- Aldrig oplevet noget så dårligt

I forbindelse med afgivelse af brevstemmer har flere kommuner sat forkert vejledning op i stemmeboksene

Følg Politik

1. juni skal danskerne stemme, om vi skal afskaffe EU-forsvarsforbeholdet eller ej.

Men det praktiske op til afstemningen går ikke som smurt for regeringen. Først måtte ordlyden på stemmesedlen ændres, og nu erkender Indenrigs- og Boligministeriet, at der er begået fejl i flere kommuner i forbindelse med afgivelsen af brevstemmer.

Det sker i et svar på et udvalgsspørgsmål stillet af Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt.

'I forbindelse med afgivelse af brevstemmer viser det sig, at flere kommuner har sat forkert vejledning op i stemmeboksene. Kan ministeren være behjælpelig med oversigt over fejlens karakter og omfang?'

Og nu har indenrigs- og boligminister bekræftet, at der er sket fejl.

Helt konkret er borgere i Københavns Kommune, Fredericia Kommune, Faxe Kommune, Furesø Kommune, Gentofte Kommune og Thisted Kommune blevet mødt med et opslag, som var tiltænkt valgdagen 1. juni.

Her stod der, at '[d]er stemmes om det forslag til lov om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet, der er vedtaget af Folketinget'.

Aldrig oplevet noget så dårligt
Problemet er bare, at det først blev vedtaget 10. maj, så de, der har brevstemt, er blevet oplyst noget forkert, inden de satte deres kryds.

Og Dansk Folkepartis formand er ikke imponeret.

'Jeg har aldrig oplevet en folkeafstemning, der har været så dårligt forberedt og håndteret. Det er helt tydeligt, at regeringen har behandlet det med venstre hånd, og det lever slet ikke op til den standard, vi normalt forbinder med dansk demokrati. Det er virkelig ærgerligt. Ikke mindst fordi afstemningen formodentlig kan være en af de mest afgørende for dansk forsvarspolitik siden Anden Verdenskrig.'

'Derfor var det også en skandale, at regeringen fra start af prøvede at skjule, hvad det egentlig handler om, ved at formulere et valgkort uden at nævne hverken EU eller forsvarsforbeholdet. Det blev heldigvis rettet, men efterfølgende er der bare sket fejl på fejl på fejl. Det er meget bekymrende, skriver Morten Messerschmidt til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Jakoks
Det er ikke første gang, at der har været rod i den i forbindelse med folkeafstemningen.

På den første stemmeseddel udarbejdet af regeringen stod der: 'Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar?'.

Det fik efterfølgende massiv kritik. Især fra DF, der mente, at stemmesedlen var manipulerende og et forsøg på at få flere til at stemme ja.

Senere måtte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på knæ og ændre ordlyden, så den nu hedder:

'Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet?'.

1. juni skal vi stemme om forsvarsforbeholdet. Men hvad er det helt præcis, vi skal stemme om? Vi undrer os, og noget tyder på, at danskerne gør det samme. Partierne gør det ikke ligefrem nemmere at forstå, hvad forsvarsforbeholdet egentlig er.

Hvad stemmer vi om?

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Morten Messerschmidt har tidligere stemt for at sende danske soldater til Mali under fransk ledelse, selvom han nu advarer imod, at det samme vil ske, hvis Danmark stemmer ja til at fjerne forsvarsforbeholdet. Hør interviewet med ham i 'Ingen kommentarer'.

Mere fra Ekstra Bladet+

Qatar er et diktatur, styret af emiren og et præsteskab med rod i shariaen

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind