Ældrelokker: Så mange milliarder mangler Tulle til egne forslag

Tulle løber fra løfter: Der er slet ikke penge til at gennemføre Dansk Folkepartis mange ’ønsker’ på ældreområdet. Ikke engang i partiets egen 2020-plan

Se konfrontationen med Kristian Thulesen Dahl her. (Video: Philip Davali)

’Al offentlig transport for folkepensionister skal være gratis’. ’Ældre skal kunne arbejde uden at blive trukket i pension’. ’Ret til et dagligt bad og ugentlig støvsugning og vask’. ’Højere ældrechek til de dårligst stillede ældre’. ’Venlig hilsen Kristian Thulesen Dahl’.

Sådan lokker Dansk Folkepartis formand landets ældste borgere i folderen ’Det vil vi gøre for gamle Danmark ...’.

Men Kristian Thulesen Dahl får et meget stort problem, når han skal til at finansiere den alenlange liste af forslag, som Dansk Folkeparti har præsenteret på det, som partiet selv identificerer som en helt central dagsorden.

Gab på 17 mia.
For alene de fire ovennævnte forslag vil ifølge beregninger fra Finansministeriet koste hele 42,5 mia. kroner at realisere, hvis de blev indført fra 2016 og frem mod 2020.

Det står i skærende kontrast til partiets egen 2020-plan, der afsætter 25 mia. kroner til både sundhed og ældre frem mod 2020. Et gab på 17 mia. kroner på ældreområdet i løbet af næste valgperiode.

Og så er vi end ikke begyndt at kigge på den stribe af seks andre forslag fra folderen, som Finansministeriet ikke har haft mulighed for at beregne, da de ikke er konkret nok formuleret.

Eller de mange andre forslag – som eksempelvis kravet om to ugentlige gåture for ældre eller visitering af ældreomsorgen – der er drysset ud over partiets hjemmeside eller jævnligt nævnes af folketingsmedlemmer.

Alene planen om at udvide ældre-servicen markant med retten til et dagligt bad – i mange kommuner kniber det med at få et om ugen – vil koste statskassen i den helt dyre ende.

Ifølge Finansministeriets mest konservative skøn ender prisen nemlig på 5,2 mia. kroner årligt.

Det kan dog blive endnu dyrere og løbe op i 5,7 mia. årligt.

Intet konkret
Det er imidlertid overhovedet ikke muligt at undersøge, hvad der står først for på ældreområdet, når Dansk Folkeparti efter valget i morgen måske kan indtage en helt central plads i dansk politik som enten regeringspartner eller mandattungt støtteparti for en Venstre-ledet regering.

For selv om partiet har indsnævret det afsatte beløb til sundhed og ældre til 25 mia. frem mod 2020, sker det uden så meget som antydningen af konkrete forslag i den blot to sider lange pdf-fil, der udgør Kristian Thulesen Dahls og Dansk Folkepartis offentliggjorte økonomiske plan, der er fremlagt i valgkampen.

Her står blot, at vi bliver flere ældre, ’der kræver pleje og værdig omsorg. Det skal vi kunne håndtere.’

Krøbet udenom
Ifølge Kasper Møller Hansen, valgforsker og professor ved Københavns Universitet, forsøger Kristian Thulesen Dahl at undgå potentielle beskyldninger om løftebrud ved at fremlægge en skitse over DF’s økonomiske politik inden valget.

- Dansk Folkeparti har tidligere kunne fremlægge en lang række ønsker, uden at de blev holdt så konkret op på dem. De er krøbet uden om det her krav med, at man altid skal kunne finansiere, hvad man fremlægger. Men med den diskussion, der har været om løftebrud siden sidste valg, kan det være årsagen til, at DF melder noget ud nu, siger Kasper Møller Hansen.

Se konfrontation med Kristian Thulesen Dahl i afspilleren over artiklen

1 af 2 
2 af 2 (Foto: Jens Dresling)
485 kommentarer
Vis kommentarer