Allerede før han sagde op: Sådan skabte DR-boss sit eget nye job

Mens han var i DR var Ulrik Haagerup allerede sidste år med til at grundlægge den fond, der står bag hans nye arbejdsplads. Med startkapital på 300.000

Hør om en af Haagerups møgsager lige her. Det er en histore, som Ekstra Bladet afslørede tilbage i år 2014

Flere måneder før sin exit fra DR var det økonomiske sikkerhedsnet allerede ved at blive spændt ud under afgående nyhedsdirektør Ulrik Haagerup

I torsdags kom det frem, at Haagerup forlader DR d. 1. september for at blive direktør i ’det nystiftede’ Constructive Institute, som skal høre hjemme i Aaarhus Universitets lokaler og arbejde på mere løsningsorienteret journalistik.

Men allerede d. 25. november sidste år blev fonden Constructive Foundation stiftet med Ulrik Haagerup selv som formand samt en fuldt funktionsdygtig bestyrelse. 

Det afslører et opslag i virksomhedsregistret CVR. Her fremgår det også, at fonden blev stiftet med en startkapital på 300.000 kroner.


Tjente millionløn
Haagerup arbejdede fortsat på fuld tid til en årsløn på 1,7 mio. som nyhedsdirektør i DR, mens de indledende skridt blev taget til det nye institut. Og ifølge Constructive Institutes hjemmeside, der gik i luften i sidste uge, har instituttet allerede modtaget finansiering fra tøjimperiet Bestseller samt fondene TrygFonden, Den Fynske Bladfond og Aarhus Stiftstidendes Fond, hvoraf sidstnævnte ifølge et svar fra Ulrik Haagerup til Ekstra Bladet står bag de 300.000 i startkapital.

Med i Constructive Foundations bestyrelse sidder tidligere DR-profil og konservative minister, Connie Hedegaard, der samtidig er ny bestyrelsesformand for Aarhus Universitet.

Også Aarhus Universitets pressechef, Anders Corell, er født medlem af fonden.

I et halvt år
Han bekræfter over for Ekstra Bladet, at Haagerup længe har syslet med grundstenene til det, der nu bliver hans nye arbejdsplads.

- Ulrik Haagerup og Orla Borg har henvendt sig med ideen til ledelsen på Aarhus Universitet og spurgt, om det var noget, Universitetet var interesseret i at medvirke i for mere end et halvt år siden. Ledelsen var positiv overfor ideen om at huse et selvstændigt og uafhængigt center i lokaler på Aarhus Universitet, siger Anders Corell til Ekstra Bladet.

Ifølge pressechefen står fonden bag instituttet for den økonomiske forvaltning.

 - Universitetet har ikke noget at gøre med økonomien. Der er tale om en selvstændig instititution med egen bestyrelse, det er den, som forvalter de midler, som fonde og virksomheder skyder i Constructive Institute.

Ulrik Haagerup stopper 1. september i DR. Han annoncerede sin afgang i sidste uge efter en længere periode med dårlig omtale af Danmarks Radio, herunder sagen Johannes Langkildes kones hest samt Haagerups egen aftale om betalt flyvning mellem hjemmet i Jylland og København.

 

Bijobbede i skjul: Det må være en fejl

Afgående nyheds-boss Ulrik Haagerup fastholder, at hans uafhængighed som nyhedsdirektør i DR har været intakt, selvom han i månedsvis samtidig har været formand i en fond, der har indhentet økonomisk støtte fra store danske virksomheder og fonde.

Det skriver han sent søndag aften i et skriftligt svar til Ekstra Bladet.


- Alle donationer er gået til fonden Constructive Foundation, der i forbindelse med det stiftende møde 1. marts fik Per Westergård som formand. Jeg har ikke oplevet, at der på noget tidspunkt eller på nogen måde har været interessekonflikter i forbindelse med mit arbejde i DR og dialogen med fondens bidragsydere, lyder det fra Haagerup, som mener, at der er ’et tydeligt interessesammenfald, idet arbejdet for balanceret nyhedsjournalistik, som bidrager konstruktivt til samfundsdebatten er et stærkt fokus hos både DR Nyheder og i det nystiftede institut.’

Det fremgår ellers af DR’s etiske retningslinjer om bijob, at medarbejdere ikke må sammenblande personlige og/eller private interesser med DR-arbejdet.

Dette afviser Haagerup blankt er tilfældet, efter han nu bliver direktør på et institut, der styres af en fond, han selv var med til at stifte, mens han var nyhedsdirektør i DR.

Bijob skal fremgå
Men sikkert er det i hvert fald, at offentligheden i flere måneder ikke har haft mange chancer for at kunne følge med i DR-bossens bibeskæftigelse uden at lave en kørsel i CVR-registret på Haagerups navn.

DR kræver ellers ifølge sine egne etiske retningslinjer, at alle medarbejderes lønnede og ulønnede bijob godkendes og offentliggøres via en særlig bijob-liste, som løbende opdateres og offentliggøres for licensbetalerne på DR's hjemmeside.

Men hverken på den senest opdaterede liste fra onsdag i sidste uge eller listen fra d. 9. januar, optræder Ulrik Haagerups formandspost i fonden, der altså blev stiftet i november.

Haagerup fortæller imidlertid til Ekstra Bladet, at han allerede har søgt og fået tilladelse til at være formand i fonden, samt at det er en fejl, at det ikke fremgår på hjemmesiden.

- Jeg har søgt bijobtilladelse til at oprette Constructive Institute som uafhængigt institut under Aarhus Universitet. Dette er sket den 24. okt 2016. Det fremgår heraf at instituttet skal have til formål at skabe forskningsbaseret viden om mediernes påvirkning af den offentlige meningsdannelse  og udbredelse af kendskabet til konstruktiv journalistik – og at mit eget arbejde i bestyrelsen vil være ulønnet. Ansøgningen er godkendt af DRs generaldirektør, skriver Haagerup til Ekstra Bladet og fortæller, at tilladelsen er fornyet d. 9. januar i år.

- Når det konkrete bijob ikke figurerer på den liste, som fremgår af DRs hjemmeside, så skyldes det, forstår jeg, en ekspeditionsfejl i den afdeling, som opdaterer listerne. Bijobbet vil følgelig blive tilføjet listen i forbindelse med førstkommende ajourføring, skriver den afgående nyhedsdirektør.

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.