Annonce:
Annonce:

Alternativ-profil på luksusorlov: Optjener løn samtidig

Christina Olumeko fra Alternativet kommer til at optjene folketingsløn, mens hun er på orlov for at skrive sit speciale. Hun følger blot reglerne, oplyser hun til Ekstra Bladet

Mode-hykleri hos Alternativet.
Annonce:
Følg Politik

Folketingspolitikeren Christina Olumeko fra Alternativet går i næste uge, 28. marts, på orlov frem til 1. juni. Det oplyser Alternativets pressechef til Ekstra Bladet.

Det gør hun, fordi hun skal skrive speciale i Statskundskab, som hun læser på Københavns Universitet.

Og det er særdeles lukrativt for Christina Olumeko at skrive speciale ved siden af hvervet som folketingspolitiker.

Selvom Christina Olumekos orlov er ulønnet, da den skyldes 'private anliggender', optjener hun stadigvæk det guldrandede folketingseftervederlag i den periode, hun er væk.

Således vil hun optjene knap en halv måneds folketingsløn, for hver måned hun er fraværende. I og med at orloven varer frem til 1. juni, vil Olumeko dermed optjene knap 60.000 kroner uden at røre en finger - politisk.

Annonce:

Eftervederlaget er en månedlig ydelse, som bliver udbetalt, når en politiker stopper i Folketinget. Her kan et eks-MF få udbetalt op til to års fuld løn for fire års medlemskab af Folketinget.

Derudover optjener hun også midler til dækning efteruddannelse, ligesom alle andre folketingsmedlemmer gør, i den periode de er valgt ind.

Christina Olumeko kan se frem til at optjene 130.000 kroner i de måneder, hun er på orlov fra Folketinget i forbindelse med sit speciale-skrivning. Foto: Christian Falck Wolff/Ritzau Scanpix
Christina Olumeko kan se frem til at optjene 130.000 kroner i de måneder, hun er på orlov fra Folketinget i forbindelse med sit speciale-skrivning. Foto: Christian Falck Wolff/Ritzau Scanpix
 

Bør man ikke kunne
- Er det fair, at du kommer til at optjene eftervederlag i den tid, du skriver dit speciale og dermed ikke laver noget parlamentarisk arbejde?

- Jeg synes ikke, man bør kunne optjene eftervederlag i en længere orlovsperiode, siger Christina Olumeko, og fortsætter:

- I det hele taget skal vi få kigget på løn- og arbejdsvilkår for folketingsmedlemmer.

Christina Olumeko oplyser til Ekstra Bladet, at hun selv blot følger Folketingets regler på området, og ifølge dem er det ikke muligt at frasige sig eftervederlaget i orlovsperioden, da det ville kræve en ændring af valgloven.

Men det er Alternativet åbne for, oplyser hun samtidig.

Derfor får hun eftervederlag

Hvis folketingspolitikere går på orlov 'af andre årsager' end eksempelvis sygdom, bortfalder deres løn under orlovsperioden.

De optjener dog stadigvæk retten til eftervederlag i de måneder, som de er på orlov i, så længe orlovsperioden ikke er længere end halvdelen af ens seneste valgperiode og udgør mindst 12 måneder.

Således står der i Folketingets vedtægter om Vederlag og pension mv. for Folketingets medlemmer:

Pargraf 109, stk. 13.

Et ordinært medlem, der af andre grunde end de i stk. 10-12 nævnte begærer og får bevilget orlov, kan ikke oppebære vederlag i orlovsperioden, ligesom denne periode ikke medtages ved beregningen af pensionsanciennitet. Retten til eftervederlag og dækning af udgifter til efteruddannelse mv. bortfalder, hvis orlovsperioden overstiger halvdelen af den seneste valgperiode og udgør mindst 12 måneder.

Annonce:

Sidste chance 
Grunden til at Christina Olumeko er nødt til at skrive sit speciale nu, er fordi hun til sommer har brugt tre år på sin kandidat, hvilket er den maksimale tid, man må bruge på Københavns Universitet.

- Du har vel hele tiden vidst, at din tid ville løbe ud nu, så hvorfor har du ikke skrevet dit speciale før valget?

- Det har jeg ikke haft mulighed for, da jeg har haft fag alle semestre, fordi jeg tidligere har skubbet nogle fag, siger Christina Olumeko, og fortsætter: 

- Men nu har jeg nået det maksimale antal år, så det er min sidste chance nu for at få det i hus.

Fair over for vælgerne?
Christina Olumeko blev valgt ind i Folketinget for Alternativet med næstflest personlige stemmer kun overgået af Franciska Rosenkilde.

- Er det ikke unfair over for alle dem, som har valgt dig ind, at du er nødt til at tage orlov for at studere midt i en valgperiode?

Annonce:

- Det synes jeg ikke. Der kommer en rigtig god suppleant ind, som kommer til at arbejde med de samme ordførerskaber, og som er godt inde i sagerne. Så jeg tror, han kommer til at gøre det rigtig godt, og derfor bliver der ikke nogen forskel på det politiske arbejde.

- Men det er rigtigt, at man kommer ikke til at se mig i medierne og på de sociale medier lige så meget, og den del kan nogen da måske godt komme til at savne.

Christina Olumekos suppleant hedder Noah Sturis, og han skal varetage hendes udvalgsposter og ordførerskaber i den tid, hun er på orlov.

Afsløret: Modehykleri hos Alternativet  

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
De har fået nok af Løkke
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: