Afsløring: Kvotekonger sponsor for top-embedsmands sejlklub

Kvotekongerne skulle sponsorere et sejlstævne, som blev arrangeret af den embedsmand, der var chef for kontrollen med fiskerne

Ejeren Gullak Madsen foran fiskekutteren Ruth - HG264. Foto: /ritzau/ Gorm Olesen
Ejeren Gullak Madsen foran fiskekutteren Ruth - HG264. Foto: /ritzau/ Gorm Olesen

I arbejdstiden var han embedsmand og chef for kontrollen med kvotekongerne i Landsbrugs- og Fiskeristyrelsen.

I fritiden var han bestyrelsesformand i Dragør Sejlklub, hvor en kapsejlads skulle sponsoreres af de selvsamme storfiskere.

Ekstra Bladet kan afsløre, at fiskerikontrolchef Mik Jensen, der er blevet frataget sin stilling i forbindelse med kvoteskandalen, skulle have haft 10.000 kroner af kvotekongerne til at afholde en kapsejlads i denne weekend.

Gullak Madsen til venstre og Henning Kjeldsen til højre er Danmarks rigeste kvotekonger. I midten er Esben Sverdrup-Jensen, der er direktør i DPPO, kvotekongernes organisation. Foto: /ritzau/ Gorm Olesen, DPPO og Scanpix Betina Garcia
Gullak Madsen til venstre og Henning Kjeldsen til højre er Danmarks rigeste kvotekonger. I midten er Esben Sverdrup-Jensen, der er direktør i DPPO, kvotekongernes organisation. Foto: /ritzau/ Gorm Olesen, DPPO og Scanpix Betina Garcia

- Kvoteskandalen lugter ikke bare af fisk længere, men også af penge, siger Socialdemokratiets fiskeriordfører Simon Kollerup.

Sejladsen blev dog aflyst på grund af manglende tilmelding, og pengene er ikke overført mellem Dragør Sejlklub og Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO), hvor de allerstørste fiskere er organiseret. Det er dog stadig under al kritik, mener Socialdemokratiet.

- Som embedsmand skal man holde sin sti fuldstændig ren, og når man sidder med så stort og vigtigt område, så mener jeg ikke, at man skal modtage pengegaver eller donationer fra de samme fiskere, som man skal kontrollere og sørge for, at de overholder reglerne, fortæller Simon Kollerup.

Skulle betale en femtedel
Udgifterne til sejlstævnet med navnet 'The Danish Herring Pre Grade One Dragon Cup 2017' kunne samlet løbe op i omkring 50.000 kroner. Dermed skulle kvotekongerne have betalt en femtedel af udgifterne.

(Artiklen forsætter under billedet)

 

Embedsmanden var - udover bestyrelsesformand i sejlklubben - også kontaktperson til sejlstævnet og 'regatta manager'. Under kontaktoplysninger bruger Mik Jensen sin arbejdsmail i Fiskeristyrelsen.

Afsløringen af sponsoratet kommer i kølvandet på en sønderlemmende kritik af embedsmændenes håndtering af kvoter og fiskeri fra Rigsrevisionen.

'Mangelfuld kontrol'
Kontrollen med kvotekongerne har været 'mangelfuld', og den 'utilstrækkelige forvaltning' af fiskekvoterne har gjort, at fiskere i flere tilfælde har overskredet kvotelofter ifølge Rigsrevisionen.

Samtidig er der en mistanke om flere ulovligheder, så et ukendt antal fiskere nu efterforskes af politiet.

Kvotekonger: Mistanke om ulovligheder

Der kan være foregået ulovligheder af fiskere og fiskeriselskaber i forbindelse med fiskekvoter, vurderer Rigsrevisionen. Her er de mulige lovbrud ifølge revisionens rapport:

STRÅMANDSVIRKSOMHED

Der er 'indikation på stråmandsvirksomhed', da der er flyttet fisk mellem fartøjer, der blev angivet som ejet af den samme person uden at dette var tilfældet.

Hvis stråmandsvirksomheden er etableret til med forsæt at omgå reglerne for kvotekoncentration, er dette strafbart

DOKUMENTFALSK

Der er underskrifter på en række dokumenter ved køb og salg af kvoter, der tydeligvis ikke stammer fra den person, der burde have underskrevet dette dokument.

Der kan være tale om dokumentfalsk overfor ministeriet.

FISKERILOVEN

En række fiskeriselskaber har muligvis begået overtrædelser af fiskeriloven.

Overtrædelserne kan give anledning til såvel administrative som strafretlige sanktioner under de rette betingelser.

FORKERTE OPLYSNINGER

En række transaktioner viser angiveligt flere eksempler på fiskere, der i deres indberetninger til ministeriet disponerer, som om de ejer fartøjer og kvoter, som de ikke reelt er ejere af.

Der er således tale om, at de giver en offentlig myndighed forkerte oplysninger, hvilket er strafbart, både hvis der er tale om forsæt eller grov uagtsomhed.

Kilde: Rigsrevisionen

Også Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen er pikeret over embedsmandens økonomiske forbindelse til kvotekongerne.

- Det er meget uheldigt, at de sponsorerer en af dem, som skal administrere deres system, siger Ib Poulsen.

16 fiskere sidder på garnet
De 16 danske fiskere med flest kvoter fanger i dag helt op til 66 procent af alle sild, makrel og industrifisk på danske kvoter. Det er en stigning på trods af et politisk ønske om at begrænse koncentrationen af kvoter siden 2012.

Mindst to af Danmarks største fiskere er blevet milliardærer på det stærkt omstridte kvotesystem, der i løbet af få år har samlet en stor del af havets rigdomme på få hænder.

Helt i hampen
Mik Jensen afviser fuldstændig, at skulle have lempet på kontrollen med kvotekongerne på baggrund af sponsoratet.

- Det er helt ude i hampen. Det har jeg hverken haft lyst eller interesse i. Og det er ikke mig alene, der laver kontrol. Jeg var ansvarlig for det, men der var en lang række medarbejdere, siger formand i Dragør Sejlklub Mik Jensen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Tidligere fiskerikontrolchef Mik Jensen, formand for Dragør Sejlklub. Foto: DR
Tidligere fiskerikontrolchef Mik Jensen, formand for Dragør Sejlklub. Foto: DR
 

Han kan dog ikke afvise, at det var ham, der tog kontakt til kvotekongerne for at få et sponsorat.

Embedsmanden afviser dog at have modtaget nogen anden form for støtte til hobbyer eller privat fra kvotekongerne.

Ellers kun fiskestøtte
Sejlstævnet i Dragør er det eneste arrangement, der ikke har noget med fisk at gøre, som kvotekongernes organisation, DPPO, har støttet.

Men direktør Esben Sverdrup-Jensen forklarer, at det skyldes et arrangement samme dag kaldet Sildens Dag på havnen i Dragør, som modtager 5000 kroner i et sponsorat.

- Fordi der kommer 5000 mennesker på havnen i Dragør, og så giver det mening, at vi også støtter et sejlbådsstævne samme dag, så vi kan få spredt sildens gode budskab, siger Esben Sverdrup-Jensen.

Der er ifølge direktøren ikke tale om et forsøg på at købe sig til velvilje hos fiskerikontrolchefen.

- Vi ville donere nogle penge i bytte for at eksponere en dansk råvare.

Kvotekongerne var dog godt klar over, at Mik Jensen var involveret i sejlklubben, da den tidligere bestyrelsesformand i DPPO, Christian Olesen, selv bor i byen.

Nogle af de aller rigeste fiskere har kontakt med statsminister Lars Løkke og andre Venstre-folk.

Det er de selvsamme fiskere, Gullak Madsen, Henning Kjeldsen og andre storfiskere, som sidder i bestyrelsen for DPPO, der ville sponsorere embedsmandens fritids-stævne.

Kvotekongernes bestyrelse

Her er bestyrelsen i Danmarks Pelagiske Producentorganisation, DPPO, og deres skibe:

Formand Fridi Magnusen - HG 265 Asbjørn & HG 365 Junior

Næstformand Lise Bjørn Jørgensen - HG 333 Isafold                              

Roi Magnusen - HG 265 Asbjørn & HG 365 Junior

Johannes Claeson - S 205 Ceton

Tomas Johansson - E 532 Rockall & S 264 Astrid

Henning Kjeldsen - S 349 Gitte Henning

Gullak Madsen - HG 264 Ruth

Flemming Pedersen - E 349 Cattleya

Benny Rasmussen - HM 379 Lingbank

Anders Ryberg - S 144 Themis

Virgar Tindskard - HG 62 Beinur

Kilde: DPPO

Men også Venstre kender kvotekongerne godt.

Venstres tætte bånd til kvotekongerne

Nytårskur med Løkke
Ekstra Bladet har gennemgået listen over store bidragsydere til Løkkefondens nytårskur i Thyborøn 22. januar i år, og her dukkede Danmarks allerstørste kvotekonger op.

Henning Kjeldsen, der anslås at have en personlig formue på 1,5 milliarder kroner, donerede til Løkkefonden, der hjælper drenge på kanten. Han får snart Danmarks største kutter på godt 90 meter.

Det samme gælder for Gullak Madsen, som er den 77. rigeste i Danmark. Han donerede til Løkkefonden og har en kutter på 88 meter.

Lars Løkke er mødt personligt op til torskegilde eller nytårskur i Thyborøn de seneste fire år, og snakken er faldet på andet end det velgørende arbejde ifølge statsministeren.

’Det var samtidig en god lejlighed til at få en god snak om fiskeriets fremtidsmuligheder’, skrev Lars Løkke på Facebook efter torskegildet i Thyborøn i 2016.

Nytårskurene arrangeres år efter år af kvotekongen John-Anker Hametner Larsen, som også kaldes 'Kongen af Thyborøn'. Sammenlagt har han samlet 845.841 kroner ind til Lars Løkkes fond.

Firma sammen
Kongen af Thyborøn har samtidig tætte økonomiske forbindelser til Venstres fiskeriordfører Thomas Danielsen.

Sidste efterår pumpede kvotekongen fire millioner kroner ind i et lille Holstebro-firma kaldet ’DayWork Aps’, der er delvist ejet af Venstres fiskeriordfører.

Værdien af politikerens private investering blev med storfiskerens entré mangedoblet kun fem uger efter firmaets stiftelse, viste dokumenter fra Erhvervsstyrelsen, som Ekstra Bladet har fået indsigt i.

Liberal pengeklub
Liberal Erhvervsklub Nordvestjylland gav i forbindelse med folketingsvalget i 2015 Venstres fiskeriordfører Thomas Danielsen et bidrag i omegnen af 140.640 kroner ifølge bogen Skjulte Penge.

John-Anker Hametner Larsen er medlem er den liberale klub, som på generalforsamlingen i 2016 havde besøg af Venstres to mest prominente fiskeri-politikere. Nemlig fiskeri-ordfører Thomas Danielsen og miljø- og fødevareminister Esben Lunde.

John-Anker Hametner har også haft eksklusivt besøg af Venstres næstformand, Kristian Jensen, på kajen i Thyborøn før valget i 2015.

Esben fyret
I april måned kom Esben Lunde Larsen med en usædvanlig dyb undskyldning til Folketinget for at redde sin ministerpost.

Det skete, efter det var kommet frem, at han havde hemmeligholdt forslag fra embedsværket, som kunne stramme op overfor de såkaldte kvotekonger.

Fiskeriområdet blev alligevel flyttet fra Esben Lunde i august.

Kvotesagen har kostet den nuværende miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), ansvaret for fiskeriområdet, som nu varetages af Karen Ellemann (V).

229 kommentarer
Vis kommentarer