Ældre Sagen: Nødplan ved plejekonkurser er minimumskrav

Halvdelen af landets kommuner har ikke beredskabsplan i tilfælde af, at et plejefirma går konkurs

Det er glimrende, men ikke nok, at stille krav til kommunerne om, at de skal have en nødplan for, når private plejefirmaer går konkurs.

Sådan siger souschef i Ældre Sagen, Jens Højgaard, efter regeringen lørdag er kommet med flere forslag på ældreområdet.

Et forslag stiller ifølge TV2 krav om, at kommunerne skal have en nødplan. Et andet går på, at kommunerne skal stille krav om en bankgaranti, når de indgår kontrakter med private leverandører af hjemmehjælp.

- Det er helt klart et minimumskrav, at kommunerne skal have en beredskabsplan. En bankgaranti kan også være med til at sikre, at et firma ikke går konkurs, men det er ikke nok.

- Vi skal også have sikret kvaliteten af firmaerne, der yder pleje. Der skal desuden være et uafhængigt tilsyn, som kan gribe ind, hvis tingene er ved at køre af sporet, siger han.

Mere konkret foreslår souschefen i Ældre Sagen, at der bliver stillet krav til blandt andet personalets uddannelse og dokumentation for firmaets erfaring med ældrepleje.

Det har nemlig store konsekvenser for de ældre, når deres private udbyder af hjemmepleje pludseligt går konkurs.

- Det er svækkede mennesker, som er afhængige af hjælpen. Hvis den person, der skulle hjælpe dem op, pludseligt ikke kommer, er det selvfølgelig voldsomt utrygt for borgeren, siger Jens Højgaard.

Regeringens forslag kommer i forbindelse med en redegørelse om konkurserne i hjemmeplejen.

Redegørelsen viser, at halvdelen af kommunerne ikke har en beredskabsplan i tilfælde af en konkurs i den private hjemmepleje.

Den viser desuden, at der i perioden 2010 til 2016 var 40 konkurser på hjemmehjælpsområdet.