Alternativets ruskeri-sag: - Det kunne næsten ikke være værre

Anklager om at Alternativets nye leder, Josephine Fock, har overfuset ansatte, er det sidste, partiet har brug for, vurderer politisk kommentator

Det er få unger siden Josephine Fock kunne lade sig hylde som ny leder for Alternativet. Nu står hun med sin første møgsag som partileder. Video: Ritzau Scanpix.

Anklager mod Alternativets politiske leder, Josephine Fock, og kritikken af hendes ledelsesstil rammer partiet, hvor det gør allermest ondt. Det vurderer Erik Holstein, politisk kommentator for Altinget.

Noget tyder på, at partiet ikke kan slippe væk fra personsager. Og det risikerer ifølge ham at trække både Fock og Alternativet som parti ned.

- Hvis der er noget, Alternativet ikke har brug for, så er det flere personsager. Og så kommer der personsager på den, man lige har valgt som ny politisk leder. Det kunne næsten ikke være værre, siger Erik Holstein.

Fock er havnet i en penibel situation, efter at hun i en artikel i Information af anonyme kilder beskyldes for at have en ubehagelig ledelsesstil.

I artiklen fortæller fire kilder, at de med egne øjne har set Josephine Fock gribe fysisk fat i folk, når hun er blevet vred på dem.

Tirsdag svarede Alternativets folketingsgruppe på spørgsmål, om de har 100 procent tillid til Josephine Fock som leder.

- Vi samarbejder med hende 100 procent, sagde Alternativets gruppeforperson, Susanne Zimmer.

Senere udsendte partiets hovedbestyrelse en pressemeddelelse. Her udtrykte bestyrelsen 'fuld tillid til Josephine Fock'.

Anklagerne og folketingsgruppens halvhjertede opbakning gør ifølge den politiske kommentator livet svært - både for Fock og for partiet som helhed.

- Det her tyder på, at det er et parti, der nærmest er ustyrligt i øjeblikket. Det er det sidste signal, man skal sende til vælgerne lige nu, siger Erik Holstein.

Josephine Fock har kun kort kommenteret anklagerne. Og hun har ikke skudt dem hårdt nok ned, til at hun kan sidde trygt i ledelsesstolen, mener han.

- Hendes problem er, at hun ikke er kommet med en klar afvisning af beskyldningerne. Så meget tyder på, at kritikken faktisk er berettiget, siger Erik Holstein.

Talsperson: Ingen henvendelser dokumenterer ruskeri

Josephine Fock er i øjeblikket ellers genstand for anklager i en artikel i Information. Her siger fire anonyme kilder, at hun fysisk ruskede i folk, da hun var medlem af Folketinget 2015-2018.

Ifølge talsperson for hovedbestyrelsen Jesper Callesen havde ingen af de fire dog andel i de skriftlige vidneudsagn, som hovedbestyrelsen modtog inden mødet efter artiklen i Information.

- Josephine har gjort rede for sit perspektiv, og hovedbestyrelsen har i perioden siden 22. februar modtaget nogle skriftlige vidneudsagn fra nogle af de kilder, som Information har talt med, siger han til Ritzau.

- Der er ikke noget i de vidneudsagn eller i det, vi hørte på mødet i går, som dokumenterer, at der skulle have været ruskeri eller krænkende handlinger.

- Der er ikke nogen af de skriftlige vidneudsagn, vi har fået på nuværende tidspunkt, som er en af de fire hændelser, der er omtalt i Information, siger Jesper Callesen.

Information har i artiklen talt med 23 kilder, hvoraf nogle udtaler sig med navn, mens andre er anonyme.

Mange kom med kritik af Josephine Focks ledelsesstil og adfærd, da hun sad i Folketinget og var en del af partiets ledelse.

- I går (tirsdag, red.) blev der diskuteret den ledelsessituation, der var i Alternativet, særligt i 2016 og 2017, siger Jesper Callesen.

- Der er ingen tvivl om, at der var et udfordret ledelsesklima i Alternativet på det tidspunkt. Det har vi drøftet med Josephine og fået hendes perspektiv på.

- Så har vi forholdt os til, hvad god ledelse er, og hvordan man skaber et godt arbejdsklima i hele organisationen. Det ligger Josephine og hovedbestyrelsen meget på sinde, at vi har det.

- Og vi mener også, at vi er et helt andet sted, end vi var i 2016 og 2017. Og det skal vi selvfølgelig fortsat udvikle på, siger han.

Josephine Fock har ifølge ham derfor ikke specielt god grund til at være rolig.

- Hun står overhovedet ikke sikkert. Det er langtfra sikkert, at hun er leder af Alternativet inden næste valgkamp, siger han.

Alternativets hovedbestyrelse vil stadig gerne have henvendelser fra anonyme kilder i sag om politisk leder.

Tirsdag aften meldte Alternativets hovedbestyrelse ud, at den har fuld tillid til politisk leder Josephine Fock. Det skete efter et møde i hovedbestyrelsen, hvor hun deltog.

Erik Holstein mener, at det er indlysende, at den politiske leder ikke har opbakning fra folketingsgruppen. Hun blev valgt af partiets bagland på et landsmøde i begyndelsen af februar.

Alternativets politiske leder, Josephine Fock, genkender ikke billedet af, at hun skulle have rusket i ansatte.

- Jeg har ikke rusket i nogen. Hverken medarbejdere, frivillige eller venner for den sags skyld. Jeg ved jo ikke, hvem det er, der har udtalt sig til Information. Det berører mig dybt, siger Josephine Fock til TV2 News.

Fra 2015-2017 var Josephine Fock forkvinde for Alternativets folketingsgruppe, men i 2018 forlod hun Folketinget for at blive direktør i Dansk Flygtningehjælp.

Hun har været på posten under en måned. Alligevel er Josephine Fock allerede havnet i noget af et stormvejr. Foto: Andreas Merrald Dansk politik Alternativets nye leder i møgsag