Ældreminister lover mere værdighed for ældre patienter

Sophie Løhde (V) vil tilføre to milliarder kroner over fire år til de ældste sygehuspatienter

POLFOTO
POLFOTO

Den ældste del af befolkningen fortjener bedre pleje og behandling i det danske sundhedsvæsen.

Derfor vil sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) tilføre to milliarder kroner over fire år til ældre patienter.

- Efter et langt liv fortjener de at få en ordentlig pleje og behandling i sundhedsvæsnet. Jeg mener ikke, det er værdigt, når man som patient bliver placeret i en seng på gangen eller i et skyllerum, skriver ministeren i en mail til Ritzau.

På tirsdag løfter regeringen sløret for et samlet finanslovsforslag, men allerede søndag fortæller Sophie Løhde, at sundhedsvæsnet skal have flere midler at gøre godt med.

- Vi vil sætte bredt ind på både sygehusene, i almen praksis og i kommunerne med en samlet indsats for at modvirke overbelægning og løfte kvaliteten for de ældre patienter, lyder det fra ministeren.

Det er dog ifølge eksperter ikke kun pengene, det kommer an på, hvis man gerne vil undgå genindlæggelser af patienter eller overbelægning på de medicinske afsnit.

For sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, er det nemlig enormt komplekst, hvordan man skal få bugt med overbelægning og unødvendige sygehusindlæggelser i sundhedsvæsnet.

Og det anerkender ministeren.

- Jeg er meget enig i, at det her ikke kun handler om penge, men om at skabe bedre sammenhæng i hele sundhedsvæsnet. Det er også derfor, jeg siger, at vi skal sætte ind både før, under og efter sygehusindlæggelserne.

- Vi skal sætte bredt ind, så vi forbedrer den forebyggende indsats ude i kommunerne, og så vi også tager bedre imod de ældre, der er blevet udskrevet fra sygehuset, så vi kan forhindre unødige genindlæggelser, skriver Løhde.

Hos Socialdemokraterne mener man også, at der skal flere penge til, fortæller finansordfører Benny Engelbrecht, der dog tvivler på, om beløbet er højt nok.

- Det virker dog til, at pengene smøres lidt tyndt ud over mange år, så vi må vurdere, om det er tilstrækkeligt, når vi kender hele regeringens udspil. Der er eksempelvis også brug for bedre forhold på fødeafdelinger og mere hjælp til kronisk syge, siger Benny Engelbrecht.