Annonce:
Annonce:

Advokater undersøger mørkelagt direktør-fyring: Medarbejdere kaldes til samtale

Landets største a-kasse skjuler stadig sandheden om topchefens exit, men nu har de iværksat en ekstern advokatundersøgelse

Sandheden om Michael Valentins (tv) pludselige fyring holdes stadig skjult for myndigheder og offentligheden. Formand Allan Luplau mener, at det vil bryde persondataforordningen, hvis årsagen kommer frem. PR-foto
Sandheden om Michael Valentins (tv) pludselige fyring holdes stadig skjult for myndigheder og offentligheden. Formand Allan Luplau mener, at det vil bryde persondataforordningen, hvis årsagen kommer frem. PR-foto
Annonce:
Følg Politik

Ved du noget, så tip os enten på sms/mms: 1224 eller på mail: 1224@eb.dk

Medarbejdere kaldes til samtale, og bilag granskes efter mørkelagt fyring i Danmarks største a-kasse.

Akademikernes A-kasses bestyrelse med Allan Luplau i spidsen har nemlig iværksat en ekstern advokatundersøgelse. Det sker for at blive klogere på de forhold, der førte til den pludselige fyring af den nu tidligere direktør Michael Valentin sidst i september.

'Bestyrelsen har videre besluttet at iværksætte en fortsat ekstern advokatundersøgelse, der yderligere skal kortlægge de forhold, som førte til afskedigelsen', skriver ekstern pressekonsulent i Akademikernes A-kasse, Morten Huse Eikrem-Jeppesen.

Årsagen til fyringen har været totalt mørkelagt siden en enstemmig bestyrelsen fyrede Michael Valentin 27. september. A-kassen begrunder det med, at der er tale om 'en eller flere personalesager'.

Annonce:

Ekstra Bladet har blandt andet spurgt til, om Michael Valentin er politianmeldt, men alle spørgsmål afvises fuldstændigt. Der kan dog måske blive løftet noget af sløret på et senere tidspunkt, lyder det nu fra a-kassen.

'Akademikernes A-kasses bestyrelse forventer dog at kunne give flere oplysninger, når undersøgelsen er afsluttet', skriver den eksterne pressekonsulent.

Skjuler sandheden
Tavshedspligten forhindrer dog ikke bestyrelsesformand Allan Luplau i at fortælle, hvad der ikke førte til fyringen. Han konkluderede følgende i et brev til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der fører tilsyn med a-kasserne:

1) At der ikke er tale om forhold, som omhandler forvaltning af statens midler. 

2) At der ikke er identificeret forhold, som er i strid med straffelovens bestemmelser. 

3) At der ikke er identificeret forhold som klart er i strid med formålsbestemmelserne i Akademikernes A-kasse.

Allan Luplau mente ikke i første omgang, at selve årsagen til fyringen vedkom Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Nu er der dog andre toner fra a-kassen.

Annonce:

'Undersøgelsen (den eksterne advokatundersøgelse, red.) foregår samtidigt med en tæt dialog med Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering', skriver den eksterne pressekonsulent.

Tip førte til fyring
Som Ekstra Bladet tidligere har beskrevet, så var det et tip fra en medarbejder til bestyrelsen, som udløste undersøgelsen og den senere fyring af Michael Valentin.

Tippet førte til en intern revisionsundersøgelse, som gav en række belastende oplysninger, der blev drøftet på bestyrelsesmøder 19. september og 24. september 2018.

’På baggrund af de forelagte oplysninger besluttede bestyrelsen torsdag den 27. september, at Michael Valentin skulle fratræde sin stilling som adm. direktør i Akademikernes A-kasse,’ skriver Allan Luplau.

Samme dag blev Michael Valentin fyret fra topposten i landets største a-kasse med 233.000 medlemmer, som han havde haft siden 2011. Da havde han dog allerede, ifølge Ekstra Bladets oplysninger, været sendt hjem flere dage forinden.

Annonce:

Det var den første interne revisionsundersøgelse, som fik formand Allan Luplau til at konkludere overfor tilsynsmyndigheden, at der ikke var tale om forvaltning af statens midler, noget kriminelt eller i strid med a-kassens formåls-regler.

I et opslag på Facebook har Michael Valentin selv skrevet dette om fyringen:

’Det er klart, at en pludselig exit som min skaber spekulationer og gisninger om, hvorvidt jeg har taget af kassen eller på en ansat. Det har jeg ikke'.

Pamper-revser med høj cigarføring

Den nu fyrede direktør Michael Valentin blev kendt i offentligheden for sin hårde kritik af pamperi, fråds og høje lønninger i LO-fagbevægelsen.

51-årige Michael Valentin har været direktør for Akademikernes A-kasse siden 2011. A-kassen er med godt 233.000 medlemmer Danmarks største.

Han har samtidig været bestyrelsesformand for foreningen bag 'Folkemødet' på Bornholm. Han trak sig dog fra posten på et bestyrelsesmøde 26. november.

I 2002 - som netop afgået informationschef i HK og tidligere LO-konsulent - udgav han den opsigtsvækkende bog 'Bare det holder min tid ud'.

Den mangeårige insider, Michael Valentin, rettede dengang et skarpt angreb på de tidligere kollegaer i LO-fagbevægelsen. De blev blandt andet hudflettet for deres overflod, pamperkurser og rejser for medlemmernes penge.

Som a-kassedirektør og bestyrelsesformand for Folkemødet er han dog selv blevet kendt for store armbevægelser, høj cigarføring og glæde ved god vin.

Vinhobbyen udøves ofte i selskab med fremtrædende mediefolk, spindoktorer, kommunikationstyper, politikere og andre meningsdannere i Valentins omfattende netværk. Under årets Folkemøde på Bornholm holdt Akademikernes A-kasse således ’vinbaren’ åben hver dag fra eftermiddag til midnat.

Michael Valentin sidder i en række bestyrelser i selskaber inden for håndværk, industri og ejendomme. Derudover er han i bestyrelsen for Johan Borups Højskole samt it- og konsulentvirksomheden Groupcare. Han er også medlem af VL-gruppe 9.

Udbetalingerne fra de danske a-kasser er delvist finansieret med statsstøtte.

A-kassen har midlertidigt udpeget den nuværende vicedirektør, Britt Dyg Haun, til fungerende administrerende direktør.

Opdateret. Michael Valentin er fyldt 51 år, siden artiklen blev publiceret første gang.

De højtuddannedes a-kasse

Ifølge tal fra A-kasser.dk overhalede Akademikernes A-kasse i foråret 2018 3F som Danmarks største A-kasse.

De cirka 233.000 højtuddannede medlemmer er selvstændige og lønmodtagere fra det offentlige og private arbejdsmarked samt studerende fra universiteter og højere læreanstalter.

Akademikernes A-kasse i sin nuværende form blev etableret 1. juli 2013 ved fusionen af Akademikernes A-kasse og Ingeniørernes A-kasse.

Ved du noget, så tip os enten på sms/mms: 1224 eller på mail: 1224@eb.dk

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: