Alternativet: Ekstrem ulighed skal øverst på dagsordenen

Global skat på pengetransaktioner skal tage fra de rige og give til de fattigste, foreslår Alternativet

Arkivfoto: Mads Nissen, POLFOTO
Arkivfoto: Mads Nissen, POLFOTO

Der er noget rivravruskende galt, når otte mænd ejer det samme som 3,6 milliarder af de fattigste på kloden.

Det mener Alternativet, som kræver, at bekæmpelsen af ekstrem ulighed får plads øverst på de ansvarlige partiers dagsorden.

Det er en rapport fra den internationale udviklingsorganisation Oxfam Ibis, som ifølge Information har opgjort, hvordan verdens økonomiske ressourcer er fordelt.

- Flere hundrede millioner mennesker sulter og lider, alt imens de økonomiske midler, som kunne gøre en forskel for dem, opsuges af de milliardærer, der i forvejen har allermest. Det er helt absurd, siger Rasmus Nordqvist, politisk ordfører i Alternativet.

Partiet mener, at globale skatteregler er vejen mod en mere lige verden.

- Vi foreslår, at vi laver klare internationale aftaler omkring skat, så vi sørger for, at folk ikke skjuler deres værdier, og at de betaler ordentlig skat i de lande, de skaber deres værdier i, siger han.

Derudover stemmer Alternativet for en global skat på blandt andet handel med aktier og obligationer og andre finansielle transaktioner - den såkaldte Tobin-skat.

- Vi mener, at ulighed burde være meget højere på vores politiske dagsorden. Det vil vi kæmpe videre med. Det er både i Danmark, i de andre lande og på EU-niveau, at vi kan gøre noget ved det her, siger den politiske ordfører.

Alternativet foreslog i sit finanslovsudspil at investere 75 milliarder kroner over fire år i at øge ligheden både i Danmark og i udlandet.

Ifølge rapporten fra Oxfam er Facebook-stifteren Mark Zuckerberg og Microsoft-grundlæggeren Bill Gates blandt de otte velhavende mænd, der sidder på de mange værdier.

Rapporten udgives forud for det årlige World Economic Forum-møde. Mødet afholdes for verdens politiske og økonomiske ledere i Davos i Schweiz.

18 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere