Ærgerligt DF-bagland kræver Tulle-forklaring

Baglandet i Dansk Folkeparti ærgrer sig over 'fyringen' af Pia Kjærsgaard og Peter Kofod fra partiets ledelse og kræver forklaring fra Kristian Thulesen Dahl

Pia Kjærsgaards fyring kort efter, at en bog om Kristian Thulesen Dahl udpeger hende som støtte af Messerschmidts kupplaner mod DF-formanden. Video/foto/redigering: Signe Skov/Michael Drost-Hansen, Mads Nissen, Ernst van Norde, Jens Dresling, Per Rasmussen / Kristian Hansen

Det vækker ærgrelse i Dansk Folkepartis bagland, at Kristian Thulesen Dahl har 'fyret' Pia Kjærsgaard og Peter Kofod.

Den tidligere DF-formand og partiets nuværende medlem af Europa-Parlamentet er ikke længere medlem af den formelle ledelse i partiet.

Partiets medlemmer i byrådet i Aabenraa og Haderslev mener, at Dansk Folkeparti - i stedet for at fyre dem - burde drage nytte af de to centrale DF'ere.

- Det er to af de største værdipolitiske profiler, som vi har i Dansk Folkeparti, så det synes jeg da er rigtig ærgerligt, siger Jon Krongaard, 1. viceborgmester i Haderslev Kommune for Dansk Folkeparti.

- Jeg ærgrer mig over, at vi nu ikke har et forum, hvor de to kan komme til orde. Deres holdninger er stort set afspejlet i hele vores bagland, fortæller han.

Den folkevalgte DF'er bakkes op af den lokale formand i Dansk Folkeparti Haderslev.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at Peter og Pia og røget ud af den daglige ledelse. Det er to dygtige og vellidte personer, som giver forskellige kompetencer til ledelsen, siger Henrik Jeppesen.

- Peter har en enorm folkelig opbakning i Sønderjylland og en stor berøringsflade med hele området, fortæller han.

Ud af det blå: Tulle fyrer Pia K. på sms

Samme toner lyder fra Ida Smed, medlem af byrådet i Aabenraa og kandidat til Folketinget for Dansk Folkeparti.

- Peter Kofod er vores øjesten, og det var en sønderjysk stemme på Christiansborg, så det er jeg meget ked af, siger

- Det er trist, at Kofod er uden for indflydelse sammen med Pia Kjærsgaard, som jeg også godt kan lide. Hun er jo mor Pia, forklarer hun.

Helt konkret nedlægger DF-formanden det magtfulde Koordinationsudvalg i Dansk Folkeparti.

Her er væsentlige beslutninger om partiets kurs og daglige håndtering truffet, siden Kristian Thulesen Dahl oprettede det, kort efter han blev formand i 2012.

De sad i K-udvalget

- Kristian Thulesen Dahl

- Peter Skaarup

- Morten Messerschmidt

- Pia Kjærsgaard

- Søren Espersen

- Peter Kofod

- Jesper Beinov (pressechef)

Pia K. hylder Messerschmidt som arvtager til DF

Internt i Dansk Folkeparti betegner flere nedlæggelsen af udvalget som en regulær 'fyring' af Pia Kjærsgaard og Peter Kofod.

- Pia Kjærsgaard sætter den politiske dagsorden bedre end nogen anden, og på mange måder er hun er partiets sjæl og dna. Det er ærgerligt, at hun nu ikke er en del af ledelsen, siger Jon Krongaard.

- Peter Kofod er super-dygtig til at sætte en dagsorden, også på de sociale medier, og det er en skam ikke at udnytte ledelsesmæssigt, fortæller han.

Det var på et møde i DF's hovedbestyrelse i Odense søndag, at Kristian Thulesen Dahl pludselig kom med en række 'justeringer og omstruktureringer'.

K-udvalget skulle nedlægges, så magten fremover formelt kun ligger i gruppeledelsen på Christiansborg. Der har været for meget i to spor rent ledelsesmæssigt ifølge DF-formanden.

Læs det hele: Pia og Tulle i krig

De sidder i gruppeledelsen

- Kristian Thulesen Dahl

- Peter Skaarup

- Morten Messerschmidt

- Rene Christensen

- Liselott Blixt

Den forklaring er dog ikke nok for dele af baglandet, og i Aabenraa forventer Ida Smed at få en forklaring på ledelses-rokaden fra partiformanden

- Jeg regner med, at vi får en forklaring på hvorfor. Det plejer Kristian Thulesen Dahl at gøre, så det regner jeg også med denne gang, siger hun.

Tulle stemt ned
Dansk Folkepartis hovedbestyrelse vedtog formandens forslag og endte mødet ved 16-tiden søndag. Omkring et kvarter senere fik Pia Kjærsgaard så en sms fra partiformanden.

Dermed vurderer flere kilder internt i Dansk Folkeparti, at Kristian Thulesen Dahl 'renser ud', og centrale kilder peger på to årsager til den pludselige magtmanøvre.

I forsommeren kom Kristian Thulesen Dahl i undertal i K-udvalget i forhold til Dansk Folkepartis holdning til EU. Kristian Thulesen Dahl ville vente og se, hvordan briterne klarede sig efter udmeldelsen. Indtil da ville han kritisere systemet indefra.

Et flertal bestående af Pia Kjærsgaard, Morten Messerschmidt, Søren Espersen og Peter Kofod ville ud af EU. Dermed var stemmerne fire for udmeldelse og tre for umiddelbart at blive i EU.

Episoden er beskrevet på baggrund af anonyme kilder i bogen 'Kong Kristian - Mennesket, magten og faldet', som udkom i forrige uge. Flere kilder i Dansk Folkeparti ser søndagens formandsfinte som en konsekvens af Kristian Thulesen Dahls mistede magt i K-udvalget.

Ny bog: Pia K. dolker Tulle

'Hævn' for bog
De peger dog også på, at Kristian Thulesen Dahl handler på ren 'hævn', da han mener at vide, hvem der har bidraget med oplysninger anonymt til bogen. Nedlæggelsen af K-udvalget kan derfor være en straffe-aktion ud fra gisninger om deltagelse i bogen, vurderer flere kilder.

Selv afviser Kristian Thulesen Dahl over for TV2, at beslutningen har med udgivelsen af bogen at gøre.

- Nej, det her er justeringer, som vi har tænkt på i et stykke tid, og som så bare tilfældigt kommer til at falde sammen med, at der er kommet en bog. Det er ikke bogen, der har medført, at vi har lavet disse tiltag, siger han til TV2 og fortsætter:

- Det er min opfattelse, at man altid skal tilpasse sin organisation og den måde, man arbejder på, til de udfordringer, der er. Og jeg mener, at vi med de her justeringer får skabt mere klarhed over, hvem der har ansvaret for forskellige dele. Og det er til gavn for partiet.

Det er dog ikke den eneste justering af Dansk Folkeparti, som formanden foreslog søndag.

Tulle-bog: Her er Messerschmidts kup-planer

'Loyale' sat ind
Kristian Thulesen Dahl ville have den organisatoriske næstformand, Carl Christian Ebbesen, ind som formand for valgudvalget i Dansk Folkeparti. Udvalget godkender kandidater til folketingsvalg og lokale valg.

Morten Messerschmidt havde ønsket at blive formand for udvalget, men det kom aldrig på tale under mødet i hovedbestyrelsen, hvor formandens ønske blev vedtaget.

Organisationskonsulenten Steen Thomsen blev også formand for udvalget for kommunalvalget, hvor Kristian Thulesen Dahl selv trak sig ud.

De to nye folk i spidsen for de interne DF-udvalg anses for loyale støtter for Kristian Thulesen Dahl ifølge flere interne kilder i DF.

Ekstra Bladet forsøger at få en kommentar fra Kristian Thulesen Dahl. Hverken Pia Kjærsgaard eller Peter Kofod vil udtale sig om nedlæggelsen af K-udvalget.