Du kan her rette dine indstillinger for, om vi må sætte cookies og bruge persondata, eller du kan give os besked, hvis en annonce er upassende, rummer fejl eller er ulovlig.
eller
Rapportér annonce
Du har mulighed for at rapportere denne annonce til annonceafdelingen på Ekstra Bladet, hvis du enten finder annoncen upassende eller at annonceringen er ulovlig.
Vær opmærksom på at du er i gang med at anmelde en annonce som værende ulovlig, er du sikker på du vil fortsætte? (En ulovlig annonce overtræder gældende lovgivning, læs mere her)
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi har flere retningslinjer for annoncering på Ekstra Bladet, som skal overholdes, og hvis vi finder at annoncøren ikke har overholdt disse, vil de blive frataget muligheden for at annoncere på Ekstra Bladet fremadrettet. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor, så vi kan få lokaliseret annoncen og tjekket op på om vores retningslinjer overholdes.
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi vil gerne høre din begrundelse for din anmeldelse, så vi kan undersøge annoncen, da vi tager alle indsendte anmeldelser alvorligt. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor.
Din begrundelse skal som minimum bestå af 30 tegn
Tak for din henvendelse
Din anmeldelse er nu afsluttet. Tak fordi du bidrager til EB.dk.Annoncerne på EB.dk er en essentiel indtægtskilde, som sørger for at Ekstra Bladet hver dag kan udkomme, og holde danskerne oplyste om hvad der foregår rundt omkring i verden.
Fejl
Der skete en fejl med afsendelsen af rapporteringen.
To uvildige advokater lægger på møde op til en rigsretssag mod Inger Støjberg, erfarer Ekstra Bladet
Inger Støjberg sagde selv sådan til Ekstra Bladet, efter Instrukskommissionen i første omgang havde fremlagt deres delkonklusion midt i december.
Annonce:
Følger PolitikFølg Politik
Der er grundlag for en rigsretssag mod Inger Støjberg. Og med 'en rimelig formodning' kan en tiltale føre til en dom mod Venstre-politikeren.
Sådan lyder vurderingen fra to uvildige advokater, som har gennemgået delberetningen fra den såkaldte Instrukskommission.
Konkret lyder det fra advokaterne:
'Samlet set er det vores vurdering, at der på baggrund af Beretningen er grundlag for at rejse tiltale mod tidligere minister Inger Støjberg for Rigsretten vedrørende indkvarteringsordningen og dens administration (...), og at der er en rimelig formodning om, at Rigsretten, hvis Instrukskommissionens bevisvurderinger ikke ændres, eller nye afgørende beviser fremkommer, vil finde, at der foreligger forsæt eller grov uagtsomhed, hvorved tiltalen kan føre til domfældelse.'
Bl.a. sagen her fik allerede inden nytår Venstres ledelse til at bede Inger Støjberg om at gå af som næstformand i partiet.
Advokaternes vurdering er blevet fremlagt på et møde onsdag formiddag i et underudvalg under Folketingets Udvalg for Forretningsordenen.
De to advokater, der står bag vurderingen, er Jon Lauritzen og Anne Birgitte Gammeljord.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Op til politisk flertal Konkret har opdraget til advokaterne lydt på, at de skulle yde juridisk bistand til en vurdering af, om der - på baggrund af Instrukskommissionens beretning - er grundlag for, at der rejses tiltale 'med forventning om domfældelse' mod Støjberg.
Advokaterne blev udpeget til opgaven kort før jul og er altså nu klar med deres vurdering.
Det er nu op til Folketingets partier, om der skal rejses en rigsretssag mod Støjberg. Dette kræver således et flertal på Christiansborg.
Annonce:
Nemmere at træffe beslutning Folketingets største parti, Socialdemokratiet, har endnu ikke taget stilling til, om man støtter en rigsretssag.
- Nu må vi først drøfte sagens substans internt. Jeg vil ikke drøfte det først i pressen, lyder det fra partiets retsordfører, Jeppe Bruus.
Også de konservative vil først træffe en beslutning efter en intern drøftelse. Partiets gruppeformand, Mai Mercado, medgiver dog, at advokaternes vurdering er ganske markant.
- Det er vigtigt, at den er så klar, som den er. Det gør det nemmere at træffe en beslutning, siger hun.
Det konkluderer kommissionen:
Instrukskommissionen konkluderer om Inger Støjbergs rolle:
at instruksen af 10. februar 2016 var klart ulovlig
at Inger Støjberg mundtligt blev advaret om, at en ordning uden undtagelsesmuligheder (instruksen) ikke lovligt kunne gennemføres,
at det kan lægges til grund, at Inger Støjberg i forbindelse med udsendelsen af pressemeddelelsen både eksternt og internt i departementet klart tilkendegav, at hun ville have en undtagelsesfri ordning
at det med en høj grad af sikkerhed kan lægges til grund, at Inger Støjbergs hensigt med praksisændringen den 10. februar 2016 var, at der skulle ske en undtagelsesfri adskillelse af parrene
at det i hvert fald kan lægges til grund som utvivlsomt, at det må have stået Inger Støjberg klart, at der var en nærliggende risiko for, at der ville blive iværksat en administration af ordningen svarende til indholdet af pressemeddelelsen,
at den undtagelsesfrie instruks havde den følge, at der i Udlændingestyrelsen i hvert fald i en periode blev administreret klart ulovligt
og at den ulovlige administration af ordningen fandt sted i hvert fald i perioden fra den 10. februar til den 1. juli 2016
at Støjberg har givet misvisende og urigtige oplysninger til Folketinget i sagen.
Forstå sagen
Hvorfor blev Instrukskommissionen nedsat? Sagen omhandler den instruks, som i februar 2016 blev udstedt af Udlændinge- og Integrationsministeriet, og som fik Udlændingestyrelsen til - i strid med loven - at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig.
Instruksen blev i 2017 betegnet som ulovlig af Folketingets Ombudsmand. En adskillelse ville nemlig kræve en individuel vurdering af de pågældende par.
Det daværende blå flertal i Folketinget ønskede ikke at gå videre med sagen. Syv måneder efter at Socialdemokratiet dannede regering, blev Instrukskommissionen nedsat til at undersøge sagen.
Hvad er sagens kerne? Centralt i undersøgelsen er den pressemeddelelse, som Udlændinge- og Integrationsministeriet udsendte 10. februar 2016 om, at ingen mindreårige asylsøgere måtte indkvarteres sammen med en ældre ægtefælle.
Pressemeddelelsen kom til at fungere som en instruks til Udlændingestyrelsen.
Hvem er blevet afhørt? Ud over Støjberg selv har blandt andre tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og tidligere justitsminister Søren Pind (V) vidnet. Det samme gælder en stribe medarbejdere, der arbejdede i Udlændinge- og Integrationsministeriet under Støjberg.
Hvad er Støjbergs rolle? Støjberg stod bag pressemeddelelsen 10. februar 2016 om, at alle asylpar skulle adskilles. I pressemeddelelsen blev nogle afsnit om undtagelser taget ud.
Under afhøringerne fortalte Støjberg, at hun 9. februar 2016 havde godkendt et notat, hvor der stod, at der kunne være undtagelser for, hvilke asylpar der skulle adskilles. Notatet, som Støjberg ikke har nævnt tidligere, har været hendes vigtigste forsvar de tre gange, hun er blevet afhørt.
Undervejs har en række embedsmænd vidnet om, at de ikke tillagde notatet nogen særlig værdi eller ikke har set det.
Hvad kan udfaldet blive? Det har ikke været kommissionens opgave at afsige en egentlig dom. Men på baggrund af redegørelsen fra kommissionen kan et flertal i Folketinget beslutte at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.
Efter at kommissionen rejste en hård kritik af Støjberg i sin rapport, besluttede et flertal i Folketinget, at uvildige advokater skulle vurdere, om der er grundlag for en domfældelsen mod Støjberg.
Ifølge advokaterne er der grundlag for en rigsretssag mod Inger Støjberg. Og med 'en rimelig formodning' kan en tiltale føre til en dom mod Venstre-politikeren.
Et flertal i Folketinget har besluttet, at Støjberg skal stilles for Rigsretten. Nu kan sagen gå sin gang.