Afsløring: 165 mails belaster Carl Holst

Regionsansat Christian Ingemann sendte utallige mails med direkte relation til Carl Holsts valgkamp

Søren Gade om Carl Holst

Politikerne på Carls Holsts (V) hjemmebane i Region Syddanmark skruer nu op for kritikken af forsvarsministeren efter at have fået en redegørelse, der kan afgøre Holsts politiske liv.

Embedsmændenes redegørelse i sagen om en mulig skatteyderbetalt valgkamp giver politikerne indtryk af, at et regionsprojekt var et ’skalkeskjul for at føre valgkamp for Carl Holst’. Der er nu ’kraftige indicier på ulovligheder’.

Ekstra Bladet erfarer fra flere kilder, at det kom frem på mødet i forretningsudvalget, at 165 mails fra den stormombruste rådgiver Christian Ingemann havde direkte relation til valgkampen, selv om han blev lønnet til at promovere et projekt kaldet ’Smart Vækst og Velfærd’.

Det får politikere på begge fløje i forretningsudvalget til at kritisere den nuværende forsvarsministers brug af offentligt ansatte, da han var regionsrådsformand.

- Reelt kun omkring ti procent af arbejdsopgaverne svarer til stillingsopslaget. Det er dybt kritisabelt, og jeg vil være overrasket, hvis ikke Statsforvaltningen når frem til, at dette også er ulovligt – dette vil så senere medfølge politianmeldelse, skriver Lasse Krull, gruppeformand fra de konservative, i en mail til Ekstra Bladet.

Se også: Ekstra Bladet beklager: Interview med forkert mand

Skalkeskjul for valgkamp
Socialdemokraterne var også rystede efter den mundtlige redegørelse, som var meget mere udleverende end et udkast sendt til politikerne før mødet, oplyser flere kilder.

- Det er en yderligere bestyrkelse af mistanken om, at Ingemann hjalp Carl Holst i valgkampen, og meget tyder på, at projekt ’Smart Vækst og Velfærd’ var et skalkeskjul for valgkamp, siger Poul Erik Svendsen fra Socialdemokraterne.

Den omstridte personlige rådgiver, Christian Ingemann Nielsen, har givet tilladelse til, at 850 mails i valgkampen blev gennemgået. Det er 165 af dem, som ifølge flere kilder handler direkte om Carl Holsts valgkamp.

Region Syddanmark vurderer ifølge flere kilder, at omkring halvdelen af de resterende knap 700 mails fra Ingemann i valgkampen ligger i en gråzone, som formentlig kan tilskrives en sekretariatsfunktion, fordi det handler om planlægning af valgkamp og pasning af kalender.

Det vil sige, at de 165 mails ikke befinder sig i en gråzone, men derimod er direkte belastende ifølge en juridisk vurdering.

Derudover har regionen fundet frem til 10.000 mails fra Ingemann i hele ansættelsesperioden, som hvis det bliver nødvendigt, kan indgå i Statsforvaltningens eventuelle undersøgelse.

- Hvis ikke Statsforvaltningen starter en undersøgelse på baggrund af det her, så gør vi. Vi har skærpet retorikken og er gået fra indicier til kraftige indicier på, at Ingemann har deltaget i valgkampen, siger Thies Mathiassen fra DF.

Hans Engell svinger hammeren hårdt over landets forsvarsminister. (Foto: Ole Steen) Dansk politik - 29. sep. 2015 - kl. 08:28 Engell: Det ser sort ud for Holst

Ny redegørelse
Den uddybende forklaring fik et enigt forretningsudvalg til at indstille redegørelsen til godkendelse i regionsrådet på et senere møde.

Regionen har også undersøgt Ingemanns mails i perioden, fra valget blev udskrevet 27. maj til valgdatoen 18. juni 2015. Formålet er at få ’en faktuel afklaring af hans arbejdsopgaver under regionsrådsformandens valgkamp til Folketinget’, står der i det syv sider lange udkast til redegørelsen, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

Regionsrådet forventes at godkende en ny redegørelse på et møde 7. oktober.

Statsforvaltningen beslutter derefter, om man vil starte en undersøgelse af sagen på baggrund af redegørelsen. Hvis forvaltningen begynder en undersøgelse – der formentlig kan afgøre forsvarsministerens politiske skæbne – så ventes den færdig inden for et par måneder.

Se også: Medie: Ny bilagsbombe under Carl Holst

Rolig Holst
Selv tager hovedpersonen det roligt ifølge en mail til nyhedsbureauet Ritzau.

- Der er ingen, der mere end jeg ønsker at komme til bunds i denne sag, skriver han i en mail til Ritzau:

- Jeg har derfor også aftalt med Statsforvaltningen, at jeg naturligvis vil samarbejde fuldt ud med Tilsynets undersøgelse - og at jeg stiller alt materiale til rådighed, som de har brug for - og at de herunder også får fuld adgang til min private valgkampsmail.

74 kommentarer
Vis kommentarer