Aftale på plads: Nu bliver det sværere at blive dansker

Regeringen har indgået en aftale om stramninger af kravene for at få dansk statsborgerskab med Socialdemokraterne og de borgerlige partier

Regeringen har fået en aftale i hus om stramninger af sprogkrav, selvforsørgelse, statsborgerskabsprøven og kriminalitet.(Polfoto)
Regeringen har fået en aftale i hus om stramninger af sprogkrav, selvforsørgelse, statsborgerskabsprøven og kriminalitet.(Polfoto)

Udsigten til et dansk pas og stemmeret ved folketingsvalg vil for fremtiden være længere.

Det står klart, efter regeringen i dag har indgået en aftale med de borgerlige partier og Socialdemokraterne om at stramme kravene for at få dansk statsborgerskab.

- Det er en gedigen opstramning i forhold til tildeling af statsborgerskab i Danmark. Man skal beherske det danske sprog. Man skal holde sig ude af kriminalitet, og man skal være selvforsørgende, siger udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg, til TV2 News.

Se også: For let at få dansk pas? Tag statsborgerskabs-prøve her

Øgede sprogkrav
Aftalen indebærer, at der stilles højere krav til ansøgernes sprogkundskaber. Hvor det før var nok at bestå den skriftlige og mundtlige prøve i Dansk 2, skal man fremover kunne bestå Dansk 3.

Det svarer til, at man skal mestre dansk på 9. klasseniveau mod tidligere 7. klasseniveau.

Derudover erstattes den nuværende statsborgerskabsprøve af en ny indfødsretsprøve, hvor ansøgeren skal have kendskab til danske samfundsforhold, dansk kultur og historie. Prøven udvides fra 32 til 40 spørgsmål, og antallet af rigtige svar skal være 32 mod 22 i dag.

Det svarer til, at ansøgere fremover skal svare rigtigt på 80 procent af spørgsmålene mod i dag godt 73 procent.

Se også: Støjberg bøjer nakken i statsborgerskabs-sag

Selvforsørgelse og kriminalitet
Partierne er også blevet enige om at hæve selvforsørgesleskravet, så ansøgere nu skal have været selvforsørgende i fire og et halvt år inden for de seneste fem år.

Det er en skærpelse fra de nuværende 2,5 år ud af de seneste fem år. At være selvforsørgende betyder eksempelvis, at ansøgere ikke må have været på kontanthjælp.

Endeligt strammes kravene i forhold til kriminalitet. I dag skal der, afhængigt af straffen gå tre til 20 år, fra man har begået kriminalitet, til man kan søge om statsborgerskab. Den tidsramme øges nu med 50 procent.

Se også: Inger Støjberg undgår straf for udtalelser om terrorsag

Med i aftalen er Venstre-regeringens støttepartier Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance. Socialdemokraterne er det eneste parti fra rød blok, som er med i aftalen.

Astrid Krag, Socialdemokraternes integrationsordfører, er tilfreds med aftalen med de borgerlige partier, selvom den sætter resten af rød blok uden for indflydelse.

- Der er for mange, der har fået statsborgerskab, som ikke kan dansk, lyder det fra Astrid Krag.

289 kommentarer
Vis kommentarer