Annonce:
Annonce:

Aftale på plads: Ensartet CO2-afgift må vente

Et bredt politisk flertal er enedes om grøn skattereform med ambition om en ensartet CO2-afgift i 2030

Joachim B.: Ny grøn skattereform udstiller regeringens manglende vilje.
Annonce:
Følg Politik

Der kommer ikke en ensartet CO2-afgift lige med det samme i den grønne skattereform, som regeringen præsenterer tirsdag.

Afgiften kommer først senere. Det fremgår af den brede politiske aftale, som er indgået mellem regeringen, De Radikale, SF, Venstre og De Konservative.

Aftalepartierne har en ambition om, at Danmark i 2030 skal have en ensartet CO2-afgift.

Aftalen præsenteres i Finansministeriet med finansminister Nicolai Wammen (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) i spidsen.

På spørgsmålet om, hvorvidt regeringen kan give en garanti for, at der faktisk bliver indført en ensartet CO2-afgift, siger skatteminister Morten Bødskov, at det er 'en ambition'.

- Du har den sikkerhed for det, at der er et meget bredt flertal bag, som ikke blot har forpligtet sig til en grøn skattereform, men jo også har forpligtet sig på en klimaaftale før sommerferien og på en klimalov.

Annonce:

- Man kan sige, at sammenhængende tegner det et billede af bred opbakning til en meget ambitiøs omstilling af det danske samfund, siger han.

En ekspertgruppe skal i de kommende år finde svaret på, hvordan man bedst muligt indfører en ensartet CO2-afgift.

Det har ifølge regeringens udspil til den grønne skattereform hidtil vist sig at være en svær opgave.

Netop manglen på en hurtig, ensartet CO2-beskatning er hovedårsagen til, at regeringens støtteparti Enhedslisten tidligere tirsdag meldte ud, at partiet ikke går med i aftalen.

Det skete med hårde ord fra klimaordfører Mai Villadsen (EL). Hun mener, at 'regeringen og partierne bag aftalen har syltet beslutningen om den nødvendige CO2-afgift'.

De Radikale kunne også godt have tænkt sig, at den ensartede CO2-afgift var blevet indført hurtigere.

Politisk leder Sofie Carsten Nielsen (R) afviser imidlertid kritikken fra Enhedslisten.

Annonce:

- Det er ikke nogen hemmelighed, at det her har været grunddiskussionen. Og står det til os, er det 'hurtigst muligt'. Jeg ville ønske, at vi kunne indføre den (CO2-afgiften, red.) i morgen.

- Men vi har bare erkendt, at den ikke findes endnu. Og derfor skal dette ekspertudvalg arbejde, og endda arbejde rimelig hurtigt, og fremlægge bud på det, siger hun.

Ifølge aftalen vil den grønne skattereform medføre reduktioner på 0,5 ton CO2 frem mod 2025.

Aftalen indeholder samlet lettelser på omkring seks milliarder kroner for erhvervslivet. Håbet er, at virksomhederne vil bruge lettelserne til at investere i den grønne omstilling. Disse lettelser træder i kraft næste år.

Fra 2023 bliver energiafgifterne for virksomheder til gengæld forhøjet.

FAKTA: Her er den nye flerfasede skattereform

Tirsdag præsenterede regeringen, Venstre, De Radikale, SF og De Konservative præsentere en ny skattereform.

Med aftalen vil man blandet andet frem mod 2030 udvikle en ensartet CO2-afgift. Derfor gennemføres skattereformen i to faser, fremgår det af aftalen.

Første fase (2020 til 2022):

* Energiafgift på fossile brændstoffer for erhverv stiger med seks kroner per gigajoule. Forhøjelsen indfases fra 2023. Dog undtages landbrug, gartnerier og erhverv med mineralogiske processer (eksempelvis cementproduktion) indtil 2025.

* Der nedsættes en ekspertgruppe, der skal komme med forslag til udformningen af den ensartede CO2-afgift. Ekspertgruppen skal være færdig i efteråret 2022. Derefter vil der være politiske forhandlinger.

Anden fase (fra 2023):

* Her skal rammen for en ensartet CO2-afgift fastlægges.

* I 2025 kigges der på aftalen igen for at vurdere afgiftsniveauet og kompensationen til virksomhederne i forhold til de opnåede CO2-reduktioner.

* Aftalepartierne har en ambition om, at der er en ensartet CO2-afgift i 2030.

Kompensation til erhvervslivet:

* Regeringen og aftalepartierne har sat knap seks milliarder kroner til side til kompensation i erhvervslivet. Herunder en tilskudspulje på 360 millioner kroner og en udvidelse af erhvervspuljen på 315 millioner kroner til energieffektiviseringer og grøn omstilling.

Lempelser og kompensationer til erhvervslivet løber i perioden 2021 til 2025. De skal ifølge aftalen give erhvervslivet bedre muligheder for at omlægge produktion og for at investere i grøn omstilling.

Kilde: Skatteministeriet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: