Afsløring: Messerschmidt tiltalt for dokumentfalsk

Tiltalen mod Morten Messerschmidt i Meld- og Feld-sagen omfatter både svindel med EU-midler og dokumentfalsk

Udover at være tiltalt for svindel med EU-midler, er Messerschmidt også tiltalt for dokumentfalsk i Meld og Feld-sagen.
Følg Politik

Tiltalen mod DF's næstformand, Morten Messerschmidt, i Meld- og Feld-sagen er mere omfattende, end det hidtil har været fremme.

Ud over svindel med EU-midler er Messerschmidt er nemlig også tiltalt for dokumentfalsk, hvilket DF-næstformanden hidtil har nægtet at svare på.

Det fremgår af udkastet til anklageskriftet i sagen, som Ekstra Bladet er i besiddelse af. Her bliver der redegjort for, hvad Bagmandspolitiet (SØIK) mener, at Messerschmidt har gjort sig skyldig i i forbindelse med DF's sommergruppemøde i Skagen:

'Det (er) SØIK's opfattelse, at Morten Messerschmidt har gjort sig skyldig i EU-svig efter straffelovens § 289 a, stk. 1 og 2, i forbindelse med påstået afholdelse af en MELD-konference i Skagen i august 2015, ligesom Morten Messerschmidt i forening med en medarbejder efter SØIK's opfattelse har begået dokumentfalsk efter straffelovens § 171, stk. 1, jf. § 172, stk. 1, ved at have gjort brug af falsk "Service Provider" kontrakt af 25. maj 2015 for at skuffe i retsforhold'.

Ifølge udkastet til anklageskriftet er Messerschmidt således tiltalt for at have fabrikeret urigtige eller falske oplysninger med det formål at opnå uberettiget EU-støtte til en Meld-konference, som ifølge Bagmandspolitiet aldrig fandt sted. Samtidig har han brugt de falske dokumenter som dokumentation over for EU-systemet for at slippe for at betale pengene tilbage.

Falsk kontrakt
Sagen om dokumentfalsk drejer sig om, at Messerschmidt angiveligt har fået DF's administrationschef, Jeannie Nørhave, til at skrive under på en hotelkontrakt, som om hun var en ledende medarbejder på Color Hotel i Skagen, 'selvom hun ikke var ansat som sådan og heller ikke bemyndiget til at underskrive for hotellet'.

Ifølge DF's partimedie ditoverblik.dk bliver Jeannie Nørhave ikke tiltalt i sagen.

Straframmen for dokumentfalsk er fra bøde og op til to års fængsel - i særligt grove tilfælde op til seks år. Straframmen for EU-svig er op til halvandet års fængsel, men kan under skærpende omstændigheder være højere.

 

To DF'ere skriver under på den samme kontrakt. Her ses Jeanie Nørhaves underskrift for hotellet i Skagen ved siden af Morten Messerschmidts for Meld.
To DF'ere skriver under på den samme kontrakt. Her ses Jeanie Nørhaves underskrift for hotellet i Skagen ved siden af Morten Messerschmidts for Meld.

Flere timer efter Ekstra Bladets afsløring af den fulde tiltale lagde Morten Messerschmidt en video på Facebook. Han bekræfter tiltalen, men nægter sig skyldig.

- Jeg afviser pure alle de anklager som måtte blive rejst imod mig. Spørgsmålet her om den famøse kontrakt, som blev underskrevet har i øvrigt været endevendt både i pressen men også i Olaf-rapporten, hvor man hverken kommer frem til at kalde det fraudery eller fraud eller noget i den stil, så derfor er jeg en lille smule forbløffet over, at politiet også her er kommet frem til en noget anden konklusion, end hvad jeg havde regnet med. Men det kommer vi til at tilbagevise i retten. Jeg må sige, at jeg ikke kommer til at føre denne sag i medierne eller på de sociale medier og er temmelig forundret over at disse lækager bare bliver ved, siger han.

Har betalt 1,6 millioner tilbage - vil betale en million mere

I foråret 2016 fastslog EU-parlamentet, at det 'europæiske parti' Meld og fonden Feld havde misbrugt EU-støttemidler svarende til knap tre millioner kroner.

Heraf besluttede Dansk Folkeparti i maj samme år at betale cirka halvdelen - svarende til 1,6 millioner kroner tilbage.

Efter Ekstra Bladets afsløringer af bl.a. de EU-betalte sommergruppemøder i oktober 2016, meddelte partiet, at man ville betale yderligere knap en million kroner (955.210 kroner) tilbage.

Disse penge inkluderer sommergruppemødet i Skagen 2015, som nu indgår i tiltalen mod Messerschmidt.

Men beløbet på knap en million kroner er dog blot sat på en spærret konto hos DF. Angiveligt fordi EU ikke ville modtage pengene før antisvindel-jægerne i Olaf og det danske bagmandspoliti havde efterforsket sagen færdig.  

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind