uden at høre på andre alternative modeller, siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

Baggrunden er, som Ekstra Bladet har afdækket, at Dan Jørgensen ønsker at bryde kommunernes skraldemonopol under klimaforhandlingerne. Finder regeringen opbakning til sit aftaleudkast, betyder det, at private aktører kan komme ind på det danske skraldemarked.

En række socialdemokratiske borgmestre frygter, det vil betyde dyrere regning til borgerne, smæk til kommunekasserne og privatisering af dét, de anser som kritisk infrastruktur.

- Pernille Skipper, er det her ligefrem blevet et kabinetssprøgsmål for Enhedslisten?

- Hvad konsekvenserne bliver, kan vi ikke vide endnu. Men det kan blive en alvorlig sag for klimaministeren, siger hun.

Bekymret, bekymret, bekymret
Regeringens andet rødgrønne støtteparti, SF, er heller ikke begejstrede for udsigten til en øget privatisering. SF's klimaordfører, Signe Munk, siger:

- Jeg er bekymret for, at man med regeringens model kan ende med at få lukket de store, moderne forbrændingsanlæg og stå tilbage med de gamle.

- Jeg er bekymret for, at der ikke er styr på eksport og import af affald.

- Jeg er bekymret for, om vi får den nedgang i forbrændingskapaciteten, som klimaet har brug for, siger hun.

- Betyder alt dette, at regeringen får svært ved at få SF med i en aftale?

- Det er nogle bekymringer, som vi bringer ind i forhandlingerne, og det har vi brug for at få regeringens svar på. Det er det, vi konkret sidder med ved forhandlingsbordet. Så det er op til regeringen at hjælpe til med det.

- Jeg har fortsat disse bekymringer, fordi de ikke er blevet imødegået tilfredsstillende. Det er stadigvæk nogle ret grundlæggende bekymringer, siger Signe Munk.

Mangler grøn effekt
Enhedslistens største bekymring er, at udbuddet måske slet ikke har nogen positiv effekt på klimaet.

- Kan et udbud ikke få nogle dygtige udlændinge på banen, som kunne hjælpe os til at håndtere vores skrald bedre?

- Det lytter vi gerne til. Men det store problem er lige nu, at vi ikke har nogen dokumentation for en positiv klimaeffekt af regeringens model, siger Pernille Skipper.

- Vi har et kæmpe problem med import af affald. Der bliver brændt for meget. At sende det i udbud og lade private aktører komme ind over, vil ikke give os en garanti imod, at der bliver importeret mere skrald. Tværtimod vil der være et stort incitament for, at vi øger importen, fordi der vil være penge at tjene for nogle private aktører.

- Det har vi ikke fået et eneste godt svar på fra Dan Jørgensen endnu. Får vi grundig dokumentation for, at det vil føre til reduktioner af CO2-klimagasser.

- Så hvis Dan Jørgensen kan påvise grønne effekter af udbuddet, så går Enhedslisten alligevel med i en aftale?

- Hvis vi kan få dokumentation, hegn omkring og garantier, så diskuterer vi det selvfølgelig gerne. Problemet er, at det er der ikke. Der er ikke engang en sandsynliggørelse af det, lyder det fra Pernille Skipper.

Dan J: Vi privatiserer ikke

Ekstra Bladet ville gerne have interviewet Dan Jørgensen om kritikken af affaldsplanen. Men ministeren har i stedet sendt dette skriftlige svar på kritikken:

'I dag har vi alt for mange forbrændingsanlæg, så der importeres plastikholdigt affald for at fylde ovnene op. Det er virkelig skadeligt, og udleder meget CO2. Det vil jeg stoppe ved at lukke de mest ineffektive anlæg. Vores forslag er, at vi bedst kan gøre det ved at lade anlæggene konkurrere med hinanden på en måde, så vi får færre men mere effektive anlæg, og kapaciteten bliver bragt ned på sigt. Det er ikke det samme som, at vi ’privatiserer’ forbrændingssektoren, som Enhedslisten påpeger. Det er jo ikke sådan, at vi tvinger kommunerne til at sælge deres forbrænding til virksomheder. Derimod forslår vi mere konkurrence, så den bedste løsning for klimaet vinder.'  

'I øvrigt skal vi huske på, at det er helt almindeligt, at virksomheder har mulighed for at håndtere kommunale opgaver. I mange kommuner er det eksempelvis virksomheder, som står for rengøringen i børnehaverne eller leverer mad i vores ældrepleje, fordi de kan gøre det billigere og mere effektivt. Det er netop den tilgang, vi forslår i forhold til forbrænding af affald. Vi er i fuld gang med at diskutere den konkrete løsning med Folketingets partier i forhandlingslokalet. Regeringen er gået til forhandlingerne med målet om en klimaneutral affaldssektor i 2030. Noget som ingen regering tidligere har sat mål om før. Det håber jeg selvfølgelig, at Enhedslisten og de andre partier vil være med til,' lyder det fra ministreren.

EKSTRA BLADETS DÆKNING AF SKRALDEKRIGEN

Fortrolige papirer: Dan J. tromler S-borgmestre

Nye partifæller til angreb  

Skralde-ballade: Internt oprør breder sig  

Lækket brev: S-borgmestre i skralde-krig med Dan J  

Chok fra klima-Dan: Vil privatisere dit skrald  

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind