Ældre til grin: Ti minutter ekstra

Sundhedsdirektør beklager ordlyd i brev til ældre om rengøring. DF kræver svar fra ministeren

Hjemmeplejen har været sat på vågeblus for at minimere smittespredning Arkivfoto: Thomas Borberg
Hjemmeplejen har været sat på vågeblus for at minimere smittespredning Arkivfoto: Thomas Borberg
Følg Politik

Ti minutter.

Det er antallet af minutter, som 919 ældre i Thisted Kommune får ekstra rengøringshjælp i kølvandet på coronakrisen, hvor flere ikke har fået gjort rent i to måneder.

Det fremgår af et brev fra den nordjyske kommune til de ældre.

'Den ekstra hjælp er ikke permanent, men tilbydes én gang. De ti minutter vil blive brugt på at klare den hjælp du allerede modtager, ekstra grundigt,' lyder det i brevet.

Dansk Folkepartis ældreordfører Karina Adsbøl mener, at kommunen reelt gør grin med de ældre, når den mener, at ti minutter er lig med en ekstra grundig rengøring.

- Det er helt uacceptabelt at kalde ti minutter en ekstra grundig rengøring, siger hun,

Regeringen og Folketingets partier har givet kommunerne besked på, at der skal gøres ekstra grundigt rent efter flere ugers nedlukning af hjemmeplejens rengøring. Kommunerne har sågar fået lovning på, at staten vil dække de ekstra udgifter.

Derfor vil DF'eren slet ikke finde sig i Thisted Kommunens såkaldte tilbud.

Hun kræver nu svar fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på, hvordan han vil sikre reel sommerrengøring hos de ældre.

- Når vi har aftalt, at der skal gøres ekstra grundigt rent, så nytter det ikke noget at sætte ti minutter ekstra af, siger ældreordføreren.

Beklager
I Thisted erkender den øverste ansvarlige embedsmand på området, sundhedsdirektør Tue von Påhlman, at brevet ikke ser for godt ud.

- Dér fremgår kun de ti minutter. Der står ikke, at vi naturligvis løser opgaven, hvis det går ud over de ti minutter. Det beklager jeg, siger han.

Sundhedsdirektøren understreger dog, at 25 ældre allerede har fået de ti minutters ekstra hjælp. Og de har ifølge ham været tilfredse.

- Er det ikke lidt at gøre grin med de gamle. Ti minutter ekstra efter to måneders manglende rengøring?

- Det kan jeg udmærket godt forstå. Men pointen er bare .., så kan man lave et modspørgsmål: Er det dårligere at give alle 900 personer 10 minutter ekstra, eller er det bedre at lade være med at give nogen noget - og i stedet lave en benhård individuel vurdering? Det synes jeg ikke, det er.

- Man skal se det i forhold til den måde, styringen er. Styringen er faktisk sådan, at man giver ni minutter til mad, et kvarter til at hjælpe med mad osv. Der giver vi typisk borger 30 til 45 minutter tredje uge til rengøring op til 67 kvadratmeter.

- Ti minutters ekstra er stadig 30 procents ekstra tid. Hvis det ikke er nok, skal de have mere, siger Tue von Påhlman.

- Men highlighter det ikke bare, at vi har fået indrettet et vanvittigt minutregime over for de ældre, når man på ti minutter skal indhente to måneders rengøring.

- Jo, men man kan sige, det fungerer i praksis. Når vi opgør ting i minutter, sikrer vi også, at de private aktører - det er et fritvalgsområde - får den rigtige afregning. Fra kommunal side kan vi beregne, hvad det koster per leveret time. Derfor har vi den her styring. Det fungerer i praksis, siger han.

Thisted lukkede for rengøringen 28. marts. 27. maj modtog de ældre brevet, hvor de fik lovning på ti minutters ekstra rengøring.

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

 

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind