Afsløring - Her er Hjorts plan: Vil frede gylden politiker-pension

Regeringen vil hæve pensionsalderen for politikerne – men beholde gylden ordning, som ellers blev slagtet af kommission

Claus Hjort Frederiksen (foto: Jakob Jørgensen)
Claus Hjort Frederiksen (foto: Jakob Jørgensen)

Står det til regeringen med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i spidsen, skal politikerne beholde deres guldrandede pensionsordning.

En ordning, som den såkaldte vederlagskommission ellers har stemplet som ’helt ekstremt lukrativ’, og som betyder, at en almindelig HK’er skal indbetale pension i 222 år for at have optjent det samme, som en minister kan spare op på blot otte år.

Ekstra Bladet kan afsløre regeringens pensionsplaner, efter at have talt med en række velunderrettede kilder.

Konkret er der lagt op til, at regeringen vil hæve den alder, hvor politikerne kan modtage deres særlige pension, fra efterlønsalderen til folkepensionsalderen. Altså en justering på mellem tre og fem år afhængig af den enkelte politikers alder.

Men selve pensionsordningen vil Hjort og co ikke røre ved.

Formanden for vederlagskommissionen, Michael Christiansen, slår fast, at regeringens planer ikke vil have den store betydning for politikernes pension.

– Der er reelt tale om en mindre justering, siger den tidligere departementschef og nuværende bestyrelsesformand for DR til Ekstra Bladet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har samlet fået godt 30,6 millioner kroner i løn for at være fuldtidspolitiker i 21 år og fire måneder. Foto: Jens Dresling/Polfoto Politik Løkke har tjent 30 mio. på politik

Rødder til enevælden
Diskussionen om politikernes løn- og pensionsvilkår blev for alvor kickstartet af den beretning, som netop vederlagskommissionen offentliggjorde tidligere på året.

I den forbindelse satte kommissionen politikernes pensionsordning under meget kritisk lup. Kommissionen kaldte eksempelvis tjenestemandspensionsordningen, som Christiansborg-politikerne hører under, et ’forældet system, som har rødder tilbage til enevælden’.

Samtidig udregnede kommissionen, at ordningen svarer til, at ministre årligt optjener 1.004.000 kroner i pension, mens tallet er 317.000 kroner om året for folketingsmedlemmer.

Det svarer til en pensionsudbetaling fra arbejdsgiveren på hele 69 procent for ministrene og 42 procent for folketingsmedlemmerne.

Det er altså i forhold til tal som disse, at regeringen blot lægger op til en ’mindre justering’.

Forleden besøgte Lars Løkke en skov i Jylland for at markere regeringens såkaldte naturpakke. En del af jobbet som statsminister - et velbetalt job. (Polfoto) Politik Nu kommer sandheden frem: Så vilde er politikernes lønpakker i virkeligheden

Arbejdsmarkedspension
Dermed er der udsigt til, at regeringen vil hælde kommissionens forslag til den ny pensionsordning ned ad brættet.

Kommissionen lagde således op til en arbejdsmarkedspensionsordning, hvor pensionsbidraget skulle være på 25 procent af lønnen for ministre og 17,42 procent for menige folketingsmedlemmer. I modsætning til regeringens planer ville kommissionen dog give politikerne mere i løn.

Hjort: Ingen kommentarer
Ekstra Bladet har bedt Claus Hjort Frederiksen om en kommentar til denne artikel. Gennem sin spindoktor oplyser finansministeren følgende:

’Jeg har efter Vederlagskommissionen udkom med sin rapport drøftet anbefalingerne med partierne. Denne proces er endnu ikke afsluttet, og jeg ønsker derfor ikke på nuværende tidspunkt at kommentere på sagen.’

Netop spørgsmålet om aflønningen af politikere er på dagsordenen i Folketingets præsidium på et møde i morgen eftermiddag.

259 kommentarer
Vis kommentarer