Afsløring: Her er din telefon Mette

Statsministeren kunne hverken huske, om hun havde sin omstridte telefon med på mink-pressemøde - eller om den iltre departementschef Barbara Bertelsen sms'ede hende undervejs

Det kneb gevaldigt med hukommelsen, da udspørgeren i Minkkommissionen torsdag spurgte statsminister Mette Frederiksen (S), om hun sms'ede med sin iltre departementschef Barbara Bertelsen under det omstridte pressemøde 4. november sidste år, hvor beslutningen om at aflive alle mink blev meddelt offentligheden.

Men Ekstra Bladet kan i ovenstående video afsløre, at den helt centrale iPhone - som muligvis ikke er udleveret til politiet - lå og blinkede ved siden af statsministeren. Enten modtog Mette Frederiksen altså beskeder eller opkaldsforsøg under pressemødet. 

Under afhøringen ville udspørgeren vide, om Mette Frederiksen havde sms-kommunikation med Barbara Bertelsen under pressemødet 4. november.

Det kunne Mette Frederiksen dog ikke svare klart på.

- Det tror jeg ikke. Som udgangspunkt har jeg ikke telefon med til pressemøder. Men det her er et virtuelt pressemøde. Så jeg kan ikke afvise det, lød det fra Mette Frederiksen.

Men videoen ovenfor beviser altså aktivitet på statsministerens telefon under det direkte - og virtuelle - pressemøde.

Når kommissionen finder spørgsmålet interessant, så skyldes det, at både Mette Frederiksen og Barbara Bertelsen har auto-slettet deres sms'er fra de afgørende dage.

Men også at samme Barbara Bertelsen nærmest live-kommenterede pressemødet med aggressive sms'er til Sundhedsministeriets daværende departementschef, Per Okkels.

Ville fjernstyre topforsker
Med sms'erne prøvede Barbara Bertelsen tydeligvis at fjernstyre SSI's faglige direktør, Kåre Mølbak, via Sundhedsministeriets daværende departementschef, Per Okkels.

Hun rasede f.eks. i en sms til Okkels over Mølbak: 'FUCK!!! Han river tæppet væk under os'.

Barbara Bertelsens formål med sms'erne var at få Kåre Mølbak til at bakke mere op om regeringens beslutning om at aflive minkene, end SSI's strengt videnskabelige risikovurdering kunne bære.

Det lykkedes i den forstand, at Per Okkels sendte Barbara Bertelsens input videre til Kåre Mølbak under det direkte pressemøde. Mølbak reagerede efterfølgende, som Okkels og Bertelsen ønskede, da han senere fik ordet på det virtuelle pressemøde. Det udløste rosende sms'er fra Bertelsen.

Dagen efter var der endnu et pressemøde. Men her også her flippede Barbara Bertelsen ud over Kåre Mølbak, som hun kaldte en fej kujon.

Ekstra Bladet afdækker her, hvordan Barbara Bertelsen blev erklæret uegnet til at være afdelingschef i Justitsministeriet, hvor Mette Frederiksen alligevel hentede hende ind som øverste chef.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde