Der er et oprør i gang mod Kristian Jensen i Venstres folketingsgruppe.
Oven på den sprængfarlige sag om statslån til almene boliger er partiets næstformand og finansminister igen under kraftig beskydning fra sine egne partifæller på Borgen.
Ekstra Bladet kan afsløre, at den tidligere Venstre-minister Hans Chr. Schmidt har taget et direkte opgør med Kristian Jensen under et møde i Finansministeriet i tirsdags.
Hans Chr. Schmidt havde vel at mærke fået mandat fra Venstres folketingsgruppe til at rejse kritikken direkte over for finansministeren.
Med store armbevægelser og en dreven sarkasme gik Hans Chr. Schmidt i kødet på Kristian Jensen på et møde om Postnord.
Det erfarer Ekstra Bladet fra flere af de tilstedeværende på mødet, som studsede over Venstre-mandens angreb på sin egen minister.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Flere gange skød den tidligere transportminister en byge af kritiske spørgsmål af sted mod partifællen, fordi regeringens plan med Postnord ifølge Hans Chr. Schmidt er langt fra liberal politik.
Transportminister Ole Birk Olesen har formelt ansvaret for statens andel i Postnord, og LA’eren sad ved siden af finansminister Kristian Jensen. Det var dog stort set kun finansministeren, som svarede på kritikken fra Hans Chr. Schmidt om for lidt liberalisme.
Hans Chr. Schmidt argumenterede i Finansministeriet for, at et statstilskud i milliardklassen ville give konkurrence på ulige vilkår, og i bund og grund burde staten sælge ud af Postnord, lød det.
Forhåndsgodkendt
Angrebet på Kristian Jensen havde Hans Chr. Schmidt fået forhåndsgodkendt i Venstres folketingsgruppe på et møde tirsdag 20. juni. Kristian Jensen var ikke selv til stede på det pågældende gruppemøde.
Her havde Hans Chr. Schmidt ifølge Ekstra Bladets kilder fået gruppens fulde opbakning til sine kritiske spørgsmål angående Postnord-forhandlingerne.
Socialistisk politik
Gruppen mente, at regeringen havde gang i noget juks, og gruppeformand Søren Gade konkluderede, at det var godt, hvis Hans Chr. Schmidt ’gik til den’, fortæller et folketingsmedlem.
Den interne splid kommer oven i, at selvsamme Jensen har været i modvind i sagen om statslån til almene boliger.
Regeringens forslag, som Kristian Jensen har godkendt og argumenteret for gentagne gange, er blevet betegnet som ’socialistisk politik’ af Venstres gruppeformand, Søren Gade.
Som Ekstra Bladet har kunnet afsløre, har Gades hårde kritik fået opbakning fra en række af Venstres folketingsmedlemmer.
Det er sket i en intern mail-korrespondance, hvor Venstre-folkene bl.a. kaldte forslaget om statslånene til almene boliger for tåbeligt.
Vil ikke belæres
Trods kritikken kastede Kristian Jensen sig onsdag på ny ud i et glødende forsvar for forslaget.
– Det er et rigtig glimrende forslag at reducere statens renteudgifter til den almene boligsektor, fortalte han og slog fast, at forslaget faktisk blev født, dengang Venstre selv var alene i regering.
Den melding fra Kristian Jensen formildende imidlertid overhovedet ikke Søren Gade:
– Jeg er noget overrasket over, at jeg skal belæres om, hvad der er Venstres politik.
– Jeg tror sådan set, at jeg er udmærket i sync med rigtig mange Venstre-vælgere, som er overraskede over, at der skal laves en statsbank, lød Gades modreaktion.
Hverken Hans Chr. Schmidt eller Kristian Jensen har ønsket at tale med Ekstra Bladet.
Postkrisen er stadig uafklaret
Postnord er i krise, og derfor har selskabet bedt ejerne – den danske og svenske stat – om 2,3 milliarder kroner til en redningspakke.
Det er endnu uafklaret, hvem der skal lægge pengene på bordet. Den svenske stat ejer 60 procent, men har udtrykt skepsis over for at betale for den underskudsgivende danske del af forretning.
Den nordiske postgigant blev skabt i 2009 med en sammenlægning af Post Danmark A/S og det svenske Posten AB.
I februar fremlagde Postnord dog et regnskab for 2016 med et driftsunderskud på lige over en milliard svenske kroner.
Det skyldes blandt andet, at brevmængderne i den danske del af virksomhed er faldet med cirka 80 procent siden årtusindskiftet.
Posthuse er de seneste år lukket i stor stil, portoen er blevet dyrere, og Postnord lægger op til, at danskere kun skal modtage almindelig post én gang om ugen.
Samtidig klager private vognmænd over, at det statsejede PostNord udkonkurrerer dem på godstransport ved at presse prisen ned.
En politisk aftale om Postnord ventes i løbet af sommeren.
Sådan startede rivegildet
Den seneste ballade i Venstre blev kickstartet af et debatindlæg af gruppeformand Søren Gade, som blev bragt på Dagbladet Holstebro-Stuers hjemmeside i torsdags.
Her slog Gade utvetydigt fast, at han slet ikke mener, at staten skal drive bank. Derfor er han stor modstander af regeringens forslag om at statsfinansierede lån til alment byggeri.
Gade kaldte regeringens udspil for ’et socialistisk forslag, som ikke har været diskuteret hos nogle borgerlige ordførere, og som er udsendt efter de sidste gruppemøder på Christiansborg’.
Som formand for regeringens Økonomiudvalg har Gades partifælle Kristian Jensen spillet en central rolle i udarbejdelsen af det pågældende forslaget.
Et forslag, som finansministeren da også har forsvaret helhjertet – bl.a. i et indlæg i Jyllands-Posten.
’Egentlig burde alle være lykkelige’, lød det om forslaget i indlægget, som Jensens havde forfattet sammen med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og bygnings- og boligminister Ole Birk Olsen (LA).
Oprør i mails
Men alle i Venstre er slet ikke lykkelige over, at regeringen vil yde statslån til alment boligbyggeri og renovering.
I en intern mail-korrespondance har en række Venstre-folk slået fast, at de ligeledes er utilfredse med såvel forslaget som den forudgående proces.
Kritikken blev her rejst af folketingsmedlemmerne Hans Chr. Schmidt, Jan E. Jørgensen, Kristian Pihl Lorentzen, Peter Juel Jensen, Erling Bonnesen samt Jakob Engel-Schmidt.
Kontroverserne fortsatte under et telefonisk gruppemøde i Venstre onsdag.
Op imod ti medlemmer af folketingsgruppen gav direkte udtryk for, at de ikke kan garantere, at de vil stemme for lovforslaget om de statsfinansierede lån til det almene byggeri.
Omvendt tog Kristian Jensen ordet og forsvarede regeringens forslag.
Finansministeren fik opbakning fra flere af sine trofaste disciple: Skatteminister Karsten Lauritzen, Louise Schack Elholm, Michael Aastrup Jensen samt Preben Bang Henriksen.