Angribes for hykleri: Her er Mettes rige venner

Socialdemokratisk forslag giver fed rabat til kæmpe-virksomheder. Hykleri, lyder kritikken

Mette Frederiksen er under beskydning, efter at Socialdemokratiet har fremsat et vækstforslag, der sikrer fed skatterabat til erhvervsgiganter. Her svarer hun på jeres spørgsmål under Folkemødet.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har fået sig nogle rigtig gode venner i den absolutte top af dansk erhvervsliv.

En alliance med 12 af de allerstørste virksomheder er begejstrede for krumtappen i Socialdemokratiets udspil til en vækstreform – nemlig at firmaer skal kunne få et øget skattefradrag på 130 pct. for udgifter til egen forskning og udvikling.

Og der er god grund til tilfredsheden hos alliancen, der bl.a. inkluderer erhvervsgiganter som Carlsberg, Vestas, Grundfos, LEO Pharma, Coloplast og Lundbeck.

Bliver S-forslaget til virkelighed, er der selvsagt en fed gevinst at hente hos top-virksomhederne, som har store udgifter til forskning og udvikling.

Alliancen har da også aktivt lobbyet for tiltaget, som alene står for halvdelen af udgifterne til Socialdemokratiets vækstinitiativer.

Sidste efterår gik de 12 erhvervsgiganter således offensivt ud i medierne og foreslog et øget fradrag på forskning og udvikling. Knap et halvt år senere kunne de finde det samme initiativ i Socialdemokratiets vækstudspil.

God idé
Ikke underligt er der da også roser til Socialdemokratiets forslag fra virksomheds-alliancens side:

– Et fradrag for forskning og udvikling er en god idé, fordi det giver virksomheder incitament til at investere i forsknings- og udviklingsaktiviteter i Danmark’, lyder det fra finansdirektør i Lundbeck, Anders Götzsche, der ligeledes er talsmand for alliancen med de 12 store virksomheder.

Roserne til Socialdemokratiet ophører til gengæld brat, når man forhører sig hos partier fra begge fløje i Folketinget.

Socialdemokratiet har nemlig tidligere kritiseret regeringen for at have givet efter for massivt lobbyarbejde fra de rigeste ved at sænke arveafgiften i forbindelse med generationsskifte i familieejede virksomheder.

Hykleri
Disse lempelser ’er en konsekvens af en massiv og udemokratisk lobbyindsats fra de rigeste i vores land’, har Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht konstateret i en kommentar på finans.dk.

Dermed er Socialdemokraterne ude i en gang hykleri med deres vækstinitiativ, lyder det fra Liberal Alliances erhvervsordfører Joachim B. Olsen.

– Socialdemokratiet har beskyldt regeringen for, at det skulle være på grund af en lobby-indsats, at regeringen og de blå partier ønsker at fjerne arveafgiften.

– Men hykleriet består i, at når der så kommer en alliance af virksomheder, som mener, at deres udgifter til forskning skattemæssigt skal have en større værdi end alle mulige andre virksomheders udgifter, så hopper Socialdemokratiet på og gør det til krumtappen i deres vækstudspil, siger Joachim B. Olsen og fortæller, at han selv har oplevet lobby-arbejdet fra alliancen af erhvervsgiganter.

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, kritiserer også, at Socialdemokratiet stiller det samme forslag, som erhvervsgiganterne har arbejdet for:

Absurd
– Det er absurd, at deres lobby-virksomhed i den grad kan betale sig – nøjagtig som vi så, at erhvervsnetværket ’Vækst i generationer’ var enormt succesfulde med deres lobbykampagne i forhold til at få sat arveafgiften ned for arvinger til en familieejet virksomhed.

I det hele taget er Rune Lund ikke begejstret for større fradrag for virksomhedernes forskning og udvikling.

– Det vil komme nogle rigtig store virksomheder til gode. Det er fuldstændig skævt.

I forbindelse med, at Socialdemokratiet fremlagde sit vækstudspil, besøgte Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen virksomheden Haldor Topsøe. Selvsamme Haldor Topsøe er med i den virksomhedsalliance, som har lobbyet for forslaget, der er endt i Socialdemokratiets plan. Foto: DR
I forbindelse med, at Socialdemokratiet fremlagde sit vækstudspil, besøgte Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen virksomheden Haldor Topsøe. Selvsamme Haldor Topsøe er med i den virksomhedsalliance, som har lobbyet for forslaget, der er endt i Socialdemokratiets plan. Foto: DR
 

Her er Alliancen

Her er erhvervsgiganterne, som er ganske tilfredse med Socialdemokratiets fradrags-forslag.

Tallene i parentes er virksomhedernes placering på Berlingskes listen over Danmarks største virksomheder i 2016.

Lundbeck (35)

Carlsberg (6)

Chr. Hansen (72)

Coloplast (38)

Danfoss (14)

Dupont (120)

GN Store Nord (59)

Grundfos (18)

Haldor Topsøe (78)

LEO Pharma (57)

Siemens (132)

Vestas (7)

 

Minister om S-forslag: Lader de rigeste spise løs af kagen

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) påpeger, at han også gerne ser et større fradrag for virksomhedernes udsigter til forskning og udvikling.

Men han beskylder Socialdemokratiet for sikre en for stor gevinst til de største virksomheder:

’Jeg er da glad for, at Socialdemokratiet tilsyneladende har fundet inspiration i V-regeringens idé om at give erhvervslivet et større fradrag for investeringer i forskning og udvikling. Vi er så lidt uenige om, hvem der skal have mest gavn af lettelsen. Hvor Socialdemokratiet lægger op til at lade de allerstørste selskaber spise løs af kagen, vil vi hellere målrette lettelsen til især små og mellemstore virksomheder. Det er dem, der har mest brug for et skub i den rigtige retning’, lyder det fra skatteministeren.

Små virksomheder: Kommer ikke os til gode

Dansk Erhvervssammenslutning (DESA) er en landsdækkende brancheforening, der arbejder for bedre vilkår for små og mindre virksomheder i Danmark.

Her mener man ikke, at der er megen gevinst at hente for de små virksomheder ved S-forslaget om et højere fradrag for udgifter til forskning og udvikling.

– Overhovedet ikke. Jeg kan slet ikke se det, lyder det kategorisk fra foreningens formand Colette Brix.

Formanden, der var opstillet for Venstre ved det seneste folketingsvalg, peger på, at rigtig mange små virksomheder nærmest ikke har et overskud. Dermed får de ikke megen gavn af eventuelt større skattefradrag.

– Mange små virksomheder får det lige til at gå op, siger Colette Brix, der mener, at politikernes tiltag typisk kommer største virksomheder til gode.

– De store erhvervsorganisationer har alle deres lobbyister, så de får dit og dat. Stop det! siger hun.

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, forsvarer partiets vækstforslag. Foto: Jens Dresling
Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, forsvarer partiets vækstforslag. Foto: Jens Dresling
 

S-ordfører: Vores forslag virker

Det er Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, der udtaler sig i sagen.

– I bliver kritiseret for hykleri, fordi jeres vækstforslag nærmest én til én er det samme som det, nogle af de allerstørste virksomheder har lobbyet for – samtidig kritiserer I regeringen for at have hoppet på et lobby-forslag. Hvad siger du til det?

– Det er absurd at høre på en Joachim B. Olsen, som ikke engang forstår, hvad vores kritik handler om. Det, regeringen har gennemført, virker ikke. Det, vi foreslår, virker. Vi vil bruge pengene på noget, der giver arbejdspladser og udvikling, så vi kan sikre vækst i samfundet.

– Men har den her alliance af de største virksomheder haft held med at få deres forslag ind i jeres vækstplan?

– Vi lytter til de forskellige synspunkter, der kommer, og vurderer dem op mod hinanden. Når regeringens eget vækst-team har anbefalet et forslag, der er fuldstændig identisk med det her, så er det nok ikke, fordi det er helt på månen.

– Forslaget om at lette arveafgiften giver ingen arbejdspladser – det har vi Det Økonomiske Råds ord for. Vi kigger på, om man kan bruge pengene mere klogt. Og det kan man bl.a. ved at målrette dem til forskning og udvikling.

– Du har selv selv kaldt lempelserne af arveafgiften ’en konsekvens af en massiv og udemokratisk lobbyindsats fra de rigeste i vores land’. Men det er vel et faktum, at det også er de rigeste virksomheder, der for alvor skummer fløden med jeres forslag?

– Jeg hører, at en virksomhed som Liftra i Aalborg, der er en lille virksomhed specialiseret i særlige løfteanordninger til vindmølleindustrien, vil flytte nogle af aktiviteterne fra Spanien til Danmark, hvis fradraget gennemføres. Det er jo ikke nogen stor virksomhed. Det er en udviklingsvirksomhed.

– Men det er vel ikke for sjov, at det er store virksomheder, som har lobbyet for det her?

– Jeg har ikke talt med en eneste af de virksomheder. Men jeg kan konstatere nøgternt, at det her er noget, der virker. Bl.a. i Storbritannien og andre lande, siger Benny Engelbrecht.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.