Advokat om Irak-sager: Der vil dukke mere op

Historien om danske officerers udlevering af irakiske fanger er ikke den sidste Irak-afsløring, mener advokat

9. november i år vil der blive afholdt et indledende retsmøde om tortursagen i Østre Landsret. Her vil Harlang kræve, at tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) bliver afhørt om, hvad han ved om dansk fangehåndtering i Irak. (Polfoto)
9. november i år vil der blive afholdt et indledende retsmøde om tortursagen i Østre Landsret. Her vil Harlang kræve, at tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) bliver afhørt om, hvad han ved om dansk fangehåndtering i Irak. (Polfoto)

Der vil helt givet dukke mere op om Forsvarets behandling af fanger under Irak-krigen - muligvis under en afhøring af tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) til november.

Sådan lyder det fra advokat Christian Harlang, som repræsenterer 23 irakere i en sag mod den danske stat.

Han mener, at Forsvaret har medansvar for, at irakerne blev torteret i irakiske fængsler efter at være blevet overdraget fra dansk varetægt til irakiske myndigheder.

Harlang har arbejdet med sagen siden 2011, hvor han først stævnede Forsvarsministeriet. Sagen igennem er han blevet overbevist om, at ministeriet forsøger at skjule noget ved at nægte ham adgang til centrale dokumenter.

Nu ruller endnu en sag om danske officerers overdragelse af irakiske fanger til lokale myndigheder. Det er Politiken, som har fået aktindsigt i et dokument, som den nu lukkede Irak- og Afghanistankommission skulle have behandlet.

Christian Harlang ser en klar lighed mellem de to Irak-sager. Han er nemlig blevet nægtet adgang til centrale dokumenter og en database, som Politiken nu skriver, at Forsvaret helt har mistet.

- Er det den samme database og dokumenter, som nu er blevet væk, som I også forsøgte at få aktindsigt dengang?

- Ja, det er det. Vi har ikke hørt, at de er tabt. Vi har bare fået at vide, at vi ikke kunne få nogen oplysninger om det. Vi har under retssagen været udsat for en total mørklægning, siger Christian Harlang.

Databasen og dokumenterne skulle indeholde oplysninger om den danske fangehåndtering i Irak.

Christian Harlang tvivler på, at det er sandt, at dokumenterne faktisk er væk.

Han er helt overbevist om, at der vil komme flere historier om danske styrkers håndtering af irakiske fanger.

- Jeg ikke alene tror, men ved, at der kan dukke mere op. Jeg har forskellige oplysninger om, hvad der er foregået, men jeg har ikke beviser endnu, siger han.

9. november i år vil der blive afholdt et indledende retsmøde om tortursagen i Østre Landsret. Her vil Harlang kræve, at tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) bliver afhørt om, hvad han ved om dansk fangehåndtering i Irak.

Det har fredag aften ikke været muligt at få kontakt til Søren Gade.

Tortursagen blev først droppet af landsretten i 2013, men blev sidste år genanlagt af Harlang.

Byretten henviste sagen til landsretten som en principiel sag.

53 kommentarer
Vis kommentarer