Annonce:
Annonce:

Afsløring: Pape skjulte valg-udgifter for 18,5 millioner i partiregnskab

Ekspert dumper K-toppens pyntede regnskab: - Det er en eklatant og stor fejl, som må laves om ...

K-formand Søren Pape fremlagde et regnskab, hvor medlemmerne og offentligheden blev vildledt om partiets udgifter i valgkampen 2015.  Foto: Mogens Flindt
K-formand Søren Pape fremlagde et regnskab, hvor medlemmerne og offentligheden blev vildledt om partiets udgifter i valgkampen 2015. Foto: Mogens Flindt
Annonce:
Følg Politik

Den konservative top med Søren Pape Poulsen og Brian Mikkelsen i spidsen har bevidst skjult valg-udgifter for 18,5 millioner kroner i partiets 2015-regnskab, som blev fremlagt for medlemmerne og offentligheden på landsrådet i september i år.

Ekstra Bladet har forelagt regnskabet for Knut Gotfredsen, der har arbejdet som statsautoriseret revisor i 25 år, og som i dag er formand for Transparency International.

Han kalder regnskabs-fifleriet for en 'eklatant og stor en fejl' - og vurderer, at regnskabet bør kaldes tilbage og fremsendes på ny med de korrekte oplysninger.

Af regnskabet som partiets forretningsudvalg har underskrevet - og hovedbestyrelsen har godkendt - inden det blev offentliggjort, fremgår det, at de Konservative brugte knap fire millioner kroner på 'valg og afstemninger'.

Annonce:

Men reelt brugte partiet 22,5 millioner kroner på valg og afstemninger, viser en note, som partiet i dybeste stilhed efterfølgende har tilføjet regnskabet på partiets hjemmeside. Ifølge Ekstra Bladets oplysninger advarede kræfter i hovedbestyrelsen mod, at det oprindelige regnskab var uredeligt.

Brugte 3,75 mio. kr. pr. mandat
Man skjulte simpelthen bilag fra valgkampen for 18,5 millioner kroner ved at bogføre beløbet som 'henlæggelser' i regnskabet. Når der står henlæggelser i et regnskab, er der normalt tale om fremtidige omkostninger - altså ikke penge, som allerede er blevet brugt på en valgkamp. (artiklen fortsætter under billedet)

Her skjuler Søren Pape og resten af K-toppen, hvad partiets historisk ringe valgresultat har kostet medlemmerne og bidrags-yderne fra erhvervslivet.
Her skjuler Søren Pape og resten af K-toppen, hvad partiets historisk ringe valgresultat har kostet medlemmerne og bidrags-yderne fra erhvervslivet.
 
Her har de Konservative i stilhed tilføjet en note, som ifølge Knut Gotfredsen, formand for Transparency International og mangeårig statsautoriseret revisor, er helt utilstrækkelig.
Her har de Konservative i stilhed tilføjet en note, som ifølge Knut Gotfredsen, formand for Transparency International og mangeårig statsautoriseret revisor, er helt utilstrækkelig.

Ved folketingsvalget i 2015 fik partiet - med den nye K-leder Søren Pape ved rorpinden - et historisk ringe valg. Blot seks mandater blev det til - en nedgang fra otte mandater i forhold til 2011-valget.

Ifølge det 'pyntede' årsregnskab kostede hvert mandat altså blot 667.000 kroner at få valgt.

Men reelt brugte de Konservative altså 3,75 millioner kroner per indvalgt folketingsmedlem, hvilket også er historisk i en dansk valgkamp.

Annonce:

Utroligt
Ekstra Bladet har som nævnt vist regnskabet med den 'påklistrede note' til den mangeårige revisor Knut Gotfredsen, der altså i dag er formand for Transparency International, som kæmper for åbenhed og i mod korruption.

- Det er utroligt, at regnskabet er godkendt først af ledelsen, så af revisor og endeligt af landsmødet, lyder det fra Knut Gotfredsen, der altså har revideret et utal af regnskaber.

- Det er ikke i orden, at den største regnskabspost - valg og afstemninger - er opgjort og præsenteret helt forkert. De oplysninger, som er anført på en ekstra side gør jo ikke selve regnskabet rigtigt. Derfor bør det kaldes tilbage, og et nyt fremsendes og godkendes, fortsætter han.

Annonce:

- Det er så eklatant og stor en fejl, at alle må have sovet i timen. Alt afhængig af reglerne i partiets vedtægter bør man indkalde til nyt ekstraordinært landsmøde, hvor man godkender det korrigerede regnskab for 2015. De sider, som ledelsens og revisorernes påtegning står på ... de bliver ikke mere rigtige af, at man klister sådan en side på, fastslår han om den tilføjede note, som altså er påført i dybeste hemmelighed - og hvor ordlyden i øvrigt, ifølge Ekstra Bladets kilder, er i strid med sandheden.

Fifler igen med sandheden
K-toppen skriver i noten, at partiet efter offentliggørelsen er blevet gjort opmærksom på, at de 18,5 millioner kroner var bogført forkert. Ifølge Ekstra Bladets kilder var hele partitoppen advaret på forhånd, men valgte altså at præsentere medlemmerne for et regnskab, der var vildledende og skjulte sandheden om den største udgiftspost.

Det er Søren Papes højre hånd, partisekretær Søren Vandsø, som har forberedt og underskrevet regnskabet sammen med forretningsudvalget. Efterfølgende blev det godkendt af hovedbestyrelsen og præsenteret for medlemmerne på landsrådet i september måned i år.

Søren Vandsø mener dog, at alt er i sin skønneste orden - men mener ikke, at Ekstra Bladet bør stille spørgsmål til de Konservatives regnskab.

Annonce:

- I skjuler, hvad jeres valg-omkostninger har været?

- Nej for det er jo samme beløb.

- I regnskabet står, at 'valg og afstemninger' har kostet fire millioner. Der da ikke nogen, som kan se, at de 18,5 millioner kroner under henlæggelser også er brugt på valgkamp?

- Derfor vil vi gerne præcisere det i noten.

- Men det er da forkert?

- Nej det er ikke forkert. Det er bare ikke præcist nok.

- Så I har skjult for medlemmerne, hvad valgkampen kostede?

- Det har ikke været præcist nok.

- I virkeligheden har jeres valgkamp og EU-afstemningen kostet 22,5 og ikke fire millioner kroner?

- Derfor har vi præciseret det.

- Hvornår har I tilføjet noten med præciseringen?

- Hvorfor er det interessant?

- Det er interessant, når nogen retter i et regnskab ...

- Vi har ikke rettet det. Vi har tilføjet en  note.

- Var jeres oprindelige regnskab, som I fremlagde for medlemmerne og offentligheden, retvisende?

- Det kunne have været mere præcist.

Annonce:

De Konservative Folkeparti fik ifølge årsregnskabet 20 millioner kroner fra det private erhvervsliv i 2015.

--------- EKSTRA SPLIT ELEMENT ---------

Uafhængig revisor: En ledelses-beslutning

Det er Mogens Andreasen, partner og statsautoriseret revisor hos Ernst & Young, som har været uafhængig revisor på regnskabet. Han mener ikke, at der er noget at komme efter:

- Det mener jeg ikke. Resultat og egenkapital viser det samme.

- Og hvordan posterne så fordeler sig; det er ikke din opgave at holde øje med…

- Jo, det er det. Men hvis du læser det, som står under henlæggelser, så står der, at det er henlæggelser til valg og afstemninger.

- Så er det også penge, der er forbrugt i 2015, og du skriver under 10. juni i år. Hvordan kan det blive til henlæggelser, når pengene er brugt?

- De er trukket som en post. Og hvis du kigger på henlæggelseskontoen, er de væk. Så de har henlagt og forbrugt i året.

- Hvordan kan du skrive under på et regnskab, hvor der er henlæggelser, når du ved, at pengene er brugt?

- De er jo en henlæggelse, som er udgiftsført. Det er ikke en resultatdisponering. Den er udgiftsført.

- Man kunne bare have lagt det ind under valg og afstemninger i stedet for at lægge det under henlæggelser velvidende, at pengene er brugt...

- Det er en ledelsesbeslutning.

En ledelses-beslutning kalder partiets revisor det. Her er ledelsens underskrifter.
En ledelses-beslutning kalder partiets revisor det. Her er ledelsens underskrifter.
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: