Alternativet om kongehuset: Det har vi ingen holdning til

Mens partierne på Christiansborg diskuterer, om de kongelige skal have flere eller færre penge, så har Alternativet endnu ikke fundet ud af, om de overhovedet går ind for at have et kongehus

Her følger Alexandra sønnen Felix i skole (Foto: Jonas Olufson)
Følg Politik

De alternative hoveder skal i blød.

Det nye parti på tinge, Alternativet, har nemlig ikke fundet ud af, om de overhovedet går ind for et kongehus i Danmark.

Det oplyser den politiske ordfører Rasmus Nordqvist, da Ekstra Bladet ringer for at høre til et forslag fra Enhedslisten, hvor grevinde Alexandras indtægter skal modregnes i hendes årlige apanage.

Grevinden får 2,3 millioner kroner om året i apanage, men til efteråret stiller Enhedslisten et beslutningsforslag, der dels vil modregne Alexandras andre indtægter og dels lukker ned for apanage til fraskilte i fremtiden.

Alex' apanage op i Folketinget

Det kommer, når det kommer
Alternativet vil dog ikke lægge sig fast på en kurs overfor de kongelige.

- Det er slet ikke noget, som vi har diskuteret, så det siger vi ikke noget til endnu. Når beslutningsforslaget kommer, så vil vi selvfølgelig bearbejde det godt, så vi kan få dannet os en holdning, siger han til Ekstra Bladet.

- Du har ikke en umiddelbar indstilling til forslaget?

- Nej, det har jeg ikke.

- Hvad er så jeres holdning til kongehuset og apanage generelt?

- Det er slet ikke noget, som vi har brugt tid og energi på at diskutere, så det har vi ikke en samlet holdning til. Det kommer, når det kommer.

- Så I har ingen holdning til, om de skal have flere eller færre penge?

- Nej,

- Hvad er så jeres holdning til, om vi overhovedet skal have et kongehus?

- Det vi ikke nogen holdning til endnu, og det kan da være, at man kommer til en konklusion om, at det er man meget uenige i.

Alexandras hus er blevet solgt

Det skal bearbejdes på laboratorier
- Det er jo en debat, som skiller ekstremt meget, fordi der både er glødende modstandere og tilhængere. Alt kræver ikke enighed, så det kunne være et sted, hvor det faktisk er mest frugtbart, hvis man siger, at der er en uenighed, siger Rasmus Nordqvist.

- Hvordan gør man så, som parti, hvis man ikke kan finde en linje? Hvad så i Folketingssalen?

- Så kan vi gøre som andre partier, hvor hvert medlem stemmer efter egen overbevisning. Men vi har ikke diskuteret det, så det kan godt være, at vi er fuldstændig enige.

- Hvornår tager I så hul på debatten?

- Det ved vi overhovedet ikke, men det kan da være, at nogle bliver inspireret nu, hvor du skriver om det.

- Hvordan ville sådan en diskussion finde sted i Alternativet?

- Det skal bearbejdes på en række laboratorier, og i sidste ende vil det være vores politiske forum, som skal tage beslutning til, om det bliver vores politik eller ej.

- Hvad er så din personlige holdning til kongehuset, hvis du skal stemme i salen?

- Jeg vil gerne have en god dialog først, hvor jeg bliver klogere, det er hvad vores laboratorier også kan, siger Rasmus Nordqvist.

Danskerne: Tag pengene fra Henrik

SF bakker op
Bliver Enhedslistens forslag vedtaget, betyder det, at hverken Mary eller Marie vil kunne se frem til en fast ydelse fra staten i tilfælde af skilsmisse.

Både De Konservative og Dansk Folkeparti mener dog ikke, at der hverken skal røres ved grevinde Alexandra og mulige fraskiltes apanage i fremtiden.

Grevinde Alexandra får for tiden 2,3 millioner kroner i såkaldte årpenge, mens hun samtidig har en bestyrelsespost i et internationalt medicinalfirma, ligesom hun tjener penge på foredrag.

Desuden har hun for nylig aktiveret sit private firma med henblik på at arbejde lidt mere. Men står det til Enhedslisten, skal de beløb fremover modregnes i apanagen på 2,3 millioner kroner, og det bakker SF op om.

’Jeg mener ikke grevinden bør være på finansloven. Kongehuset må selv dække de forskellige royales udgifter ud af dronningens apanage og så må dronningen jo selv vurdere hvem, der yder en indsats, som bør dækkes af hendes apanage. Desværre tror jeg ikke, dette synspunkt har opbakning i Folketinget på nuværende tidspunkt’ lyder det fra gruppeformand Jonas Dahl.

Læserne holder med Alex: Ligeså grådig som alle andre danskere

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind