Anbragte børn skal have mere tid til at sagsøge kommuner

Justitsministeren vil med et nyt forslag forlænge anbragte børns muligheder for at sagsøge kommuner

Anbragte børn, som vil stille kommunen til regnskab for et omsorgssvigt, får nu hjælp fra justitsminister Søren Pind (V). I et samråd torsdag vil han fremlægge et forslag om at forlænge fristen for, hvornår en sag er forældet.

Det skriver Politiken torsdag.

- Det er ikke retfærdigt, at et barn på seks-syv år inden for tre år skal kunne føre en sag mod en myndighed, som har svigtet. Det er ikke holdbart, siger Søren Pind til Politiken.

Samrådet kommer efter en sag om to palæstinensiske søstre, der som voksne har lagt sag an mod Slagelse Kommune. Kommunen greb ikke ind, da søstrene fra 1999 til 2005 var anbragt hos en plejefamilie.

I søstrenes sag mod Slagelse Kommune har spørgsmålet om, hvorvidt sagen var forældet fyldt meget.

I dag kan et barn rejse en civil erstatningssag, inden for tre år efter at en kommune burde have grebet ind over for et overgreb.

Derudover er der en absolut forældelsesfrist, som ofte er ti år, efter at kommunen skulle have grebet ind. Efter den absolutte frist er sagen helt forældet, og det er ikke muligt at lægge sag an. Det gælder også, selv om offeret ikke kendte til reglerne.

Justitsministerens forslag er nu, at både den treårige frist og den absolutte frist ikke længere skal begynde at tælle fra, hvornår kommunen ikke greb ind. I stedet skal fristen først løbe, fra den dag det svigtede barn fylder 21 år.

Derudover vil ministeren forlænge fristen i forbindelse med straffesager, så en krænket person kan lægge sag an, op til et år efter at der falder dom mod gerningsmanden. Det skal gælde, uanset hvor gammel den krænkede person er.

Ifølge forslaget skal ændringerne af forældelsesloven ikke kun gælde for fremtidige krav. Det skal også gælde for krav, som er opstået, før loven trådte i kraft, og som ikke allerede er forældet på det tidspunkt.

Det er dog stadig for tidligt at sige, om forslaget vil få betydning for de palæstinensiske søstres sag.

3 kommentarer
Vis kommentarer