Afsløring opklarer: Derfor var Løkke så hidsig under gyllegate

Under udformningen af landbrugspakken blev embedsmænd i miljøministeriet udsat fra pres fra Venstre-toppen og Lars Løkke. Og det forklarer meget, vurderer kommentator

En presset statsminister i gylle-gate foran pressen.
Følg Politik

Regeringstoppen var dybt involveret i regeringens omstridte landbrugspakke, hvilket kaster lys over den regeringskrise, som endte med at koste miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) jobbet.

Det mener Erik Holstein, politisk kommentator ved netavisen Altinget. Oplysninger tyder ifølge Berlingske på, at embedsmænd i ministeriet blev udsat for et systematisk pres fra Venstre og landbruget.

Avis: Regeringstoppen var involveret i landsbrugspakken

- Det kaster lys over, hvorfor Løkke optrådte så hidsigt i sagen om landbrugspakken.

- Det er ret usædvanligt, at en statsminister for en mandatmæssig svag mindretalsregering skruer sig helt op og nærmest er villig til at sætte regeringens liv på spil for en minister, der ikke hører til de mest centrale, siger Erik Holstein.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) truede med at udskrive valg, men det endte med, at De Konservative væltede Eva Kjer Hansen.

Møder med Løkke
Berlingske skriver torsdag, at embedsmænd blev indkaldt til møder med en stribe Venstre-ministre, herunder Lars Løkke og nogle af hans embedsfolk.

Ifølge avisens "centrale kilder" handlede møderne især om at lægge maksimalt pres på Eva Kjer Hansen og hendes embedsfolk til at favorisere landbruget mest muligt.

- Det er klart, når den samlede regering har været mere involveret i sagen og været med til at lægge pres på hele systemet for at få landbrugspakke igennem, så bliver hans ageren mere logisk, siger Erik Holstein.

Og presset på embedsmændene skyldes Venstres ringe opbakning ved folketingsvalget samt statsministerens personlige sager fra før valget, lyder analysen:

- Venstres dårlige valgresultat i landområder med Sønderjylland som klart eksempel. Generelt har man tab i landområder og er presset på det naturlige vælgersegment, som man ellers har haft særret til tidligere.

- Løkke havde personligt størst problemer med sit formandskab i landbrugsvenstre. Her var man mest oprørt over hans ageren med bilag og alle de andre ting, der var ved at koste ham posten.

- For partiet og ham personligt var det rigtig vigtigt at få repareret forbindelsen.

- Ekstremt alvorligt
Statsministeren er blevet kaldt i samråd af Enhedslisten.

- Det her tegner et billede af, at det ikke kun var Eva Kjer Hansen, der var skurken i sagen om landbrugspakken og vildledningen af Folketinget. Det har tilsyneladende været hele regeringens projekt, og det ser ud til at regeringstoppen inklusiv statsministeren har spillet en meget aktiv rolle. Det er ekstremt alvorligt, udtaler Enhedslistens Maria Reumert Gjerding i en pressemeddelelse.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU